Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
36976
36976

Рукописи не горять, а Січі не тонуть – які козацькі місця знаходяться на дні Каховського водосховища

Рукописи не горять, а Січі не тонуть – які козацькі місця знаходяться на дні Каховського водосховища

Майже 70 років ховали на дні Каховського водосховища міць козацької землі. Так вже, здавалося, глибоко опустили нашу славну історію, що більшість сучасних українців і досі гадки не мають, де ж насправді розливалася козацька воля. Помилково вважають, що на Хортиці. І тільки зараз, коли зливається Каховське море, оголяється правда.

Ми можемо стати свідками другого народження земель козацьких і на власні очі побачити, де ж саме вони знаходилися.

Так, п’ять із восьми Запорозьких Січей розташовувалися на Нікопольщині.

Залишки однієї з них (Микитинської) віднайдено на території сучасного міста Нікополь. А ось чотири інші були затоплені водами рукотворного моря.

Але зараз воно міліє. І є великий шанс знову ступити на землю Січей Запорозьких. Яких саме?

Які козацькі місця знаходяться на дні Каховського водосховища

 які козацькі місця знаходяться на дні Каховського водосховища

  • Томаківська Січ, що існувала у другій половині 16 століття і розташовувалася на острові Томаківка поблизу м. Марганець. Острів частково був затоплений водами Каховського моря.
  • Базавлуцька Січ. Існувала наприкінці 16-го – першій половині 17-століття. Розміщалася на живописному острові Базавлук, де до Дніпра впадали три річки (Підпільна, Скарбна і Базавлук). Це місце поблизу с. Грушівка Апостоловського району теж було затоплене водосховищем.
  • Чортомлицька Січ. Існувала у другій половині 17-го – перших роках 18 століття. Розкинулася на однойменному острові, де у Дніпро впадали ріки Чортомлик, Підпільна і Скарбна. Острів затоплено водою.
  • Нова Січ. Остання Січ, що проіснувала із середини 18 століття до сумнозвісного 1775 року. Тут, недалеко від сучасного с. Покровське,  впадала у Дніпро пічка Підпільна. Так само як і три попередні Січі, була затоплена водами Каховського моря.

Але немає нічого вічного на цій планеті. І невдовзі землі наших славетних пращурів можуть знову з’явитися під сонцем.

П.С. Ми ні у якому разі не применшуємо тієї біди, яку наробив злочинний підрив Каховської ГЕС. Але є ще і такий бік у цієї медалі.

Олена Зінченко для Nikopolnews.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×