Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3177
3177

Відео з нібито “проросійськими листівками у Нікополі” – детальний аналіз

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі"

Днями у мережі з’явилося відео з нібито “проросійськими листівками у Нікополі”. У нікопольському сегменті інтернету воно з’явилося 28 квітня, але після цього “тихенько провисіло” майже добу, а 29 квітня увірвалося торпедою в інформпростір, коли його підхопили деякі місцеві ЗМІ і телеграм-канали.

Публікації викликали досить великий резонанс. Адже вийшли вони під заголовками “У Нікополі невідомі розклеюють проросійські листівки“. А це, погодьтеся, серйозна подія. Особливо якщо говорити про місто, яке десятий місяць знаходиться під російськими обстрілами, де гинуть люди і тисячі зруйнованих будинків.

Але чи розклеюють у Нікополі проросійські листівкИ? (для того, щоб стверджувати таке, немає жодних підстав, адже на відео тільки ОДНА листівкА). Тобто якщо про один випадок говорити ще можна, то про процес – ні. І взагалі, чи було знято це відео в Нікополі? Чи просто його автор ХОТІВ, щоб усі подумали саме так?

Nikopolnews детально проаналізував оприлюднений у мережі запис і дійшов певних висновків. Якщо маєте терпіння і час, пропонуємо ознайомитися з ними.

Відео з нібито “проросійськими листівками у Нікополі” – звідки взагалі воно з’явилося?

Першим джерелом САМЕ у Нікополі, вірогідно, був телеграм-канал «Никополь/Марганец/Энергодар/Обстрелы». При цьому адміни каналу не вказують, де вони взяли це відео. Хоча так було б зробити логічно, адже інакше можна запідозрити канал у тому, що саме він і є – автор. Але маємо те, що маємо. Джерело вказано не було.

Чому ми вважаємо, що першим з нікопольських ресурсів, хто оприлюднив відео, вірогідно, був телеграм-канал «Никополь/Марганец/Энергодар/Обстрелы»?

Якщо подивитися на мета-дані відеофайлу то можна побачити, що відео знято 28 квітня о 11.41.

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

А на каналі «Никополь/Марганец/Энергодар/Обстрелы» воно з’явилося у той самий день в 19.47. І до цього часу більше ніхто з місцевих ресурсів не публікував цей запис. Принаймні, ми такого не знайшли.

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

До речі. Якщо вивчати мета-дані, то побачити можна багато. Наприклад, можна припустити з високою долею вірогідності, що відео зняте на Айфон (про це говорять відео-кодаки, які були застосовані для зйомки)

Але повертаємось до пошуків першоджерела. Далі робимо деякі маніпуляції, і знаходимо такі самі відео у мережі інтернет. На вечір 29 квітня їх було 4 (на 30 квітня вже 27, але нас це не цікавить). І перше джерело, де з’явилося відео –  це Твітер російської Z-патріотки. Вона оприлюднила запис  28 квітня о 14.41 – тобто досить швидко після створення відео (як ми писали вище, це 11:41).

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

Трохи пізніше це відео з’явилося і на інших ворожих телеграм-каналах, зокрема на відомому багатьом у нашому регіоні “Ждуны Запорожской области”, де окупанти і колаборанти оприлюднюють дані про українських патріотів, які залишилися в Енергодарі, Кам’янці-Дніпровській, Дніпрорудному тощо.

Отже, висновок ПЕРШИЙ – телеграм-канал Никополь/Марганец/Энергодар/Обстрелы не є автором відео.

Тобто знято воно не людьми, які ховаються за адмінами цього ресурсу.
Звісно можна ПРИПУСТИТИ такий сценарій: автори телеграм-каналу зняли відео у Нікополі, потім навмисно поширили його на ворожих каналах, а потім, коли воно там з’явилося, закинули собі. Ну, на випадок виникнення питання: «де взяли?». Але це дуже малоймовірний варіант, до того ж можна з великою вірогідністю припустити, що люди, які ведуть канал «Никополь/Марганец/Энергодар/Обстрелы» з 2022 року не знаходяться у місті Нікополь. Про це свідчить, наприrлад, той факт, що на каналі немає жодної власної світлини Нікополя. Все що там є – з відкритих джерел.

Чи було знято відео у Нікополі?

Стверджувати, що НЕ БУЛО, ми не можемо. Хоча вже з першого погляду видно, що “щось тут не так”.і “пахне” фейком.

І все ж – стверджувати на 100% не будемо. Бо знаємо, що ворог вже давно використовує українських підлітків, які за грошову винагороду могли виконати таке ось завдання. І наклеїти листівку, наприклад, на ось цю будівлю.

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

Тут трохи  ще повернемося до часу зйомки. Ми використали сервіс «SunCalc» і переконалися, що дійсно, відео зроблено приблизно у той час, який є у описі метаданих. Сервіс дозволяє бачити, як буде падати тінь у певний час доби.

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

Але у Нікополі, на окупованих територіях України, і на європейській частині росії час зараз однаковий. Тому жодним аргументом на користь версії про те, що відео було знято у Нікополі, цей факт стати не може. Але і не спростовує її.

Достовірність відео

На відео ми не бачимо ні нікопольських вулиць, ні жодних інших ознак, за якими можна було б зробити висновок, що це –  Нікополь. Єдине, що наштовхує на такий висновок – це оголошення, на які автори відео ліплять свою листівку.

Але чи реальні ці оголошення? Чи може їх навмисно роздрукували, наклеїли на стіні десь в якомусь умовному Брянську, і зняли відео?

Що ми бачимо?

Стіна з силікатної цегли. Ліворуч оголошень можна побачити якесь «графіті» чорного кольору.
Чотири аркуші начебто з оголошеннями. Автор відео ліпить свою листівку зверху на оголошення, хоча поруч є вільне місце.

Можна стверджувати з упевненістю майже на 100%, що всі ці “оголошення” наклеєні в один час (причому незадовго до зйомок) і зроблені на одному друкарському пристрої. Про це свідчить той факт, що фарба зі струменевого принтера обов’язково дасть плями навіть після ранкової вологи, не говорячи вже про дощ. Якби оголошення провисіли хоча б добу, вони б такі сліди мали. А перед нами – чисто білий, новенький папір.

Далі. Всі оголошення створені однією людиною. Про це свідчить стиль їх оформлення (дивіться фото).

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

Далі – зміст оголошень. Можемо стверджувати, що тексти було взято з відкритих джерел. Деякі з них перекладені українською за допомогою гугл-перекладача (дивіться фото і роз’яснення нижче).

Оголошення СПРАВЖНІ і навіть номери телефонів справжні. Але деякі на даний момент відключені. А деякі й на зараз працюють. Наприклад телефон компанії вантажоперевезення. Це реальна міжнародна компанія «Logistic Systems». Менеджер з реклами компанії в Україні Віра Олегівна (Viber: +380980162629). Оголошень цієї кампанії в мережі дуже багато.

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

Так само і щодо продажу цуценят. Оголошення взяте з мережі інтернет, але перекладене українською, причому ймовірно за допомогою гугл-перекладача. В оголошені про собаку написано що вона має «розфарбованість…» (а в оригіналі було “окрас”). І з цього, до речі, можна зробити висновок, що автор “оголошення” зовсім не знає української мови. І тут одразу два питання. Чи багато таких людей у Нікополі? І навіщо писати оголошення українською, якщо ти не знаєш мови? Тим паче, що у Нікополі досі більшість говорить російською, і оголошень мовою окупанта теж повно.

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

Які підсумки?

  • Відео МОГЛО бути знято у Нікополі, але це досить малоймовірно. (Адже метою підроблених оголошень було змусити думати, що відео з Нікополя. Але якщо ти знаходишся у Нікополі, достатньо було б повернути камеру, щоб довести це, і не возитися з липовими оголошеннями).
  • Відео майже – постановочне.
  • Автором відео, з майже 100%-ю ймовірністю НЕ є телеграм-канало «Никополь/Марганец/Энергодар/Обстрелы».

До речі: з приводу самого каналу «Никополь/Марганец/Энергодар/Обстрелы».

  • Як вже зазначалося вище, адміни територіально зараз, вірогідно, не знаходяться у місті Нікополь.
  • Відео вони, скоріш за все, взяли у твітері. Або їм його хтось надіслав.
  • Щодо Михайла Поперечнюка, якого пов’язують з цим каналом – все можливо. Але, знаючи той факт, що ця людина замовляє багато реклами себе і своїх організацій, можна припустити, що на цьому Телеграм-каналі він просто замовляє рекламу. Або канал належить його знайомим, які допомагають безкоштовно.
  • Адміни каналу користуються перекладачем гугл для своїх російськомовних дописів, навіщось перекладаючи тексти з української (дивіться фото).

Відео з нібито "проросійськими листівками у Нікополі" - детальний аналіз

Хто може бути за цим каналом? – та будь-хто, і цей будь-хто зараз, з високою ймовірністю, не у Нікополі. Але він готується до виборів – це помітно. Тож коло не дуже велике, і мабуть всі відносно швидко про цю особу дізнаються.

Але цей наш матеріал не про канал.

Якщо відео постановочне, для чого воно було зняте і викладене у мережу?

Тут можемо лише здогадуватися і робити висновок із своїх спостережень за поведінкою ворога в інших ситуаціях (а у тому, що створив відео ворог, сумнівів немає). Головна мета, яка приходить в голову – відео зняли для того, аби показати усім: дивіться, у Нікополі чекають на “руський мір”, “нада их асвабаждать”.

І якщо мета була саме така, то усі ЗМІ, телеграм-канали і просто користувачі, які поширили відео із заголовком “У Нікополі розклеюють проросійські листівки” – допомогли ворогу цієї мети досягти. Вийшло навіть краще, ніж він очікував. З відео не можна зробити висновків, що ситуація масова. А от з подібних заголовків – можна. І, до речі, вже через декілька годин після публікацій, в телеграм-каналах того ж Марганця люди у коментарях писали про “продажних нікопольців”. Хоча нікопольці ж, виходить, і не винні ні в чому.

Також ворог міг закинути відео в інформпростір Нікополя, аби перевірити реакцію мешканців. Якщо так, то у нього є всі приводи сумувати. До зрадників і окупантів у більшості нікопольців ставлення негативне, і це видно з коментарів під новиною з відео. Але щоб побачити настрої нікопольців, зовсім не обов’язково вдаватися до таких складних маніпуляцій – знімати відео, розміщувати його десь, підсовувати місцевим ЗМІ… Достатньо просто зайти в коментарі під повідомленням, наприклад, про обстріли… Тому така мета, на наш погляд, малоймовірна.

Дякуємо за увагу.

Автор: Володимир Заграничний

Читайте також: У Криму паніка, військові пишуть рапорти – що відбувається на фронті 30 квітня

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×