Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
12578
12578

На місці колишнього Каховського водосховища формується нова екосистема — еколог

На місці колишнього Каховського водосховища формується нова екосистема. Повідомляє Nikopolnews з посиланням на сайт «Суспільне».

«Ми боїмося “чужинців”, які можуть заповнити всю цю місцевість, але поки що бачимо не тільки “чужинців”, а й “аборигенів”: тополя, верба. Уже зараз це така доволі стійка екологічна система, вже сформована. Звісно, надалі все буде мінятися, але вже на цьому етапі це – зелене море», розповів еколог Вадим Манюк

За його словами, історична назва місцевості — Великий Луг. Колись це були велетенські річкові плавні площею в 170 тисяч гектарів. Ця територія була затоплена у 50-х роках минулого століття.

«Вздовж берега скрізь була вода. Це були протоки, які йшли понад берегом з обох боків, а всередині була величезна суша, де можна було пасти коней, косити сіно, худобу пасти і ловити рибу…”, — розповідає еколог.

Після підриву російськими військами Каховської ГЕС вода зійшла, і дно водосховища оголилося. Тож зараз можна побачити територію майже тією, якою вона була до затоплення. Це плавні, луки, лимани, острови.

На місці колишнього Каховського водосховища формується нова екосистема

Kakhovskoho vodoskhovyshcha

На краю коси, яка розділяє Лапинку і Чортомлик, каже Вадим Манюк, можна побачити скупчення птахів: білі чаплі, і мартини, кулики, баклани. Таке біорізноманіття, зазначає він, формує зараз нову екосистему. Та для її подальшого збереження необхідна подача води з інших водосховищ.

За словами науковця, нині колишня акваторія Каховського водосховища – не пустеля, а насичена життям місцевість. Подальше її використання може бути різним: наприклад, можна створити національний природний парк чи заповідник.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×