Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
6895
6895

Знищена будівля у Нікополі в “єврейському кварталі”: ось що тут колись було

Знищена будівля у Нікополі в "єврейському кварталі": ось що тут колись було
середня школа №9. Художня реставрація з фото: Володимир Заграничний

Ще живуть у Нікополі люди, яким добре знайома ця будівля у Нікополі. Знайдуться навіть ті, хто приходив до неї щодня. Але не всі нікопольці знають, що і коли тут знаходилося. Адже виросло вже декілька поколінь, які не застали цього будиночку у так званому “єврейському кварталі” старої частини міста.

Тож розкажемо трохи про цей цікавий об’єкт у нашій рубриці Реконструкція: Нікополь на Nikopolnews.

Знищена будівля у Нікополі в “єврейському кварталі”

Будівля у Нікополі, що на фото, належала школі №9.

Зазначимо, що на цьому місці дев’ята школа була не від самого початку своєї історії. Перша школа №9 у Нікополі знаходилася біля колишнього військового містечка (там, де зараз краєзнавчий музей) – поруч з виконкомом. Побудована вона була у 1939 році.

Після окупації Нікополя німецькими військами було зруйновано багато навчальних закладів, серед них і школа номер дев’ять – вона згоріла. На жаль, нам поки не вдалося знайти жодного фото цієї будівлі.

Під час війни деякі працівники 9 школи проявляли справжній героїзм. Наприклад, вчителька Марія Олексіївна Мізіна, ризикуючи своїм життям, ховала єврейську сім’ю від німецьких солдат. Це були важки часи, які не всі змогли пережити – багато вчителів загинуло.

До речі сьогодні, 14 травня, у світі відзначається День українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Через три дні після звільнення міста Нікополя від німецьких фашистів, 11 лютого 1944 року, була проведена перша нарада вчителів школи №9. А вже 23 лютого 1944 року, після 2,5 років перерви, школа відновила своє навчання. Навчальний заклад тепер запрацював в будівлі колишньої єврейської школи – єшима по вулиці Кріпака (зараз Отаманська), біля тодішнього будинку культури. До 1917 року, в цій будівлі була головна синагога Нікополя. Цей район називали єврейським кварталом через велику кількість євреїв, які тут проживали.

Це була школа-семирічка, її тоді очолила директор Пронченко Ніна Миколаївна. В дуже важких умовах навчалися діти, в декілька змін, писали на старих газетах і фанерних дошках.

середня школа №9

Будівля школи №9. Вже починають зводити “ганчевки”

Потім директором школи була Краснянська Катерина Володимирівна. А з 1948 року школу очолила Люльченко Лідія Олексіївна. Вона була директором до будівництва нового приміщення в 1975 році.

Люльченко Лідія Олексіївна

Люльченко Лідія Олексіївна

середня школа №9

Середня школа №9

Під час зведення нової будівлі школи колектив вчителів під керівництвом Дмитра Дмитровича Страдомського докладав багато зусиль, аби нова школа була не просто красивою, а і сучасною.

1 вересня 1975 року школа №9 здійснила  переїзд у сучасне приміщення по вулиці Шевченка.

Страдомський Дмитро Дмитрович

Страдомський Дмитро Дмитрович

Нова середня школа №9

Нова середня школа №9

А що ж з будівлею, у якій знаходилася школа №9 у Нікополі в перші три повоєнні десятиліття і яку ми бачимо на нашому головному фото? Сьогодні його вже немає. На місці будівлі школи знаходиться багатоповерхівка.

Тож це ще один об’єкт з “колекції” “знищені будівлі Нікополя”. Він залишився лише у спогадах старожилів, учнів та на фото.

Тепер ви знаєте як виглядала колись школа №9 у Нікополі.

Автор тексту і художньо реконструйованого фото: Володимир Заграничний

У матеріалі використана інформація з офіційного сайту школи №9, а також спогади старожилів.

Читайте також: 10 шинків на 20 хат і церква: як починався Нікополь та чим дивував гостей

Наш Телеграм

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×