Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1903
1903

На Нікопольщині у водоймі виявили холероподібний вібріон, який НЕ ВИКЛИКАЄ холеру

На Нікопольщині у водоймі виявили холероподібний вібріон, який НЕ ВИКЛИКАЄ холеру

На Нікопольщині у водоймі виявили холероподібний вібріон. Також холероподібний вібріон виявили ще в двох водоймах області. Він НЕ ВИКЛИКАЄ холери, але є інша небезпека. Про це повідомляє Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України, передає Nikopolnews.

У центрі МОЗ повідомляють, що в лабораторіях ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» за звітний тиждень досліджено 57 проб з об’єктів довкілля, у тому числі 22 проби прісної води водоймищ та 35 проб стічної води. В результаті в 4-х пробах прісної води водоймищ Дніпропетровщини виділено холероподібний вібріон не О1 групи, який НЕ ВИКЛИКАЄ захворювання на холеру, але може бути причиною інших кишкових розладів.

Де саме виявили холероподібний вібріон

  • вода річки Дніпро в районах Парку культури та відпочинку «Сагайдак» м. Дніпро та КЗК «Парк культури та відпочинку «Придніпровський» м. Дніпро;
  • вода річки Кільчень в районі зони відпочинку в межах м. Підгороднє;
  • річка Ревун в районі КП «Дніпро» смт. Червоногригорівка Червоногригорівської селищної ради Нікопольського району.

Про результати проінформовано органи місцевої влади та Держпродспоживслужбу.

У центрі додають, що за період з 28.07.2023р. по 03.08.2023р. в Дніпропетровській області в закладах охорони здоров’я обстежено на холеру 145 осіб з гострою кишковою інфекцією, результат негативний.

Додаткова інформація про якість води

На Нікопольщині у водоймі виявили холероподібний вібріон, який НЕ ВИКЛИКАЄ холеру

За період  з 28.07.2023 по 03.08.2023  лабораторіями  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  на території області проведено 62 дослідження води водоймищ на  мікробіологічні показники. На фізико-хімічні показники проведено 44 дослідження води водоймищ, з яких 21 (47,7%) не відповідали нормативам за показниками БСК,5, ХСК, сухий залишок, хлориди, сульфати у воді р. Самара у  м. Новомосковськ та річки Вовча в межах м. Павлоград.

Бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто, не перевищує 20 мкР/год).

Які вжито заходи щодо посилення контролю за якістю питної води, що надається населенню з водозаборів на Каховському водосховищі?

За звітний період з 27.07.2023 по 03.08.2023 відібрано 35 проб питної води на контрольних та додаткових точках на фізико-хімічні та мікробіологічні показники. Проби води питної відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та Державним санітарним нормам і правилам «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру», затвердженим наказом МОЗ України від 22 квітня 2022 року №683, окрім 13 проб, а саме:

  • по м. Нікополь 8 проб не відповідають вимогам НД за перманганатною окиснюваністю та каламунтністю;
  • по м. Кривий Ріг 5 проб з насосних станцій Радушанського водопровідного комплексу (РЧВ №1,2,3,4,5) не відповідають вимогам НД за вмістом суми ТГМ за рахунок дибромхлорметану.

Але ці показники знаходяться на рівні багаторічних значень, без аномальних змін. Питання щодо якості питної води, що надається населенню з водозаборів на Каховському водосховищі залишається на подальшому контролі.

Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» продовжуються вживатися заходи з метою упередження та ліквідації наслідків підриву рф греблі Каховської ГЕС, а саме:

  • посилено лабораторний контроль питної води в Криворізькому та Нікопольському районах, переглянуті точки відбору проб води, розширено перелік показників для досліджень;
  • посилено епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, щоденно здійснюється моніторинг стану інфекційної захворюваності;
  • посилено інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням з питань профілактики інфекційних хвороб та харчових отруєнь, які можуть виникнути, як наслідок надзвичайної ситуації, пов’язаної з підривом греблі Каховської ГЕС.
  • за період з 06.06.2023р. фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» видано населенню, об’єднаним територіальним громадам, закладам охорони здоров’я та іншим закладам, підприємствам, організаціям області більш 104 тисяч таблеток для знезараження питної води;
  • інші заходи.

Ще новини Нікопольщини: Чеські експерти взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища: що вже знайшли

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×