Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2644
2644

Окупанти на ЗАЕС показують МАГАТЕ «потьомкінські села» – Цимбалюк

Окупанти на ЗАЕС показують МАГАТЕ «потьомкінські села» - Цимбалюк

Окупанти на ЗАЕС показують МАГАТЕ «потьомкінські села». Про це розповів постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час пресконференції у п’ятницю у столиці Австрії, пише Укрінформ, передає Nikopolnews.

Що мається на увазі?

Члени місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС не мають негайного та безумовного доступу до усієї території станції і можуть днями очікувати від російської окупаційної адміністрації схвалення доступу до запитуваних місць.

“Основна проблема полягає в тому, що експерти МАГАТЕ, які перебувають на станції, не мають негайного доступу до усіх місць на станції. Хоча вони повинні мати доступ за визначенням, тому що вони є експертами МАГАТЕ з відповідним мандатом”, – сказав Цимбалюк

За словами українського постпреда, якщо експерти МАГАТЕ запитують доступ в російської окупаційної адміністрації доступ, наприклад, до водойми-охолоджувача, то отримують його лише через три дні.

“І, звичайно, протягом цих трьох днів будь-яка вибухівка може бути вилучена росіянами, а після візиту – повернута назад. І тому “потьомкінські села” або інші речі, які показують експертам на станції, не відповідають реальній ситуації на станції, і це проблема”, – заявив Цимбалюк

Крім того, експертам МАГАТЕ так і не було надано дозвіл оглянути дах двох реакторів, на яких, за повідомленнями, могла бути розміщена вибухівка.

Посол вказав на те, що у результаті звітування фахівців МАГАТЕ про ситуації на ЗАЕС може бути таким, що не відповідає реальності. Так, після відповідного запиту та надання росіянами згодом доступу експерти Агентства мають підготувати звіт, у якому у результаті “можна знайти не так багато речей”, оскільки російської стороною перед цим вже все було прибрано.

Тому ми вважаємо, що МАГАТЕ має знайти додаткові способи інформування про ситуацію на станції і заявити дійсно сильну позицію щодо того, що там відбувається, – наголосив український постпред

Окупанти на ЗАЕС можуть вчинити акт саботажу

На цьому тлі він вказав на те, що недавно українська сторона дала вказівку перевести реактор №5 з режиму “гарячої” зупинки в режим “холодної” зупинки, що є важливим з огляду на потенційно проблемну ситуацію з охолодженням.

Наш регулятор дав вказівку перевести його на “холодну” зупинку. Але росіяни цього не роблять, вони не дозволяють персоналу це робити. Щобільше, вони намагаються знайти спосіб перевести інший реактор, реактор №4, з режиму “холодної” зупинки в режим “гарячої” зупинки, – повідомив Цимбалюк

Водночас він висловив побоювання, що росіяни можуть вчинити акти саботажу на ЗАЕС, коли будуть залишати станцію, вивівши її з ладу.

Постпред наголосив, що Україна очікує від МАГАТЕ “подвоєння своїх зусиль” у моніторингу ситуації на ЗАЕС та зайняття сильної позиції щодо неприйнятних дій РФ.

Для довідки: Що таке Потьомкінські села?

Потьомкінські села (рос. Потёмкинские деревни) — камуфляжні села, які були вибудувані за вказівкою графа Потьомкіна вздовж маршруту Катерини II під час її поїздки в 1787 році в Україну — Причорномор’я і Тавриду, які були відвойовані в Османської Імперії, хоча скоріш за все села були просто дуже прикрашені і виглядали краще, ніж в реальності. У нещодавно глухій місцевості імператриця побачила безліч будівель, війська, процвітаюче населення. Постав її погляду і Чорноморський флот у Севастополі. Ці досягнення здивували не тільки імператрицю, але й представників іноземних дворів, які подорожували разом з нею.

Ще новини ЗАЕС: Все, що потрібно знати про ЗАЕС і загрозу теракту: Державний науково-технічного центр з ядерної і радіаційної безпеки

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×