Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
2591
2591

Є цілодобово, але непридатна до пиття: коли у Марганці покращиться вода з нового водогону

коли у Марганці покращиться вода з нового водогону

З 16 червня у Марганці відновили водопостачання з нового  магістрального водогону. Але поки вода непридатна до споживання. Її якість обіцяють покращити через 2 тижні.

Про це пише «Суспільне», передає Nikopolnews.

Після підриву окупантами Каховської ГЕС, 30 тисяч мешканців Марганецької громади залишилися без води.  Тоді для людей облаштували точки розливу і свердловини. Воду до громади підвозили з Запоріжжя. У серпні минулого року запустили насосну станцію і почали брати технічну  воду з Миколаївського водосховища.

b4a9ded5b1e58ee6

Пані Любов разом з чоловіком  носили воду у 10-літрових літрах воду останній рік з точки розливу. Набирали дощову воду в ємності для поливу городини. Про запуск магістрального водогону жінка дізналася від доньки.

«Не така вода, як була смердюча. Звичайно, будемо раді. Чи нам носити? Як ви думаєте, мені 83 роки, чоловікові — 83, нам тягатися з цими відрами добре?», каже літня жінка.

8e305b767845f6ae

Змін у якості води не помітила і Людмила. Вона живе на другому поверсі багатоповерхівки.

«Смердить, звичайно, болотом таким. Чистіша, але не настільки, щоб можна було її вживати в їжу», говорить жінка.

За її словами, раніше вода була коричневого кольору. Зараз вона світліша. Її жінка використовує для побутових потреб. Для пиття у неї в квартирі стоять баклажки з водою. Цю воду Людмила бере з міні очисної станції, яка знаходиться неподалік її дому. Оскільки вода з Миколаївського водосховища її не задовільняє.

До руйнування Каховської ГЕС, водоканал Марганцю забезпечував водою три громади. У серпні 2023 року, після запуску насосної станції змогли відновити подачу технічної води у понад 200 багатоповерхівок, приватному сектору і селам.

Коли у Марганці покращиться вода з нового водогону

97838d7d0ae7e6c6

Головний інженер Андрій Михайлик розповідає, що новий магістральний водогін побудували менше ніж за рік. До Марганецької громади проклали дві гілки. Загалом їх протяжність 67 кілометрів. Вода тепер  є цілодобово, Поки ще вона непридатна для пиття.

«Проводиться промивка відстійників, їх в нас шість. Кожен відстійник — десь 2100 метрів кубічних. Споруди повинні бути спочатку вимиті та підготовлені для експлуатації», говорить Андрій Михайлик.

За його словами, ці роботи займуть близько 2-х тижнів. Потім людям повідомлять про технологічну зупинку на дві доби й завершать всі необхідні роботи. Далі запустять очисні споруди водопроводу та здійснять промивання для дезінфекції.  Тільки після цього, вода з кранів буде придатною для пиття.

Новини Нікополя і району: У Червоногригорівці перевірили воду з нового водогону – який результат

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу