Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
478
478

Чому немає води у Томаківській громаді: пояснення влади

Чому немає води у Томаківській громаді: пояснення влади

Чому немає води у Томаківській громаді? Своє пояснення проблемної і конфліктної ситуації надала місцева адміністрація.

Відповідний допис оприлюднено на Фейсбук-сторінці Томаківка 27 червня, передає Nikopolnews.

У Томаківці зазначають, що останнім часом жителі громади, які є абонентами централізованого водопостачання, (в тому числі жителі сіл, що користувались послугою підвозу води з Томаківської дільниці – насосної станції КП «ВУВКГ» ММР  Томаківської громади) знов потерпають від відсутності води в мережі.

Влада каже, що, незважаючи на те, що абоненти Підприємства (фізичні та юридичні особи) мають договір, платять за надання послуги централізованого водопостачання, а води  не мають.

Як таке взагалі можливо? В чому причина? Чому немає води? Нещодавно всі ці питання розглядалися громадськістю та жваво обговорюються  жителями. Усі мають різну інформацію та різні думки щодо цієї ситуації. Тому інформуємо населення про стан справ з централізованим водопостачання, – йдеться у повідомленні адміністрації

Далі – пояснення влади.

Чому немає води у Томаківській громаді: пояснення влади

Першочергово, й це важливо, система водопостачання громади створювалась, працювала та до сьогодні ще працює за принципом надавача послуги та споживача. Тобто водоканал м. Марганець надає послугу централізованого водопостачання, а абоненти сплачують згідно тарифу за 1м3. Отже, одним єдиним документом, що надає право споживати воду абоненту, а виробнику постачати, є ДОГОВІР між абонентом та водоканалом. Виходячи з цього абоненти мають право отримувати воду по договору, а водоканал зобов’язується надавати послугу.

Відповідно сторони в договорі послуг питного централізованого водопостачання Томаківської селищної ради немає й бути неможе.

Селищна рада НЕ обмежує  надання послуги водопостачання.

Ще однією важливою деталлю є те, що водоканал м.Марганець  не створюване Томаківською селищної радою та не підзвітне громаді.

З плином часу економічна діяльність Марганецького водоканала почала стрімко знижуватись. Рентабельність від’ємна. Борги. Тариф низький і т.д. Чи застосовували заходи для стабілізації економічної діяльності підприємства нікому не відомо. (якщо хтось прокоментує щодо цього питання буде добре).

У результаті однієї єдиної причини – збиткової діяльності підприємства ми маємо купу як соціальних так й економічних наслідків.

Тепер про кошти, про новий «персонаж» в системі надання послуг централізованого водопостачання абонентам – Меморандум.

Депутатський корпус Томаківської селищної ради завжди фінансово підтримував та підтримує КП «ВУВКГ» ММР через  діючу Програму.

За цією програмою передбачається фінансова підтримка на поточні видатки (придбання насосного обладнання, рідини для знезараження води та інше).

Найцікавіше, це період починаючи з листопада 2023 року (коли водоканал м.Марганець  відновив абонентам послугу централізованого водопостачання).

  • За листопад та грудень 2023 року з селищного бюджету до КП «ВУВКГ» ММР було надано фінансову підтримку в розмірі 1 200 000 грн.
  • По завершенню січня 2024 року було профінансовано Підприємство на суму ще 1 000 000 грн. За березень надано підтримки в розмірі 500 000 грн.
  • В квітні також перераховано 500 000 грн. В травні 1 300 000 грн.
  • В червні за Програмою надано підтримку в розмірі 1 300 000 грн.

На сьогодні загальна вартість фінансування з листопада 2023 (від початку відновлення системи централізованого водопостачання) до червня 2024 з селищного бюджету профінансовано КП « ВУВКГ» ММР в розмірі – 5 800 000 грн.

Як на наш погляд, то грошових коштів від селищного бюджету водоканал м. Марганець отримав достатньо. Достатньо, як мінімум, не ОБМЕЖУВАТИ УСІМ абонентам послугу централізованого водопостачання, які додатково ще платять за спожиту воду!

Вже ми не говоримо про якість води, якість ремонту (особливо узбіччями автодоріг та в місцях асфальтування) відсутності заміни чи реконструкції мереж, постійним недостатнім тиском в мережі верхніх вулиць селища (райони Березнюватої та центральної лікарні) при наявності води в Томаківці в цих районах мережа не наповнюється.

На превеликий жаль, все це відбувається на фоні постійного фінансування водоканалу м. Марганець.

Від жовтня 2023 року почав діяти «славнозвісний» Меморандум, який був підписаний з однією єдиною метою – виключно для подолання негативних наслідків викликаних підривом Каховської ГЕС та як наслідок унеможливлення водозабору.

Зараз новий магістральний водогін добудовано. Можливість водозабору для водоканалу м. Марганець відновлено зі зміною безпосередньо джерела. Негативні наслідки руйнування гідроелектростанції подолано, а натомість жителі громади з бюджету повинні платити при умові нівелювання мети меморандуму.

Від імені жителів всієї громади та ВПО переконливо просимо, директора КП «ВУВКГ» ММР та міського голову міста Марганець,  відновити послугу (згідно договору) ПИТНОГО централізованого водопостачання абонентам Томаківської громади, які є абонентами КП «ВУВКГ» ММР та відновити роботу дільниці насосної станції КП «ВУВКГ» ММР в селищі Томаківка.

Ще новини Нікопольщини: Сьогодні знаменний день: пуск води з водогону у Червоногригорівській громаді: який тариф?

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×