Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
4348
4348

«За водою ми ходимо всі: я і два сини» – переселенка з Нікополя у Покрові розповіла, як виживає без водопостачання

«За водою ми ходимо всі: я і два сини» - переселенка з Нікополя у Покрові розповіла, як виживає без водопостачання
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Переселенка з Нікополя у Покрові розповіла Nikopolnews, як виживає без централізованого водопостачання. 40-річна Наталя (ім’я на прохання жінки змінено) виїхала до Покрова майже рік тому з двома синами – коли почалися активні ворожі обстріли Нікополя. І все було майже добре, але ось – біда прийшла, звідки не чекали. Точніше, не вірили, що таке можливо у 21 столітті. Весь Нікопольський район без водопостачання внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС і обміління Каховського водосховища. Покров залишився без води одним із перших.

Ми розпитали у Наталі, як тепер організовано її побут та як у Покрові організовано роздачу води мешканцям. Чи вистачає їй води, яку отримує, і чи з’явилися вже певні хитрощі, щоб економити. А також про те, які настрої у покровчан. Чи не збираються люди виїжджати з міста у зв’язку із ситуацією, що склалася. Бо ж, якщо Нікополю хоча б обіцяють відновити водопостачання з Дніпра у найближчому майбутньому, то Покрову доведеться, мабуть, чекати інших, більш складних і довготривалих рішень.

Далі – пряма мова Наталі, записана нами.

Переселенка з Нікополя у Покрові розповіла, як виживає без водопостачання

Здивувало, що люди побігли за водою в перший же день

Організовано в плані видачі води тут все просто чудово! Так швидко почали роздавати… Але мене здивувало, що першого ж дня, коли не стало води, люди пішли її набирати в пунктах розливу (хоча попереджали заздалегідь зробити запас). Я перші 3 дні взагалі по воду не ходила. У мене були запаси. Я почала їх робити, коли дамбу пошкодили вперше – взимку. З того часу всі пластикові пляшки з-під мінералки, лимонаду я наповнювала водою і складала: на балконі, під ліжком старшого сина, за диваном, під ванною – загалом скрізь, де тільки можна було.

Бутильовану воду ходимо отримувати після 19.00, тому що у першій половині дня і приблизно до 19 там величезна черга. Після 19.00 вже менше. Видають по 3 літри на особу, за документами (паспорт/код/довідка ВПО для переселенців) на кожного члена сім’ї. Питної нам вистачає із запасом.

Вода з водовозу теж питна, але бажано прокип’ятити, щоб у їжу вживати.

Без води важче, ніж без світла

Води у мене йде багато в побуті. Мені взагалі без води важче, ніж навіть без світла. Воду немає, чим замінити: генератори, свічки, ліхтарики тут не допоможуть. На 3-й день водовоз поставили в нашому районі додатковий, мені пощастило – машина стоїть за 2 будинки від нас. За водою ми ходимо всі: я, старший син і молодший. Ми зі старшим носимо 5-літровими баклажками, у молодшого є дитяче відерко з кришкою. Робимо по кілька ходок, наповнюємо вдома тазики і пляшки, що звільнилися. Найбільша проблема – змив туалету. Вся вода йде туди: після прання, миття посуду, купання. Я купаю в тазі молодшого, потім у цій воді перу, і цією ж водою можна помити підлогу. Перу вручну. А в машинку-автомат відправляю білизну на віджимання.

Сусідка примудрилася повністю випрати речі в машинці-автомат: воду заливала вручну, на швидкий режим. 10 літрів на прання та 10 літрів на полоскання. Машинка була завантажена наполовину.

Посуд мию у мисці – потім виливаю в туалет. Якщо прання заплановане – то більше води треба. Йде десь 60-70 літрів на день. З водовозу можна набирати скільки завгодно – безліміт. Тільки принести треба. Багато хто використовує тачки, або сумки на колесах, туди складають пластикові 2-літрові пляшки. Носять каністри, відра – у кого яка є тара. Діти допомагають.

Дехто планує виїхати

Із сусіднього будинку один чоловік сказав, що збираються їхати до родичів (у межах України). Ще одна знайома сусідка з родиною їздять до села до батьків. Там побудуть кілька днів, а потім додому на кілька днів приїжджають. Негативу поки що особливого немає у суспільстві. Напевно, народ сподівається, що питання якось вирішиться все-таки, і дадуть хоча б технічну воду з кранів. Декілька днів тому люди набирали дощову зі стоків, дахів гаражів, де вона потоком стікала. Ми теж носили позавчора воду з-під час дощу і жартували: «Ну, ось і водою запаслися, і покупалися».

В Покрові все працює

Все працює у місті – це мене теж здивувало. Я, наприклад, думала, що перукарні не працюватимуть. А вони працюють. Я обох синів позавчора водила на стрижку. Майстер-перукар, каже що і фарбування волосся робить – воду на роботу запасає. Загалом, народ пристосовується.

Чоловіку у Нікополі з водою складніше

А чоловік у Нікополі обурений, що в Покрові так все швидко налагоджено. У Нікополі він пішов по воду: люди в черзі стоять, а води немає в бочці. Чекали, доки привезуть  і заправлять. Він із роботи відлучився, довго в черзі стояти не міг, так пішов без води. Сказав, сьогодні на розвідку піде після роботи, вже дізнаватиметься, де видають. У сусідів може спитає. Бутильовану теж поки що не отримував. В одну школу пішов (позавчора) – там закрито було. У нього теж були запаси, кілька місяців робив. Сьогодні купив 2 п’ятилітрові пляшки з чистою водою в АТБ, потім з ними ходитиме до пунктів розливу. сильно заощаджував ці дні.

Думаю, води не буде довго

Перші дні у Нікополі ніхто нічого не знав – де видаватимуть, як. і т.д. Може, люди сподівалися, що вода буде в кранах. Не знаю. Я гадаю, що води довго не буде. Навіть якщо збудують водогін, як збираються, то це не швидкий процес. І чи вдасться взагалі його збудувати…

Дякувати Богу, що видають безкоштовно і питну, і для інших потреб (від ред. – у Покрові вже оголосили сьогодні, що питну воду видаватимуть безкоштовно тільки окремим категоріям громадян)

Але це важко – без води. Тим більше літо, спекотно.

Подруга у приватному секторі живе, каже, там легше, бо туалет на вулиці. Але шкода те, що посадили на городі. Воду в річці набирали та привозили своєю машиною, щоб полити. а потім 2 дні поспіль дощ йшов. Це врятувало розсаду….

Ще новини Нікополя і району: Як мешканці Нікопольщини отримуватимуть воду до побудови водогонів і які дії у разі проблем на ЗАЕС

Читайте також: Чи достатньо в Україні питної води? Аудитори повідомили результати перевірки

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×