Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3727
3727

МАГАТЕ почуло «виходи» з боку ЗАЕС

МАГАТЕ почуло «виходи» з боку ЗАЕС

МАГАТЕ почуло «виходи» з боку ЗАЕС. І офіційно визнало це у своєму звіті від 28 березня. На відміну від мешканців Нікопольщини, які чують ці виходи майже щодня з липня 2022 року, у представників Міжнародного агентства не такий гарний слух.

У своєму звіті від 28 березня МАГАТЕ заявляє, що на ЗАЕС, найбільшій в Європі атомній електростанції експерти місії, які працюють на майданчику, протягом останнього тижня продовжували щодня чути вибухи на різних відстанях від станції, передає Nikopolnews.

За словами експертів, кілька разів звуки виходили з боку ЗАЕС, імовірно, від артилерійського вогню. В ніч на 22 березня та 27 березня було чути вогонь зі стрілецької зброї неподалік. Крім того, 27 березня на місці спрацювала сигналізація про авіаційний наліт, що відклало запланований візит групи МАГАТЕ на сховище сухого відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС до кінця дня.

Конфлікт продовжує загрожувати ядерній безпеці та безпеці в Україні: військові дії відбуваються поблизу Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) на півдні країни, лунає сигнал тривоги повітряної тривоги, а обстріли призводять до відключення електроенергії за межами об’єкта, – заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі

Він зазначив, що вже понад два роки ядерна безпека і безпека в Україні знаходяться під постійною загрозою.

Ми як і раніше сповнені рішучості робити все можливе, щоб мінімізувати ризик ядерної аварії, яка може завдати шкоди людям і навколишньому середовищу, не лише в Україні. Поки що нам вдалося стабілізувати ситуацію, але, як ми знову переконалися минулого тижня, ядерна безпека та захист в Україні залишаються надзвичайно вразливими. Ми не можемо дозволити собі ослабити пильність у будь-який момент, – додав директор МАГАТЕ

У звіті зазначається, що, незважаючи на такі труднощі, команда МАГАТЕ продовжувала проводити регулярні обходи майданчика протягом останнього тижня, включаючи відвідування будівлі реактора 5 блоку для спостереження за рівнем води в басейні відпрацьованого палива, роботою насосів охолодження відпрацьованого палива, двох парогенераторів та приміщення систем безпеки.

Витоків рідини чи слідів борної кислоти не виявлено. Команда також побачила, як працюють насоси та інше обладнання в машинному залі енергоблоку №4, спостерігала за випробуванням аварійного дизель-генератора на тому ж блоці та відвідала електричні приміщення систем безпеки блоків №4 і 5.

Під час огляду, проведеного минулого тижня, команда МАГАТЕ не помітила жодних проблем, пов’язаних з ядерною безпекою. Проте окупанти, які утримують ЗАЕС, досі не забезпечили своєчасний та належний доступ для експертів МАГАТЕ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки та безпеки, включаючи деякі частини турбінних залів, ізолювальні ворота водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритий розподільний пункт 330 кВ. на сусідній Запорізькій ТЕС.

МАГАТЕ відомо про повідомлення в соціальних мережах і фотографії, пов’язані з присутністю військ і техніки в одному з турбінних залів ЗАЕС. Про наявність таких автомобілів у турбінних залах ЗАЕС гендиректор повідомляв у попередніх звітах, – йдеться у звіті від 28 березня

Ремонтні роботи на частинах системи безпеки енергоблоку №1 досі не відновилися після того, як минулого тижня ЗАЕС вирішила їх знову перенести. Проте інші планові роботи з технічного обслуговування виконуються в інших місцях ЗАЕС.

Експерти МАГАТЕ повідомили також, що ЗАЕС розпочала осушення одного зі спринклерних басейнів 5-го енергоблоку з метою його очищення, що триватиме близько трьох тижнів, після чого очищатимуть також спринклерний басейн 6-го блоку. Два енергоблоки входять до п’яти на ЗАЕС, які перебувають у холодній зупинці, а реакторний блок 4 – у гарячій зупинці для вироблення пари для опалення.

Ще новини ЗАЕС: 2 роки окупації ЗАЕС:  чому ймовірність трагічних подій на станції зараз висока як ніколи

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×