Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
550
550

Батькові повідомили про її смерть: мер Енергодара розповів про журналістку, яка хоробро відвідувала окуповані міста

Батькові повідомили про її смерть: мер Енергодара розповів про журналістку, яка хоробро відвідувала окуповані міста

ОНОВЛЕНО, Мер Енергодара Дмитро Орлов розповів про журналістку, яка хоробро відвідувала окуповані міста і врешті була викрадена росіянами та ув’язнена. Мова про Вікторію Рощину. Надійшла інформація про її смерть у російському полоні.

Вікторія Рощина зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованих територіях. У травні 2024 року росія вперше підтвердила, що утримує її в полоні. Як стало відомо сьогодні, батько журналістки Вікторії Рощиної отримав від росіян звістку про її смерть.

Батькові повідомили про її смерть: мер Енергодара розповів про журналістку, яка хоробро відвідувала окуповані міста

Вікторія Рощина

З батьком Рощиної поспілкувався голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Він і написав про смерть журналістки. Але потім видалив свій допис із Telegram, перед тим зазначивши, що очікує підтвердження про смерть Рощиної від українських правоохоронців.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов у коментарі «Суспільному» розповів, що Вікторію Рощину мали повернути в Україну під час найближчого обміну полоненими. Перед тим її мали етапувати до слідчого ізолятора Лефортово у Москві.

Станом на 18:44 інформацію про загибель Вікторії Рощиної підтвердили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Мер Енергодара розповів про журналістку

Тим часом, про Вікторію Рощину розповів міський голова Енергодара Дмитро Орлов, передає Nikopolnews.

Дівчина не була мешканкою нашого міста, але для багатьох залишиться в памʼяті та сердцях, – каже Орлов

Він написав, що до повномасштабної війни Вікторія вже була досвідченою талановитою журналісткою, спеціалізувалася на темах правового та судового процесів. У березні 2022 року дівчина цілеспрямовано поїхала у вже окупований тоді Енергодар, щоб розповісти про ситуацію в захопленому місті та на Запорізькій АЕС, яка перебувала під контролем російських військ. Журналістку не зупинили ані страх за своє життя, ані можливі ризики від перебування в окупації.

Саме тоді ми познайомилися з Вікторію, розповіли про весь той жах, які принесли з собою окупанти в наше місто. Добре памʼятаю свої відчуття тоді – неймовірного здивування, коли побачив Вікторію на порозі свого кабінету. Адже в ці дні більшість українців їхали з Енергодара, і тільки одиниці, серед яких виявилась і ця дівчина, намагались потрапити в окуповане місто. Вона приїхала, щоб виконати свою журналістську роботу і розповісти світові про те, що відбувається, – пригадав Орлов

За його словами, в надзвичайно важких та напружених умовах Вікторія поспілкувалася тоді з мешканцями міста, представниками громадськості та АЕС. Результатом цієї роботи стала її публікація на сайті Громадського “Місто світла. Репортаж з окупованого Енергодара“.

Приблизно тоді, по дорозі вже до іншого окупованого міста, журналістка вперше потрапила в полон до росіян. За даними Офісу ГПУ, 15 березня 2022 року представники ФСБ затримали Вікторію Рощину в окупованому Бердянську. Тоді вона готувала матеріали про воєнні дії на сході та півдні України. Але 21 березня того ж року окупанти її відпустили.

Ще одна публікація Вікторії була присвячена відзначенню “дня росіїї” в окупованому Енергодарі. Для цього журналістка у червні 2022 року повторно приїхала до Енергодара та знову поспілкувалася з енергодарцями, які лишилися у місті. Тоді окупанти вже активно розпочали переслідування та катування проукраїнські налаштованих громадян. Але можливі ризики та загрози не зупинили дівчину.

Вже пізніше Вікторія побувала і в нашому Центрі допомоги, який розташований в Запоріжжі. Це була дуже тепла зустріч. Не міг подумати тоді, що вона стане останньою…

У серпні 2023 року, під час чергової  поїздки на тимчасово окуповані території, журналістка зникла безвісти. І сьогодні з’явилася інформація про її смерть у полоні….

Ще новини Енергодара: «Одразу пішли на ЗАЕС усією колоною»: як енергодарці намагалися спинити ворога у березні 2022 року

А також: Перед війною жив і працював у Нікополі: мер Енергодара повідомив про загибель Захисника

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу