Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1828
1828

«Каховське водосховище наповнене за рахунок повені, але ризик падіння рівня води великий» – замміністра

«Каховське водосховище наповнене за рахунок опадів, але ризик падіння рівня води великий» - замміністра
Фото: Nikopolnews

Каховське водосховище зараз наповнилося за рахунок повені. Але ризик падіння рівня води у ньому через дії окупантів все ще дуже великий. Про це заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький, передає Nikopolnews.

На думку спеціаліста, зараз критичної ситуації в Каховському водосховищі немає.

За словами Краснолуцького, Міндовкілля почало моніторити ситуацію з Каховським водосховищем минулого року, коли окупанти підірвали дамбу на Каховській ГЕС, і почався спад води. Цей спад доходив до критичної межі, але не перетинав її завдяки тому, що керівництво «Укргідроенерго» мало можливість регулювати рівень води за допомогою її скидання з верхнього водосховища.

Олександр Краснолуцький зазначив, що проблема з наповненістю Каховського водосховища розглядалася на засіданнях комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На них розробили кілька варіантів запобігання аварії у разі, якщо станеться зневоднення водосховища.

Каховське водосховище наповнене за рахунок повені

«Зараз Каховське водосховище у зв’язку з весняною повінню наповнене. До оптимального рівня його наповненості залишилося, якщо я не помиляюся, 50 см. Нині Україною йде підтоплення внаслідок зимових та весняних дощів, водосховища наповнені. Тому з верхніх водоймищ продовжуються великі скидання води. Критичної ситуації в Каховському водосховищі зараз немає, але ризик падіння рівня води в ньому надалі є дуже великим», — сказав Олександр Краснолуцький

«Каховське водосховище наповнене за рахунок повені, але ризик падіння рівня води великий» - замміністра

Олександр Краснолуцький

За його словами, падіння рівня води у водосховищі нижче за певні показники може призвести до припинення водопостачання для великих населених пунктів, зокрема для Кривого Рогу.

Крім того, Каховське водосховище забезпечує охолодження Запорізької атомної електростанції. Якщо впаде рівень нижче за допустимий водозабір, то вода не поставлятиметься для охолодження ЗАЕС. А це, на думку Олександра Краснолуцького, може призвести до другої Фукусімі. Оскільки витік води з Дніпра пов’язаний із Чорним морем, то радіоактивні нукліди можуть заразити весь Чорноморський регіон.

Раніше ЦЖР повідомляв, що головну насосну станцію управління Головного Каховського магістрального каналу внаслідок злочинних дій російських оккупантів повністю затоплено. Загарбники відновили в ній подачу електроенергії та намагаються відкачати воду. Однак на поновлення роботи ДПС може піти не один рік.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×