Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
526
526

Покровський ГЗК не може повноцінно працювати через брак електроенергії: як планують вирішувати проблему

Покровський ГЗК не може повноцінно працювати через брак електроенергії: як планують вирішувати проблему

Покровський ГЗК не може повноцінно працювати через дефіцит електроенергії та її вартість. Правління розглядає усі можливі сценарії. Енергетична служба підприємства вже сьогодні працює в посиленому режимі. Ведеться робота над пошуком виходу із ситуації, що склалася.

Про це йдеться у матеріалі Наталії Чепець, оприлюдненому на офіційному сайті Покровського гірничо-збагачувального комбінату, передає Nikopolnews.

Яка зараз ситуація з електропостачанням і як підприємство готується до складних часів – розповів в інтерв’ю  журналістці головний енергетик Покровського ГЗК Павло Літун.

https://pokrovgzk.com.ua/2024/05/24/пріоритетне-завдання-комбінату-заб/

Павло Літун

Покровський ГЗК не може повноцінно працювати через брак електроенергії

За словами Літуна, вже понад місяць до комбінату застосовуються графіки обмеження споживання електроенергії. Спочатку це більше стосувалось вечірнього часу – з 18.00 до 23.00, коли мешканці міста повертаються з роботи додому і масово вмикають електроприлади для побутових потреб. З часом ці обмеження стали більш жорсткими. Їх почали застосовувати і вночі, і зранку, і вдень – все залежить від ситуації.

Основна причина – критичний дефіцит генерації в мережах, їх дуже поганий технічний стан через пошкодження електропередавальних приладів.

І якщо лінію електромережі можна відновити у найкоротші терміни, то з підстанціями набагато складніше. Ці об’єкти містять велике скупчення обладнання, яке не можна просто так піти і купити. Воно – індивідуальне, яке потрібно замовляти і виготовляти. А це все час – на заміну, встановлення, налагодження, введення в роботу, що може тривати місяцями. Тому ситуація дуже складна, на неї треба реагувати вже зараз. Я це щодня повторюю на селекторних нарадах з керівниками підрозділів комбінату, – розповів головний енергетик

За його словами, проблема ще й у вартості електроенергії.

Павло Літун каже, що навіть зараз, коли всі виробничі потужності зупинені, Покровський ГЗК споживає близько 2 млн кВт електроенергії, за рахунок роботи водовідливів, забезпечення локальної роботи постів охорони, інших робочих місць, а також підрозділів ЕРЦ та РМЦ із заготівлі металобрухту.

Якщо в середньому брати вартість 1 кВт на рівні 5 грн (в травні вона вже сягнула 5,7 грн), то виходимо на суму – 10-11 млн грн.

І ці кошти десь треба взяти. Намагаємось виходити з ситуації за рахунок надання послуг стороннім організаціям та продажу металобрухту, який вилучаємо з обладнання, що вже не підлягає експлуатації. Та хочу зазначити, що вартість на рівні 5,7 грн – це далеко не гранична ціна. Вже зараз ми чуємо про те, що з 1 червня 2024 року 1 кВт електроенергії для промисловості вартуватиме до 9 грн, – розповів посадовець

Як планують виходити з ситуації

Енергетик каже, що вже керівництво ГЗК  розробило програму із забезпечення живленням всіх задіяних у роботі підрозділів. Підприємство докладає максимум зусиль для енергозабезпечення своїх об’єктів.

https://pokrovgzk.com.ua/2024/05/24/пріоритетне-завдання-комбінату-заб/

У попередні роки ми для цього використовували резервне живлення у вигляді буржуйок (на дровах), дизельних або бензинових генераторів – локально вони встановлені і зараз, тому енергослужба вже перевіряє їх готовність до роботи, – розповів головний енергетик

Також враховується необхідність резервного живлення радіостанцій. Адже у разі відсутності напруги, як правило, зникає і зв’язок.

Тому ми перед собою поставили задачу забезпечення роботи нашої АТС в автономному режимі, щоб у будь-якому випадку не зник телефонний зв’язок. Радіостанції, у свою чергу, забезпечуємо акумуляторами, бо не в усіх підрозділах є телефонний зв’язок, – каже Павло Літун

Додатково розглядаються варіанти забезпечення локального електропостачання об’єктів: додаткове придбання генераторів, бензинових, дизельних.

Відповідаючи на питання, чи розглядаються варіанти будівництва і використання інших джерел енергогенерації, Павло Літун сказав, що ці питання вивчаються.

Йдеться передусім про сонячні електростанції.

https://pokrovgzk.com.ua/2024/05/24/пріоритетне-завдання-комбінату-заб/

Вже розуміємо, що вітрова ЕС в наших широтах не ефективна. А от стосовно  сонячної електростанції (СЕС), то цей новий для нас проект ми почали реалізовувати на початку квітня. Вивчили досвід інших підприємств і вирішили спробувати власними силами. Розраховуємо на те, що до вересня побудуємо СЕС потужністю 1 МВт. З урахуванням втрат, розраховуємо на те, що вона видаватиме до 900 кВт електроенергії, які поповнюватимуть загальну систему комбінату. Завдяки СЕС підприємство зможе отримувати додаткову генерацію та економити кошти, – розповів головний енергетик

Ще новини Нікопольщини: “Моя мама іноді боїться вийти за хлібом чи молоком” – студентка УКУ з Нікополя розповіла про життя у прифронтовому місті

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×