Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
260
260

На Дніпропетровщині зафіксували отруєння мухоморами, ріст захворюваності на COVID-19 і три осередки сказу

На Дніпропетровщині зафіксували отруєння мухоморами, ріст захворюваності на COVID-19 і три осередки сказу

Про три осередки сказу, отруєння мухоморами і ріст захворюваності на COVID-19 на Дніпропетровщині  повідомляє ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», який здійснює щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та спалахами, радіаційним фоном та якістю питної води, що  подається населенню. Також про отруєння мухоморами інформує Павлоградська РДА, передає Nikopolnews.

На Дніпропетровщині зафіксували отруєння мухоморами

Згідно з даними, ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», в місті Тернівка зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами (сушені мухомори) – постраждала 1 людина.

Також минулого тижня на території Павлоградського району отруєння мухоморами зафіксували одразу у двох чоловіків 36-ти та 64-х років. Зі слів постраждалих – вони самостійно збирали отруйні гриби, висушували їх у себе вдома, а потім вживали у вигляді порошку. В результаті обидва чоловіки з діагнозом «Гостре отруєння токсинами дикорослих грибів (мухомор)» опинилися у реанімаційному відділенні місцевої лікарні. На теперішній час один із постраждалих і досі знаходиться на лікуванні в реанімаційному відділенні.

Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області застерігає: отруйні речовини, що містяться в мухоморі — мускарин, мікоатропін вражають печінку, нирки, центральну нервову систему, викликаючи ряд серйозних симптомів, а у важких випадках незворотні процеси в організмі.

У разі отруєння мухоморами з’являються такі симптоми — марення, галюцинації; розлад психіки; нудота, блювота та пронос; підвищене потовиділення і слинотеча; розширення зіниць; підвищена сонливість; порушення дихання. Може настати смерть.

Гриб червоний мухомор є нейротропним грибом, який може мати і віддалену дію. Тобто, навіть якщо людині після вживання мухомора стало краще, за певний час отрута з гриба — мускарин — може вразити печінку, нирки, нервову систему і з часом ця отрута може з новою силою себе проявити. Летальні наслідки трапляються у 2-3 % випадків, настають через 6-12 годин після вживання грибів. Деякі види мухомора призводять до отруєння, симптоми якого проявляються надто пізно, коли людині вже майже неможливо допомогти.

Сьогодні в Україні розпочався масовий тренд на вживання мухоморів. Люди свідомо їдять їх з метою «лікування», розслаблення та отримання галюциногенного ефекту. Такими відео рясніють соціальні мережі. Отруйні гриби деякі народні цілителі наділяють цілющими властивостями. Таке самолікування може привести до фатальних наслідків, – попереджають в Павлоградській РВА

Ріст захворюваності на COVID-19

На Дніпропетровщині зафіксували отруєння мухоморами

Згідно даних епідеміологічного моніторингу, який здійснювався  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» протягом звітного тижня (з 13.10.2023р. по 19.10.2023р.), стан епідемічної ситуації серед населення Дніпропетровської області наступний:

  • Спалахи інфекційних хвороб в Дніпропетровській області не зареєстровані. Показники інфекційної захворюваності відповідають сезонним рівням та не перевищують середньобагаторічні показники.
  • Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на сезонному рівні. Зареєстровано 9592 випадки (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 310,1), що майже на рівнів попереднього тижня. Питома вага дітей до 17 років – 43,4%. До закладів охорони здоров’я госпіталізовано 332 хворих, у т.ч. 194 дитини.

При цьому в загальній структурі ГРВІ за звітний тиждень відмічається зростання захворюваності  на гостру респіраторну хворобу COVID-19 –  688 осіб (інтенсивний показник 22,2), що на 43,3% більше показника минулого тижня. Питома вага дітей до 17 років – 15,3% (105 осіб). Кількість пацієнтів із діагнозом COVID-19, які знаходились на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я області – 89 (26,8% від госпіталізованих з ГРВІ), у т. ч. 4 пацієнти (30-64 роки – 1 особа, 65 років і старші – 3 особи) були госпіталізовані до відділень реанімації та інтенсивної терапії.

Три осередки сказу

Три осередки сказу

На звітному тижні зареєстровано 3 осередки сказу серед тварин в Дніпровському та Синельниківському районах. В зоні ризику перебуває 6 дорослих осіб, лікарями-рабіологами призначено лікувально-профілактичну  імунізацію. Фахівцями  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» сумісно з представниками охорони здоров’я та ветеринарної медицини проведені організовані протиепідемічні та протиепізоотичні заходи. Ситуація залишається на контролі.

Моніторинг якості води на Дніпропетровщині

В порядку щоденного моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню області, у визначених моніторингових точках на період воєнного стану в країні,  за період з 13.10.23 по 19.10.2023 досліджено 184 проби  питної води.

За результатами мікробіологічних досліджень всі проби відповідають нормативам,  збудники інфекційних захворювань не виявлялись;

А от за результатами фізико-хімічних досліджень 106 проб з відхиленням від нормативів:

  • з них за органолептичними показниками відмічається перевищення нормативів по  забарвленості  та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м. Дніпро, м. Кривий Ріг, Дніпровський, Криворізький, Царичанський,    Верхньодніпровський, Кам’янський та Першотравенський  райони);
  • за показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, (м. Дніпро, м. Кам’янське, м. Нікополь, м. Павлоград, Новомосковський, Верхньодніпровський, Нікопольський  та Синельниківський  райони);
  • за показниками дибромхлорметану, суми ТГМ та сухого залишк і хлоридів у м. Кривий Ріг та за показниками сухого залишку і хлоридів  у питній воді з підземних джерел (Васильківський, Першотравенський та Царичанський райони).

Але значення цих показників є сталими протягом багатьох років, без аномальних змін.

Ще новини Дніпропетровщини: Ріст серцево-судинних захворювань і перші отруєння чадним газом на Дніпропетровщині – звіт за тиждень від медиків «швидкої»

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×