Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
6353
6353

Дно Каховського водосховища забруднює воду – еколог

Каховського водосховища

Дно Каховського водосховища забруднює воду, про це заявив еколог Максим Сорока. Про це пише «Суспільне», передає Nikopolnews.

Після підриву армією РФ греблі Каховської ГЕС волонтери-науковці організували експедицію громадського моніторингу у заплавах колишнього водосховища. Вони дослідили воду і мул з дна акваторії. Виявили у них перевищення норм забруднюючих речовин.

Еколог Максим Сорока каже, після початку роботи експедиції, вони зупинились на двох гіпотезах.

«По-перше, що через брак води ми будемо спостерігати поступове забруднення залишкових вод. І друга наша гіпотеза була пов’язана з тим, що Каховське водосховище існувало багато років і в процесі його діяльності там відкладалася у мулах велика кількість різноманітних речовин», – розповів еколог, доцент державного університету науки і технологій Максим Сорока.

ed4401d9e19e05c3

Аби перевірити водосховище з дна водойми брали проби води та мулу. Із забором матеріалів допомагали волонтери.

«Першу гіпотезу ми підтвердили, що в залишкових водах збільшується концентрація сполук нітритів. Є нітрати, всім відомі нітрати, і ще більш страшна їхня форма – це нітрити. Це недоокислений азот утворює форму нітритів і вони йдуть дуже токсичними для живих організмів в воді», – зазначив еколог.

Дно Каховського водосховища забруднює воду: відео

Дно Каховського водосховища забруднює воду - еколог

До підриву Каховської ГЕС середня концентрація нітритів у водах Каховського водосховища складала до одного міліграма на літр, розповів він. Наразі в деяких районах показник зріс до 2-3 міліграмів.

«По мулам, якщо ми будемо про Нікополь говорити, то там все очевидно – в цих донних відкладеннях ми зафіксували велику кількість сполук азоту, фосфору, сірки і вони знаходилися в відновних формах. Тобто, доки не було доступу кисню, а вода вона стримує доступ кисню, ці сполуки там лежали і самі собі жили і не мігрували у довкіллі. Після того, як було спустошено водосховище ці сполуки активно почали окислюватися киснем і перетворюватися в рухомі форми. Якщо простою мовою, то саме дно водосховища перетворилися на величезне джерело забруднення залишкових вод», – розповідає еколог.

77396fa4fbd984e4

Еколог зазначає, що головне зараз – приділяти увагу цій проблемі.

«Є різні думки – відновлювати водосховище, не відновлювати водосховище… Ось ця проблема буде в будь-якому випадку. Тому що, не відновлюєш водосховище – ця площа буде поступово змивати всі ці сполуки вниз. Відновиш водосховище – вода розчинить ці сполуки, бо вони вже окислені форми і швидко їх змиє. Знову ж таки найбільший ризик – це спрощувати зараз цю проблему», – каже він.

Результати досліджень дна Каховського водосховища повинні оприлюднити у листопаді.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×