Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1426
1426

МАГАТЕ вперше не пустили до реакторних зал, також експертів непокоять відкладення борної кислоти

МАГАТЕ вперше не пустили до реакторних зал, також експертів непокоять відкладення борної кислоти

Команду МАГАТЕ вперше не пустили до реакторних зал. Крім того експерти помітили відкладення борної кислоти. І це непокоїть учасників місії. Про таке йдеться у свіжому звіті МАГАТЕ від 3 січня, передає Nikopolnews.

Зазначається, що команда МАГАТЕ продовжувала проводити обходи майданчика в рамках діяльності з моніторингу ситуації з ядерною безпекою та захищеністю на ЗАЕС, а також дотримання п’яти конкретних принципів захисту цього великого об’єкта.

Однак експерти МАГАТЕ все ще не можуть отримати доступ до всіх частин майданчика, і протягом останніх двох тижнів їм не дозволяли отримати доступ до реакторних зал блоків 1, 2 і 6.

Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не був наданий доступ до реакторної зали блоку, який перебував на холодній зупинці. Тут знаходиться активна зона реактора і відпрацьоване паливо. Команда й надалі запитуватиме цей доступ, – йдеться у звіті

Крім того, зазначається, що протягом останнього тижня продовжується обмеження доступу до деяких частин турбінних зал ЗАЕС, у тому числі до зон 3, 4 та 6 блоків. Крім того, експерти МАГАТЕ все ще очікують на запланований на 19 грудня доступ до дахів реакторів, який не відбувся через заявлені нібито міркування безпеки.

А ще під час обстеження приміщень системи безпеки 6 блоку 22 грудня експерти МАГАТЕ спостерігали відкладення борної кислоти на клапанах, насосі та на підлозі кількох приміщень захисної оболонки. Так зване керівництво станції поінформувало команду, що джерелом витоку є один із резервуарів для зберігання борної кислоти, і що, враховуючи невеликий обсяг витоку, його не планується негайно усунути, а лише в рамках планового технічного обслуговування ураженої системи.

В МАГАТЕ кажуть, що цей вид витоку може виникнути під час роботи установки. Однак така подія потребує належної та своєчасної уваги, розслідування та відповіді з боку оператора, щоб запобігти подальшим та потенційно більш серйозним наслідкам для безпеки.

Команда буде уважно стежити за розвитком подій щодо цього питання, – запевняють у МАГАТЕ

Є і трохи хороших новин

МАГАТЕ вперше не пустили до реакторних залів, також експертів непокоять відкладення борної кислоти

З хороших новин: після обговорення з Міжнародним агентством з атомної енергії українська Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) вжила заходів, щоб забезпечити негайне постачання резервної електроенергії на випадок втрати основної зовнішньої лінії електропередачі, як це неодноразово траплялося під час військового конфлікту.

Про це заявив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі.

Часті відключення електроенергії залишаються джерелом серйозного занепокоєння щодо безпеки на найбільшій в Європі атомній електростанції, оскільки їй потрібна електроенергія для охолодження реакторів та для виконання інших важливих функцій, навіть якщо всі реакторні блоки зупинені. З серпня 2022 року на ЗАЕС сталося вісім подій з повним знеструмленням.

Коли єдина лінія 750 кіловольт (кВ), що залишилася на ЗАЕС, буде відключена, станція все ще матиме доступ до зовнішньої електроенергії через резервну лінію 330 кВ, якщо вона залишиться підключеною до мережі. Однак із середини 2023 року ця лінія потребувала ручного втручання, щоб запрацювати.

Присутні на ЗАЕС експерти МАГАТЕ під час обговорень із персоналом підкреслили, що для ядерної безпеки важливо вирішити це питання. У результаті об’єкт виконував роботи зі своїми резервними електричними трансформаторами, і зараз працюють два з трьох, один з яких постійно підключений до внутрішніх резервних ліній електроживлення – відомих як збірні шини – усіх шести реакторів. одиниць.

Це означає, що якщо основне електропостачання через розподільний пристрій 750 кВ буде втрачено, резервна лінія зможе автоматично забезпечити електроенергією станцію без ручного, а отже, із затримкою, втручання, за умови, що вона продовжує працювати, — сказав генеральний директор Гроссі

Він підкреслив, що це значний прогрес, оскільки забезпечується незалежність і резервування в схемі електропостачання майданчика, навіть незважаючи на те, що загальна ситуація з електропостачанням на Запорізькій атомній електростанції залишається вкрай нестабільною. Але це рішення буде ефективним, лише якщо лінія електропередач 330 кВ залишиться доступною.

Що, як ми знаємо з досвіду, далеко не гарантоване, – зазначив Гроссі

Говорячи про триваючу небезпеку, з якою стикається станція, команда МАГАТЕ стверджує, що останніми тижнями продовжує чути регулярні вибухи на деякій відстані від об’єкта.

П’ять із шести реакторів ЗАЕС залишаються в режимі холодної зупинки, тоді як енергоблок 4 знаходиться в режимі гарячої зупинки для виробництва пари та тепла, в тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції.

Ще новини ЗАЕС: Окупанти гатять по Нікополю і Марганцю в той час, як Енергодаром їздить місія МАГАТЕ – Євтушенко

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×