Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
924
924

2 березня нарешті відбулася ротація місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Нарешті відбулася ротація місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Нарешті відбулася ротація персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Про це повідомляє Держатомрегулювання, передає Nikopolnews. Досить тривалий час окупанти перешкоджали цьому процесу.

Сьогодні, 2 березня 2023 року, відбулася ротація персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ на окупованій російськими військовими Запорізькій АЕС. Проведення цієї ротації було заплановане ще на початку лютого 2023 року. Однак, російські окупанти заблокували ротацію персоналу МАГАТЕ на ЗАЕС, – йдеться у повідомленні Держатомрегулювання

Як відомо, 19 лютого МЗС України виступило із заявою, у якій вимагало від рф негайного розблокування ротації експертів МАГАТЕ, а також закликало міжнародну спільноту вжити негайних кроків задля розширення санкцій проти «росатома», афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики росії. Також у зовнішньополітичному відомстві України наголосили на нагальності повного припинення співробітництва з рф в сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв Росії в МАГАТЕ.

У своїх щотижневих повідомленнях щодо ситуації в Україні Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі неодноразово наголошував на необхідності проведення ротації експертів Агентства.

Ротація експертів МАГАТЕ відбулася відповідно до принципів поваги до територіальної цілісності та суверенітету України, на яких наголошується у схваленій 23 лютого 2023 року резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/ES-11/6 «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеохоплюючого, справедливого та сталого миру в Україні».

У Держатомрегулювання нагадують, що постійна моніторингова місія МАГАТЕ на ЗАЕС працює із вересня 2022 року. У січні 2023 року постійні моніторингові місії розпочали свою діяльність на інших АЕС України, які розташовані на підконтрольній українському уряду території – на Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській атомних станціях, а також на Чорнобильській АЕС, яка перебуває на етапі виведення з експлуатації.

МАГАТЕ розташувало свої постійні моніторингові місії на всіх українських АЕС у відповідь на офіційний запит України.

Головними завданнями постійних моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС є моніторинг ситуації та документування впливів війни на стан ядерної та радіаційної безпеки, надання технічних консультації українським фахівцям, вивчення пріоритетних потреб на ядерних об’єктах для подальшого надання технічної допомоги.

Присутність постійних моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС також демонструє консолідовану позицію міжнародної спільноти, її солідарність з Україною у питаннях забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, – йдеться у повідомленні

Інші новини про ЗАЕС:

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×