Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2379
2379

Загроза теракту на ЗАЕС: чи готова Нікопольщина, розповіли журналісти

на ЗАЕС

Існує загроза теракту на ЗАЕС. Журністи сайту «Суспільне» розповіли, чи готова Нікопольщина до можливої надзвичайної ситуації, передає Nikopolnews.

Від Нікополя до Запорізької АЕС через Каховське водосховище близько 7-ми кілометрів. Через таку близькість та загрозу підриву електростанції в Нікопольському районі, за інформацією начальника райвійськадміністрації Євгена Євтушенка, вже підготували пункти збору для жителів на евакуацію в разі аварії.  Провели навчання з поліцією, рятувальниками, лікарями та владою. Провели навчання з поліцією, рятувальниками, лікарями та владою.

на ЗАЕС

81-річна Ніна Гаврушенко мешкає в будинку, з якого можна побачити електростанцію. Жінка каже: виїжджати не планує.

«Куди їхать? Мені пішов вже 9-й десяток. Навіщо воно мені потрібно? Я така, якби тут вмерти. В мене і чоловік тут похований, і я б тут», – розповідає вона.

Василь Головко живе сам в приватному будинку, його діти виїхали за кордон. Чоловік розповідає, запаси води чи їжі не робить, та й про евакуацію з Нікополя зараз не думає.

«Йшла чума і зустріла мудреця. Мудрець каже: куди ти йдеш? А вона каже: йду в місто забрати тисячу життів. Через рік знову зустрічаються. Він каже, ти ж мене обманула, сказала тисячу забереш, а забрала 5 тисяч. Вона каже, я тисячу забрала, а всі інші померли від страху. Тому я хочу сказати, що я спокійно ставлюся до того, на що я не можу вплинути», – говорить він.

Доктор хімічних наук Юрій Халавка зазначає:

«Запорізька електростанція має інший тип реактора в порівнянні з Чорнобильською. Якщо на ЧАЕС пожежа виникла у відкритому реакторі, розповідає фахівець, то конструкція реактора ЗАЕС запобігає цьому. У випадку вибуху, займання буде в закритих просторах»

Він вважає, якщо їх не пошкодять, то загроз для довкілля не буде.

«Якщо через дії терористів буде пошкоджено всі оболонки. Тому що там є зовнішня оболонка, оболонка самого реактора та ще. Тобто, це не так насправді просто. Певна загроза потрапляння радіонуклідів в довкілля є, але їх буде суттєво менше, вони будуть більш безпечні, тому що там немає тих продуктів, які утворюються при робочому реакторі», – зауважив він.

У випадку розгерметизування АЕС та перешкоджання ліквідації аварії, розповідає Юрій Халавка, ймовірність шкідливих викидів збільшується.

Загроза теракту на ЗАЕС: чи готова Нікопольщина

на ЗАЕС

Начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко говорить, загроза стосується всього Нікопольського району. Тож, в разі підриву АЕС, евакуюють людей з 50-кілометрової зони. За його словами, в районі створюють резерви питної бутильованої води та провели навчання з поліцією, ДСНС та органами самоврядування, відпрацювавши порядок дій при аварії.

«Чи можна буде виїхати на своєму власному? Так, можна буде виїхати. На пропускних пунктах люди проходять дозиметрію, техніка, документи, які вони з собою беруть, одяг, домашні тварини. Ті об’єкти та живі істоти, які мають якийсь підвищений фон, то проходять обробку», – говорить він.

Забруднену радіацією техніку не пропускатимуть, сказав начальник РВА.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×