Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1202
1202

Томаківка – без води: чи є шанс відновити водопостачання

Томаківка

Томаківка досі живе без води. Журналісти сайту «Подробиць» з’ясували, чи є шанс відновити водопостачання. Повідомляє Nikopolnews.

Томаківка – чи не єдиний населений пункт у Нікопольському районі, де жителі досі без водопостачання. Вже минає четвертий місяць після підриву Каховської ГЕС, як люди тягають відра та баклажки з пунктів видачі. Попереду зима – і місцеві в паніці кажуть, що під загрозою ще й опалювальний сезон.

Вже минуло 4 місяці, відколи росіяни підірвали Каховську ГЕС, Томаківка без води, а це майже 8 тисяч жителів. Люди виживають завдяки старим свердловинам та пунктам видачі.

Так виглядає квартира кожного місцевого жителя, розповідає пан Сергій. Усі наявні відра, каструлі та пляшки заповнені до країв.

«Коли немає централізованої води, все стає непридатним – опалення, бойлер. Всі нагрівачі без води. Повинна бути вода. Це коли нам воду дадуть, ще які можуть бути проблеми. Це бойлер купити, який коштує 5 тисяч, насос для запуску системи купити – 4 тисячі», говорить Сергій

На подвір’ї пана Сергія намагалися пробурити свердловину. Фахівці пройшли 26 метрів, до води так і не дісталися.

«Люди кажуть: вже втомилися з дня в день тягати воду. На це витрачають по кілька годин і чимало сил. А попереду зима – під загрозою опалювальний сезон», розповідає Сергій.

Томаківка – без води: відео

Томаківка - без води: чи є шанс відновити водопостачання

«В мене у квартирі автономне опалення. Мені потрібно запустити котел. В мене немає можливості без централізованого водопостачання запустити котел», каже Марина Чабаненко

«Я уявляю, що буде, коли запустять нам ту воду. Труби дуже довго простояли. Вся те, що було на трубах, впало. Тепер коли пустять нам той водогін, то що піде в ті труби і яка у нас буде вода», каже Світлана Похаленко

Централізоване водопостачання Томаківки забезпечує Марганецький водоканал. Підприємство вже місяць, як відновило подачу води. Збудували альтернативний водогін з Миколаївського водосховища. Але напоїти саме Томаківку на підприємстві поки не планують. У ситуації розбирається влада.

«Під час будування магістрального водогону було пошкоджено водогін “Марганець-Томаківка”. Відремонтували, тепер одна з умов подачі води до Томаківської громади – це створення комунального підприємства. По цьому шляху громада пішла», розповів заступник голови Томаківської селищної ради, Валерій Федчук

«Зараз основна наша мета – домовитися з Марганецьким водоканалом щодо розподілу мереж і зарахування їх в нашу комунальну власність для того, щоб ми могли теоретично закуповувати воду через наше нове комунальне підприємство», говорить Ельвіна Ісаєва – начальник відділу правового забезпечення виконавчого комітету Томаківської селищної ради.

У Томаківці вже створили профільне комунальне підприємство. Далі проведуть інвентаризацію мереж, наберуть штат, паралельно шукатимуть своє незалежне джерело водопостачання, зокрема, і свердловини.

«Ми співпрацюємо з інститутом геологорозвідкою. Вони нам роблять розвідку потенційних місць, які можуть використовуватися для забору артезіанської води у населеному пункті. І за результатами ми зможемо робити свердловини, де це необхідно з нашими партнерами», розповів Олексій Величко,керівник відділу ЖКГ Томаківської селищної ради

Поки  у Томаківці 17 пунктів видачі води. Деякі навіть обладнані системою очищення, а кілька пунктів уже підготували до зими. У підвалі однієї з багатоповерхівок розмістили так звані водні матраци.

Людей чиновники заспокоюють, як наповнити системи опалення водою – знайдуть. Жителі ж приватного сектору, які вже тиждень без підвізної води, бо автівка, що возила на ремонті, в обіцянки вже мало вірять.

«Ми хочемо, щоб до зими вода була у водопроводі. Йде зима. Як ми можемо відро набрати з пожарки. Україна – така велика, є спонсори, є фермери. Україно, допоможіть. Ще не один регіон не був стільки без води, як ми», каже Лідія, жителька Томаківки.

Нині триває будівництво магістрального водогону із Запоріжжя. Він має забезпечити водопостачання постраждалих – Нікопольського та Криворізького – районів. З міркувань безпеки, терміни завершення не розголошують.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×