Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
7659
7659

Голова Запорізької ОВА розповів, чому росіянам вдалося так швидко захопити Енергодар і ще 60% області

Голова Запорізької ОВА розповів, чому росіянам вдалося так швидко захопити Енергодар і ще 60% області

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух розповів, чому росіянам вдалося так швидко захопити 60% області, у тому числі місто стратегічного значення Енергодар, з якого тепер окупанти обстрілюють правий берег Дніпра, ховаючись на найбільшій у Європі атомній станції.

Свою думку з приводу швидкого наступу росіян на початку війни Старух озвучив в інтерв’ю «Главкому», передає Nikopolnews.

«Ситуація, безумовно, складна: за перший тиждень бойових дій було окуповано значну частину області. Близько 60% території зараз у тимчасовій окупації, ще на приблизно 15% ведуться бойові дії. Запоріжжя, Запорізький і частина Пологівського та Василівського районів – це наразі вільна земля. 24 лютого зранку ми дізналися, що російські танки перетнули кордон Херсонської і згодом Запорізької області. О 16 годині колона з військовою технікою ворога стояла прямо під Мелітополем. На третій день, вранці, заблокували Бердянськ. За кілька годин до цих подій керівництво районів залишило території. І десь на 3-5 березня відбулося повне блокування міст Василівка, Енергодар і Пологи», – розповів очільник Запорізької ОВА.

За словами Старуха, у перші дні окупанти рухались дорогами і блокували наші комунікації, а потім вже почали заходити у населені пункти: спочатку великі, а потім і маленькі. Першими заходили військові, а слідом спецслужби, разом із колаборантами.

«На початку бойових дій співвідношення сил було 1 до 20, окупантів було дуже багато. Бо ворог сконцентрував величезні сили на напрямках головних ударів. Вважаю, що у Хапорізькій області ЗСУ і так зробили багато. У перші ж дні прийняли оптимальні тактичні рішення. Завдяки цьому два дні у Мелітополі ми виграли, наші хлопці організовано відступили до лінії Василівки. Використовуючи рельєф місцевості, сконцентрувалися там і вперлися, не давши ворогу просунутися далі на північ. До цих пір лінія зіткнення залишається стабільною, ми її продовжуємо посилено укріплювати, саме на ній йдуть бойові дії. Ворог намагається її прорвати, посунути нас, але йому це не вдається», – запевнив він.

Старух зазначив, що за чотири місяці окупанти не пробили нашу оборону, хоча бойові дії за цей час ні на день не припинялися.

«Інтенсивнішими стали обстріли, десь ворог намагається провести розвідку боєм, концентрує сили та засоби, завдає точкові удари. Але зараз у них у пріоритеті Донбас і Харківщина. Ми тримаємося. Наші хлопці – молодці, кількість укріплень щодня збільшується. Будувати їх нам допомагає вся Україна. Росіяни спочатку планували захопити Запоріжжя і рухалися у цьому напрямку. Але наша армія, разом із Нацгвардією та СБУ, їх зупинила на Василівсько-Пологівському рубежі. Хоча ми розуміємо: якщо вони завершать свої дії на Донбасі, потім намагатимуться переходити до наступних цілей тут», – спрогнозував голова Запорізької ОВА.

Ворог посилив атаки Дніпропетровщини – про ситуацію в області розповів Микола Лукашук

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×