Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
3862
3862

Стало відомо, скільки українських фахівців залишилося на ЗАЕС і що коїться на станції

залишилося на ЗАЕС
Стало відомо, скільки українських фахівців залишилося на ЗАЕС і що коїться на станції. Повідомляє Nikopolnews з посиланням на сайт «Укрінформ».

Про це розповів в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков.

«Попри позитивні зрушення нам з МАГАТЕ не вдалося забезпечити безпеку на Запорізькій АЕС. Станція перетворилася з виробника електрики на споживача. Легітимний менеджмент втратив доступ на Запорізьку АЕС», – сказав Коріков.

Як розповів Олег Коріков, чисельність українських фахівців на станції скоротилася з 5 тис. до 1 тисячі. На ЗАЕС завозять персонал із російських та білоруської атомних електростанцій, який не має відповідної кваліфікації. За період окупації ЗАЕС повністю знеструмлювалася 7 разів, та ризик знеструмлення досі залишається.

«Фізичний доступ на ЗАЕС досі повністю контролюється окупантами. Це призводить до збільшення мілітаризації атомної електростанції», – наголосив Коріков.

Він зазначив, що росіяни використовують ЗАЕС із порушенням правил безпеки та з порушенням умов ліцензії. Зокрема, енергоблоки не переведено у “холодний” стан, технічне обслуговування й ремонти не відбуваються вчасно. Частина території замінована.

Стало відомо, скільки українських фахівців залишилося на ЗАЕС і що коїться на станції: відео

Стало відомо, скільки українських фахівців залишилося на ЗАЕС і що коїться на станції

До того ж не відновлена онлайн передача даних радіаційного моніторингу промислового майданчика ЗАЕС, що ускладнює реагування на можливу радіаційну аварію. При цьому залишається деградованою система аварійної готовності та реагування.

Олег Коріков закликав ізолювати росію. як за рахунок санкцій, так і за рахунок виключення з міжнародних організацій включно з МАГАТЕ. Він також повідомив, що росіяни вирішують, яку саме інформацію передавати МАГАТЕ й куди допускати інспекторів.

“Тобто, російські терористи значним чином впливають на роботу місії МАГАТЕ”, – підсумував Коріков.

Нагадаємо, ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території Запорізької АЕС військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал станції

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу