Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
442
442

Заліз у будинок через пошкоджене снарядом вікно: у Нікополі судили мародера

Заліз у будинок через пошкоджене снарядом вікно: у Нікополі судили мародера

У Нікополі судили мародера, який заліз у понівечений снарядом будинок в старій частині міста. Вже відомо, як його покарали.

Про це Nikopolnews дізнався з Єдиного реєстру судових рішень.

Злочин було скоєно у липні цього року, а суд відбувся у жовтні.

Хто потрапив на лаву підсудних

На лаву підсудних потрапив уродженець с. Велика Знам’янка Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області. Громадянин України, з середньою освітою, непрацюючий, неодружений, має на утриманні сина 2005 року народження, особою з інвалідністю та депутатом не є. Раніше був двічі судимий.

Так, у 2018 році фігуранта судили за крадіжку і шахрайство. Від відбуття покарання він був звільнений з іспитовим строком на 2 роки. Але у 2019 році Кам`янсько-Дніпровським судом було скасовано іспитовий строк та підсудного направлено в місця позбавлення волі на строк 4 роки.

1 березня 2023 року він звільнився. Додому не повернувся через окупацію лівобережжя Запорізької області.

І вже 29 січня 2024 року знову потрапив на лаву підсудних – вже у Нікополі. За порушення недоторканості житла чоловікові присудили покарання у вигляді штрафу у розмірі 850 гривень.

Що скоїв підсудний

На шлях виправлення чоловік ставати, очевидно, не дуже хотів. І 10 липня, близько 12 години дня, знаходячись біля одного із будинків в старій частині Нікополя, вирішив заволодіти чужим майном.

Скориставшись тим, що паркан домоволодіння було пошкоджено в результаті артилерійського обстрілу, проник на чужу приватну територію та з метою вчинення крадіжки чужого майна, через пошкоджене під час обстрілу вікно проник до будинку. Знаходячись у зальній кімнаті, побачив на столі телевізор «Samsung» моделі «LЕ22В350F2WХRU» та поблизу шафи шестиструнну акустичну гітару. І вирішив їх викрасти.

Реалізуючи свій злочинний умисел, забрав речі, спричинивши потерпілим матеріальний збиток на загальну суму 3466 грн. 67 коп.

Дії  чоловіка кваліфіковано за ч. 4 ст. 185 КК України – таємне викрадання чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, поєднане з проникненням у житло, вчинене в умовах воєнного стану.

Що сказав обвинувачений

Обвинувачений визнав обставини, викладені в обвинувальному акті і повідомив наступне. Після звільнення з місць позбавлення волі він не повернувся додому, так як дім знаходиться на окупованій території Запорізької області. Мешкає у м. Нікополі, де заробляє на життя тимчасовими заробітками і винаймає собі житло. Влітку він перебував в районі Старої частини міста, де помітив будинок, в якому був зруйнований паркан і вікно, через які він проник в цей будинок.

На столі він помітив телевізор, який був присипаний пилом, а за диваном стояла гітара шестиструнна. Так як він особисто грає на гітарі, то вирішив її забрати собі. А телевізор викрасти, щоб продати і придбати продукти харчування.

Він взяв телевізор, модель якого не пам`ятає, і гітару та пішов у напрямку площі Б. Хмельницького. Там до нього підійшли чоловіки, які запитали, звідки у нього речі. І він повідомив, що виніс їх з будинку, кули влучив артснаряд. Чоловіки відібрали у нього викрадені ним речі, перевірили довідку про судимості, і повідомили поліцію. Через декілька днів до нього приїхали співробітники поліції, і він зізнався, що вчинив крадіжку. Йому соромно, що зробив такий вчинок, але одразу не подумав, що це ганебно. Просив надати шанс на виправлення.

Заліз у будинок через пошкоджене снарядом вікно: у Нікополі судили мародера

Позиція потерпілої сторони

Потерпіла в судове засідання не з`явилася, але надала суду заяву про розгляд кримінального провадження без її участі. Цивільний позов потерпілою не заявлений, оскільки шкода відшкодована шляхом повернення викраденого майна. При цьому потерпіла надала згоду на розгляд провадження у спрощеному порядку. Під час призначення покарання обвинуваченому покладалася на розсуд суду.

У Нікополі судили мародера: який вирок

Призначаючи покарання, суд прийняв до уваги ступінь суспільної небезпеки вчиненого кримінального правопорушення, який є корисливим злочином, вчиненим в умовах воєнного стану. Звернув увагу на спосіб, час та місце вчинення кримінального правопорушення, а саме на те, що злочин вчинено без застосування будь-якого насилля та злочин не потяг за собою настання тяжких наслідків, окрім спричинення майнової шкоди, яка відшкодована потерпілій в повному обсязі, шляхом повернення викраденого майна.

Суд взяв до уваги відомості про репутацію обвинуваченого, який є раніше судимою особою за вчинення аналогічних корисливих злочинів, працює хоча і неофіційно, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває. За місцем тимчасового проживання характеризується задовільно. Обвинувачений давав правдиві покази. Є очевидним, що він щиро розкаюється і прагне до виправлення, вживав добровільно заходи щодо відшкодування шкоди потерпілій.

Обставини, які обтяжують покарання обвинуваченого судом не встановлені. Обставини, що пом`якшують покарання щире каяття.

Врешті суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк п`ять років.

На підставі ст. 75 КК України звільнив обвинуваченого від відбуття покарання з випробуванням строком на два роки, поклавши на нього наступні обов`язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Також суд постановив стягнути з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта у сумі 1514,56 гривень.

Ще новини Нікополя: Чоловік незаконно виловив 12 рибин: як його покарав суд Нікополя

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу