Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
712
712

«Важко, коли дзвонить телефон загиблого, а на екрані мама чи дружина» – Захисниця з Покрова розповіла про свою службу в ЗСУ

Захисниця з Покрова розповіла про свою службу в ЗСУ

За останні два роки кількість жінок у Збройних силах України, порівняно з 2021 роком, збільшилася на 40%. Станом на зараз в армії проходять службу майже 43 тисячі військовослужбовиць.

Серед них є і жінки з Нікопольщини.  39-річна Юлія Мількевич з Покрова ще два роки тому працювала а місцевому Гірничо-збагачувальному комбінаті і виховувала сина. Але не змогла залишатися вдома, коли ворог вдерся до України. І стала на Захист Батьківщини, підписавши контракт.

Юлія служить у лавах ЗСУ, в складі мінометної батареї, на Бахмутському напрямку. Вона провідний інженер сектору технічного обслуговування АТЦ. З Юлею Мількевич поспілкувалася журналістка Наталія Чіпець, взявши інтерв’ю для сайту Покровського ГЗК.

Nikopolnews пропонує вашій увазі матеріал Наталії.

Ми говорили з Юлею телефоном, бо зараз вона знаходиться далеко від дому – на Донеччині. Скажу вам чесно, під час спілкування емоції  у мене просто зашкалювали. Скільки мужності, впевненості і хоробрості у цієї жінки, а разом з тим — материнської любові і ласки. Її серце зігріває те, що в неї вірить і з нетерпінням чекає додому 10-річний синочок Акім, який неймовірно пишається своєю матусею. Пропоную вам ексклюзивне інтерв’ю з нашою колегою-Захисницею, яка не вважає себе Героїнею, а просто знаходиться на своєму місці, – написала автор

Інтерв’ю з Юлею Мількевич – Захисницею з Покрова

IMG 20240229 WA0002 522x1024

– Як ваші справи, Юліє?

– Нічого. Потихеньку. (авт. Сміється)

 – Як ви потрапили до лав ЗСУ?

– Я дивилась на те, що відбувається навколо, і мені боліло. Я не могла вдома сидіти, от просто не могла. Так, я щодня ходила на роботу, але відчувала, що роблю щось не те і перебуваю не там, де маю бути. Мені треба бути на фронті, щось робити, якось допомагати. В якусь мить у мене відбувся переломний момент, я відчула, що не можу триматись осторонь буремних подій, тому вирішила, що братиму в них участь.

– Як рідні відреагували на ваше доволі непросте рішення?

– Синок, і всі мої рідні відреагували з розумінням. В принципі, вони мене підтримали, що було дуже важливо. Синочок, правда, думав, що я вдома буду частіше, але, на жаль, я дуже рідко буваю поряд з ним. Уже за понад рік одна відпустка лише у мене була на 15 днів. Ще бувала декілька разів у відрядженнях на 1-2 дні, і все.

– Як ви взагалі потрапили до ЗСУ? Ви ж невійськовозобов’язана?

– Ні, я невійськовозобов’язана. Я 31 жовтня 2022-го добровільно уклала контракт на 3 роки.

– Певно проходили якийсь військовий вишкіл? Яку посаду ви обіймаєте на службі: медик, зв’язківець, може?

– Спочатку мене відправили до навчального центру «Десна», що в Чернігівській області. Ми там проходили курс молодого бійся трохи більше місяця. Потім мене вже перевели до бригади.

– Хто ви за військовою посадою?

– Моя посада називається «Номер обслуги у мінометній батареї».

– В чому полягає ваша задача?

– У мінометному розрахунку кожен має свої обов’язки: хтось стріляє, хтось наводить, хтось підв’язує порохи. Я — серед цих людей, виконую ті задачі, які актуальні на даний момент. Тобто розподіляємо наші обов’язки по ситуації.

 – Крім вас, ще є жінки у бригаді?

– Так, звісно, бо бригада у нас велика. Є медикині, дівчина-зв’язківець, психолог є у нас.

– На яких напрямках вам доводилось бувати?

– З січня і до кінця весни 2023 року ми несли службу на Бахмутському напрямку. Особисто я у гарячій точці не була. Мене хлопці бережуть. Зараз частина бригади лишилась на Донеччині, і я в тому числі, а частина відправилась захищати іншу область. Зараз ми з побратимами знаходимось на відстані 15-17 км від лінії фронту.

 – Чи були «прильоти» по місцю вашої дислокації?

– Конкретно по місцю нашого розташування «прильотів» не було, але іноді долітають уламки. Правда, декілька разів траплялося таке, що вони «прошивали» автівки, які припарковані біля нашого житла.

– Як вам взагалі у польових військових умовах живеться?

– Я звикла, мені нормально. Хочу вам сказати, що ми вже 10 місяців живемо у підвалі, де немає води та санвузлу. Як ми виходимо з ситуації? В будинку, де розташоване підвальне приміщення, є офіс ритуальних послуг. Господарі люб’язно нам дали ключі від нього, а там є вода, умивальник – ними і користуємось. А банний день маємо один раз на тиждень, коли їздимо до сусіднього міста. Їжу нам привозять зі взводу матеріального забезпечення. Можемо, звісно, щось приготувати, є для цього газовий балон, але це не так часто. Спимо на ліжках, зварених з металевих частин. Я ж кажу, все у нас нормально, вже пристосувались. А от якщо згадати умови нашого перебування у навчальному центрі, то там, звісно, було екстремально, особливо після дому. Уявіть собі, будучи у «Десні», ми (а було нас 22 військовослужбовця) більше місяця жили у бліндажі. На підлозі були дерев’яні настили – на них і спали. Води не було. Спасались вологими серветками.

– Як ви тренуєте свій військовий вишкіл?

– Коли хлопці повертаються із завдань, то ми з ними виїздимо на полігон і відпрацьовуємо військові навички. Стрільби у нас проводяться з мінометів, гранатометів.

– Це ж важко, певно, для жінки?

– Ні, це гучно, але не важко. (авт. Посміхається)

– І ви вже вмієте стріляти з таких «апаратів»?

– В принципі — так. На останніх стрільбах відстріляла краще за хлопців.

– Ви другий рік на війні? Чи впевнені, що вчинили правильно, коли підписали контракт?

– Так, моє переконання в цьому тільки зміцніло. Я жалкую про те, що не пішла раніше. Мені тут подобається, я відчуваю, що перебуваю на своєму місці.

IMG 20240229 WA0000 653x1024

– За цей час доводилось бачити найстрашніше — втрати побратимів, людську смерть?

Мої близькі друзі, дякувати Богу, всі живі. А взагалі загибель побратимів — бачила. Це дуже важко. Неймовірно важко, коли тобі приносять речі загиблих. Буває, що серед них лежить телефон і дзвонить, а на екрані висвічується мама або дружина… Ти у цей момент розумієш, що людини вже немає, а на тому кінці дроту ще хтось сподівається почути рідний голос. Важко це, дуже…

– Як вас підтримує синочок?

– Синочок дуже добре вчиться. Тішить мене своїми високими оцінками. Вони з бабусею стали спільною командою, молодці. Коли востаннє була у відрядженні і вийшло на один день заїхати додому, то він мені підвіску подарував — такий справжній дорослий чоловічий подарунок мені зробив. Неймовірно приємно.

– Як у вас складаються відносини з побратимами?

– Все добре. Ми всі тут як одна родина. Кожен тебе підтримає, до кожного можна звернутись.

– Як проводите святкові дати: Дні народження, державні свята символічні, жіночий день?

– У такі особливі дні зазвичай рідні або волонтери передають нам смаколики. Ми збираємось разом і ласуємо домашнім, спілкуємось.

– Війна змінила ваш погляд на життя, цінності?

– Цінності, однозначно, змінились. Ми тут всі живемо одним днем. Зранку ти прокинувся — уже добре, до вечора дожив – і слава Богу. Я почала більше цінувати життя, зрозуміла, як важливо, коли рідні тебе підтримують.

– В Перемогу вірите?

– Звичайно. По-іншому ніяк, ми до цього йдемо. Заради цього ми тут, щоб наші діти могли жити в мирі та злагоді.

– Що б вам хотілося побажати українським жінкам?

– Щоб вони залишалися жінками: і в мирному житті, і на війні. Жінка завжди має бути жінкою. Незважаючи на те, що зараз триває війна, жінка скрізь несе з собою світло, добро, ніжність, красу, любов і турботу. Ми воюємо, ми підтримуємо, ми надихаємо наших чоловіків. Разом ми точно Переможемо, заради цього і стоїмо.

– Юля, ви просто незламна жінка. Я вам щиро вдячна за розмову. Бажаю якнайшвидше повернутись до сина за мирного життя. Бережіть себе.

– Я вам теж дякую. Ми Переможемо і все буде Україна.

Ще новини Нікопольщини:ОСББ Покрова мають терміново укласти договори на обслуговування газових мереж – влада

Читайте також: Перерахунок страхових виплат – хто отримає надбавку 1500 гривень у березні

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×