Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
4842
4842

Як живе Енергодар у присутності російських військових і що відбувається на ЗАЕС

Як живе Енергодар у присутності російських військових і що відбувається на ЗАЕС

Енергодар, що в 7 км від Нікополя по воді, на жаль, став одним із міст, куди вдалося зайти російським окупантам. Проте влада у місті залишається українською – запевняють місцеві представники самоврядування, передає Nikopolnews. Як живе Енергодар у присутності російських військових, повідомляється на офіційному Телеграм-каналі міського голови Дмитра Орлова.

Так, відомо, що 5 березня вранці міська влада Енергодара не змогла потрапити в будівлю мерії, адже окупанти її захопили та зачинилися зсередини.

“Будемо організовувати інше місце для роботи, щоб забезпечити життєдіяльність Енергодара в умовах окупації. Попри все Енергодар був і лишається Україною. Навіть коли ми в ізоляції”, – зазначив Орлов.

Пізніше перший заступник міського голови Іван Самойдюк повідомив, що керівництво міста розмістилося у приміщенні піцерії й вони продовжують працювати.

Він також розповів, як живе Енергодар сьогодні, які існують складнощі:

«Ми змушені працювати в приміщенні, яке нам надав власник піцерії (дякуємо!). Але, так чи інакше, місцева влада веде роботу під прапорами України. Ми не можемо не вести роботу, тому що сьогодні працюють комунальні служби, тому що сьогодні вночі, точно так як і позавчора, вели чергування наші хлопці по дворах, патрулювали, аби не було мародерства, і будуть продовжувати це робити, наскільки це буде:

а)потрібно,

б) можливо.

Декілька днів вимушеного контакту з представниками російських військовослужбовців, і я хочу зробити свої висновки:

Я впевнений: навіть не зважаючи на те, що сьогодні у нас стоять танки і атомна станція під контролем російських військ, ми в цій війни вже перемогли. Я чітко впевнений, що Україна завжди буде Україною. І сьогодні вояки російські бояться мирного населення більше, ніж бояться, напевно, навіть свого путіна. Вони прийшли з упевненістю, що прийшли визволити нас від нацизму і від фашизму. Але більше всього, і я це чітко розумію, бояться і ненавидять нас, тому що вони не можуть собі дозволити тої свободи і тої вольності в думках, яку можемо дозволити ми собі. Завжди холоп буде боятися і ненавидіти того, хто дозволяє собі думати про свободу і бути вільним. Все буде Україна! І перемога буде за нами», – висловив упевненість чиновник.

Також повідомляється, що сьогодні і завтра в місті буде відбуватися вивіз сміття двома сміттєвозами згідно графіку. Щодо теплопостачання. З сьомої години ранку розпочаті роботи з підключення міста до тепла. Робота триває.

Окремо звернулися до енергодарців з приводу продуктового забезпечення.

Містом шириться інформація про начебто заборону з боку міської влади довозу хліба в Енергодар із сусідніх територіальних громад. Пояснюємо: влада дозволяє торгувати в місті в будь-яких місцях без обмежень. Було би тільки чим торгувати. Об’єктивно були і лишаються проблеми з наявністю продуктів першої необхідності та паливом. Якщо ситуація ускладниться, ми опрацюємо відкриття громадських столових з можливістю поїсти безкоштовно, – запевнила міська влада Енергодару.

Ситуація на ЗАЕС

Нагадаємо, в ніч проти п’ятниці в результаті обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на території Запорізькій АЕС.

Пожежу вдалося погасити через декілька годин. Радіоактивної небезпеки, на щастя, не виникло.

Зараз російські військові продовжують знаходитися на майданчику станції. Проте, персонах перебуває на своїх робочих місцях і контролює роботу ЗАЕС.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російських військових, які обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, потрібно зупинити негайно, інакше Європа загине від ядерної катастрофи.

Стан енергоблоків:

  • Енергоблок № 1: планово-попереджувальний ремонт.
  • Енергоблок № 2: у 18:49 04.03.2021 підключений до енергосистеми, в 19:45 навантажено до 460 МВт (ел.), наразі триває навантаження до 750 МВт (ел.).
  • Енергоблок № 3: відключено від мережі, проводяться роботи з розхолодження ядерної установки.
  • Енергоблок № 4: в роботі, електрична потужність 980 МВт (ел.).
  • Енергоблоки № 5, 6: проводиться розхолодження ядерних установок.

Змін радіаційного стану в Запорізькій області не зафіксовано, радіаційний гамма фон знаходиться в межах нормальних показників.

В місті Енергодар відсутнє опалення та постачання гарячої води у зв’язку з пошкодженням теплотраси, під час запеклих боїв захисників ЗАЕС із російськими окупантами,  що йде від ЗАЕС до міста. Тривають ремонтні роботи. Роботи ускладненні через множинні пошкодженням теплотраси.

Ситуація в Енергодарі 4 березня зранку: майданчик ЗАЕС захоплений окупантами

Окупанти прорвалися в Енергодар: обстріляли будинки, школу, тривають бої

Окупанти під Енергодаром, розвернули колону, побачивши місцевих: відео

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×