Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2805
2805

Священник УПЦ (МП) на Нікопольщині під час війни поминав «великого господина и отца Кирилла патріарха московського и всея Руси»

Священник УПЦ (МП) на Нікопольщині

Священник УПЦ (МП) на Нікопольщині під час війни поминав «великого господина и отца Кирилла патріарха московського и всея Руси». Відповідне відео ми побачили у Фейсбуці. На нього звернув увагу один із наших читачів і показав нам.

Події відбувалися у с. Південне Нікопольського району, де отець Микола Маханько – настоятель храму – поминав «великого господина и отца нашего Кирилла патріарха московського и всея Руси».

Протоієрей Микола Маханько – є настоятелем храму преподобного Феодосія Печерського в с. Південне, він священник Криворізької єпархії УПЦ Московського патріархату.

Відео було опубліковане на сторінці храму у Фейсбуці у січні 2022 році – це у той час, коли в Україні вже 8 років йшла новітня війна з росією. Гинули наші Захисники, агресор анексував Крим, захопив частину Донбасу та готував повномасштабне вторгнення. А до 24 лютого залишалося лише півтора місяці…

Знімок екрана 2024 04 16 223426

Священник УПЦ (МП) на Нікопольщині під час війни поминав  Кирилла: відео

Знімок екрана 2024 04 16 223358

Можливо після даної публікації, цей допис з відео приберуть зі сторінки, але запис відео і скріншоти нами завантажені.
ОНОВЛЕНО: Так воно і сталося, через добу, відео були видалені зі сторінки храму. Маємо надію на краще…

Але наразі часи не ті, тому ось раніше завантажене відео.

Але ж вони кажуть, що давно не мають відношення до МП?

До 2014 року у Нікополі переважна більшість вірян відвідувала храми Московського патріархату, і питань до церкви не виникало майже ні у кого. До того ж альтернативи фактично у місті не було – українська церква тоді ще не мала Томосу, а декілька храмів Київського патріархату, які у нас були, знаходилися у крихітних пристосованих приміщеннях у “забутих Богом” районах. І про них взагалі мало хто знав.

З початком російської гібридної агресії проти України у 2014 році питання МП в Україні почало поставати досить гостро. І тоді священники цього патріархату прийнялися запевняти, що вони не мають жодного відношення до Москви, а є виключно українською церквою з керівництвом у Києві.

Хоча інформація про УПЦ в Україні продовжувалася залишатися на сайті РПЦ.

І, як ми бачимо, священники продовжували згадувати у своїх молитвах Кирила.

Чи залишається УПЦ під крилом Москви досі?

Вже після початку повномасштабної війни, 27 травня 2022 року у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі відбувся церковний собор УПЦ МП. Згідно з інформацією, поширеною у деяких ЗМІ, на соборі було внесено зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, нібито спрямовані на повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви. А також нібито була засуджена позиція патріарха Кирила щодо російської агресії, і  проголошений заклик до діалогу з ПЦУ.

Нова редакція статуту не була опублікована офіційно, проте стара редакція зникла з сайту УПЦ. Рішення Собору не були прийняті Донецькою та Симферопольською єпархіями, які забажали залишитися в єдності з РПЦ.

На думку очільника ПЦУ митрополита Епіфанія, собор УПЦ МП нічого не змінив, і ці священники зберігають єдність із РПЦ.

Поширюють відео Ткачова, що благословляє на вбивства українців

Зазначимо, що окрім відео поминаннями Кирила, на сторінці храму ми побачили і відео з людиною, якій зараз оголосила підозру СБУ. А саме, мова про скандального Андрія Ткачова – уродженця Львова, який живе на росії та служить в РПЦ, Священника, що благословляє російських солдатів на вбивства українців. І не просто закликає, а  недвозначно закликає до продовження війни і геноциду в Україні, обіцяючи окупантам “підтримку” від різних святих та архангелів. Також Ткачов закликає російських військових “відставити мандраж і бздь*ж”, та йти помирати за наказом – заради “кращого потойбічного життя”.

Знімок екрана 2024 04 18 161425

Це відео теж прибрали через добу після публікації матеріалу, але його ми відновлювати не будемо.

І останнє. Якщо вам зараз хочеться спитати: “Навіщо копирсатися в минулому, адже все це було до 24 лютого? Можливо, зараз ці нікопольські священники вже змінили погляди?”, то… По-перше: війна з росією до 24 лютого йшла вже 8 років. А по-друге. Що роблять ДОСІ, вже в час повномасштабної війни, на 22-му місяці нещадних обстрілів Нікопольщини, ці відео з поминаннями Кирилла та виступами Ткачова на сторінці церкви Нікопольського району??? Чому вони не були видалені і продовжують нести руській мір у маси?

Новини Нікополя і району: Обстріляна церква на Нікопольщині не належить до ПЦУ – офіційна заява

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×