Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
368
368

Як у Томаківці люди живуть без централізованого водопостачання (відео)

у Томаківці

Як у Томаківці люди живуть без централізованого водопостачання, розповіли журналісти сайту «Суспільне». Повідомляє Nikopolnews.

Після підриву російськими військами Каховської ГЕС у чотирьох селищах Томаківської громади централізованого водопостачання немає четвертий місяць. Ще у 31 населений пункт, за словами голови громади Івана Калашника, раніше підвозили питну з насосної станції. Аби забезпечити людей водою, у Томаківці облаштували пункти роздачі.

“Ми переселенці з Нікополя. Куди нам тікати дальше? Таке положення, і купаємося з бутилок, і вмиваємося. Куди нам діватися? Носимо!”, – каже місцева жителька Надія Жадан.

Воду набирають з великих пластикових ємностей, спеціально обладнаних кранів, водовозів, які працюють за графіком.

“Це катастрофа, і це колосальна проблема! Люди набігатися по воду звісно не можуть, люди працюють. Ввечері йти по воду після робочого дня це дуже важко. Це перший пунктик напевно у кожної родини – запасти води. Наприклад, машина привозить технічну воду, вони привозять по часу, на кожну вулицю у певний час вони привозять і ти під цей час уже підлаштовуєшся. Є таке, що машина приїжджає, коли люди на роботі і люди відпрошуються з роботи, щоб набрати водички”, – розповіла місцева жителька Ірина Зоріч

Щоб мати питну воду в селах, люди роблять спеціальні резервуари. Колодязна не підходить навіть для поливу, каже Ірина, бо надто солона.

34625be8a19073b5

“Це особливість маленьких сіл, де немає водопровідної води – то це вирита велика яма, зацементована полукругом і зверху виводять, як на колодязь і в цю вже зацементовану яму завозять воду питну і користуються нею. До підриву була вода дешевша – завезти машину питної води на 3-4 куба було 300 грн, зараз 2-3 тисяч гривень. Це місяць домашнього господарства”, – каже вона.

Як у Томаківці люди живуть без централізованого водопостачання (відео)

“Погодні умови дуже вплинули, води те, що немає, одразу, як було важко з водою – почала коренева система пропадати, бо солона вода. Потім почали примінятися, чогось більше давати, чогось менше – і стало виходити. Але на врожайність, звісно, вплинуло і погодні умови, і вода. Якщо раніше на кущі було 35-38 помідорів штук, то цьогоріч 25-30. Врожайність таки набагато впала”, – зазначила власниця овочевих теплиць Галина Тесля.

Галина із сином тримає ятку на Томаківському базарі. Близько 30 років вирощує овочі. Каже: знищення Каховського водосховища суттєво вплинуло на сімейний бізнес.

e3655db8adcffe77

“Купівельна спроможність набагато впала, набаго у порівнянні з минулим роком. Люди хочуть все трішки дешевше, а по затратах воно не виходить. То ми здавали на опт. Помідори раніше продавала в день 3-5 ящиків, а цього року 1-2”, – розповіла жінка.

Довелося стати незалежними від центрального водопостачання, каже Галина, – її родина пробурила власну свердловину.

“Балагани, балаганщики, маленькі, великі, всякі. У нас басейн, який заповнюється водою, яка на даний час є і система крапельного поливу. Заповнюємо басейн зі свердловини”, – каже вона.

Воду можна набрати у Томаківці у 30-ти пунктах роздачі. Водій Владислав щодня розвозить питну водовозом.

“Люди набирають, де трьох кубові бочки стоять: в центрі стоїть, біля пожарки, біля дитячого садочка, біля лікарні”, – каже Владислав Горобинський.

4da8b18436bb8531

Пункти набору води організували зі свердловин старих колодязів, розповідає голова громади Іван Калашник. Їхня глибина – 12 метрів.

“Потенціал цих свердловин – майже необмежений. Тут є два середніх колодязя. З одного ми набрали за день 60 кубів, то вода вже закінчилася – на ранок знову набралася”, – розповів голова Томаківської громади Іван Калашник.

Щоб забезпечити Томаківську громаду водою об’єднали зусилля обласної і районної влади, міжнародних благодійників, ДСНС і місцевих аграріїв, – зазначає Євген Євтушенко, голова Нікопольської  РВА.

“До Томаківської громади було направлено 18 м’яких ємностей по 25 кубів, 13 ємностей по одному кубу. Ці ємності були передані для того, щоб облаштувати роздачу як технічної, так і питної води. Окремо хочу відзначити фонд Говарда Баффета, який передав до Томаківської громади близько 6000 літрів питної бутильованої води. Проджект Хоуп активно включився в цю ситуацію і саме на Томаківську громаду було передано близько 180 000 л питної бутильованої води. Це велика командна робота”, – зазначив начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

У громаді обговорюватимуть, як далі забезпечувати питною водою людей, розповідає Іван Калашник. Планують очищувати технічну воду і надавати споживачам.  Прагнуть бути незалежними від постачальників. Зараз через громаду будують магістральний водогін, який дасть технічну дніпрову воду, каже голова Томаківської громади.

“Скажімо так, об’єм для нашого населення це 10 000 метрів кубічних на добу до цього в нас 2000 були, але ми з перспективою на інші населені пункти”, – розповів голова Томаківської громади Іван Калашник.

Щодо термінів, каже Іван Калашник, планують наприкінці жовтня мають завершити будівництво водогону. Зараз ведуть перемовини про обладнання систем очищення води з міжнародними партнерами.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×