Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
13789
13789

«Окупанти починають відчувати неспокій» – про ситуацію на ЗАЕС і в Енергодарі розповів президент «Енергоатому»

«Окупанти починають відчувати неспокій» - про ситуацію на ЗАЕС і в Енергодарі розповів президент «Енергоатому»

Чи продовжує ЗАЕС працювати для України і чи вистачить нам електроенергії взимку? Чи готується звільнення Енергодару та Запорізької АЕС від російських окупаційних сил? Як вплинули на загарбників останні успішні операції українських сил оборони в Енергодарі? Чи не несуть удари загрозу радіоактивній безпеці? На ці та інші питання відповів у проекті «Радіо Свобода» «Новини Приазов’я» президент «Енергоатому» Петро Котін, розповідаючи про ситуацію на ЗАЕС і в Енергодарі, передає Nikopolnews.

За інформацією «Енергоатому», Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) виробляє близько 20% від загальної потужності всіх електростанцій в Україні. Журналісти запитали в керівника станції, чи правда, що через російську окупацію Енергодару та розташованої поряд ЗАЕС в Україні може виникнути нестача електроенергії взимку?

За мирних часів ЗАЕС має чотири лінії, якими вона постачає електрику – всі шість тисяч мегаватів. Наразі дві лінії пошкоджені. Через це обмеження ЗАЕС видає значно менше, але це – все одно більш ніж третина від її потужності. Запорізька станція продовжує постачати електрику в енергосистему України й постачатиме її далі, – запевнив Котін.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко у коментарі «Новинам Приазов’я» зазначив, що станом на зараз виведені з експлуатації або перебувають у зоні окупації близько 10 гігават (ГВт) ліквідних потужностей електрогенерації. За словами Омельченка, якщо ЗСУ не звільнять ЗАЕС найближчим часом, то взимку Україна може відчути дефіцит електроенергії. Його доведеться покривати імпортом з ЄС.

Президент «Енергоатому» уточнив, чи можуть російські військові силоміць вказувати співробітникам ЗАЕС на те, щоб ті збільшили чи зменшили обсяги генерації електроенергії.

Експлуатаційна та радіаційна безпека дійсно перебувають під контролем працівників. Але фізична безпека об’єкта, звичайно, повністю нами не контролюється. От такий сценарій, який ви описали, цілком можливий. Окупанти можуть прийти й це зробити, – сказав Котін.

Він наголосив, що спроби знеструмити енергоблок можуть призвести до аварії чи навіть катастрофи.

Якщо не буде охолодження ядерного палива – це призведе до плавлення паливних збірок. Це буде радіаційна, ядерна аварія, – сказав президент Енергоатому.

«Окупанти починають відчувати неспокій» - про ситуацію на ЗАЕС і в Енергодарі розповів президент «Енергоатому»

Нагадаємо, головне управління розвідки Міноборони України 22 липня повідомило про знищення наметового містечка окупаційних сил поблизу Запорізької АЕС, внаслідок якого загинули троє російських військових, 12 зазнали поранень, ліквідовано зенітну установку та ракетну систему БМ-21 «Град».

Котін розповів, як удар вплинув на окупаційні сили.

Російські військові починають відчувати неспокій і розуміють, що вони там не назавжди, як вони говорять, а скоро будуть або вбиті, або будуть здаватися до українського полону, – сказав він.

Нагадаємо також, що 24 липня ГУР України звернулося до енергодарців з проханням повідомляти про місця та координати пунктів дислокації російських військових, адреси їхнього проживання, а також маршрути пересування військової техніки, дані місцевих колаборантів та осіб, які «співчувають» окупантам та іншим прибічникам окупаційної влади».

Журналісти запитали в Котіна, чи свідчать ці повідомлення про спробу невдовзі звільнити Енергодар за допомогою диверсійних груп чи влучних ударів високоточної зброї.

Були атаки навколо станції на рашистів, і успішні атаки. Усе це лягає в скарбничку, яка дозволяє нам сподіватися, що таки так, ситуація буде виправлена в найближчі часи, може, в найближчі тижні чи місяці. ЗСУ близько. Російські військові вже не дозволяють собі перебувати просто неба. Вони загнали всю свою техніку, 14 одиниць, у машинну залу першого енергоблоку. Це дуже небезпечно, але вони це зробили. Але це – також ознака того, що наші Збройні сили намагаються розпочати оцей процес звільнення Запорізької АЕС.

Котін запевнив, що високоточні удари ЗСУ по території навколо Запорізької АЕС не становлять небезпеки для ядерного об’єкта.

Ці дії правильні, ці дії спрямовані на те, щоб звільнити атомну станцію. Якщо високоточною зброєю обстрілюється майданчик навколо станції, місця скупчення цих загарбників, небезпеки це не становить.

Останнім часом почалися обстріли Нікополя та його околиць з боку Енергодару, поблизу якого розташована ЗАЕС. Через них гинуть мирні жителі, руйнуються житлові будинки та лікарні. Котін розповів, звідки саме російські війська обстрілюють місто на лівому березі Дніпра.

Вночі 25 липня вони загнали свою техніку (це ракетні комплекси) безпосередньо на територію Енергодару й з четвертого мікрорайону здійснювали цей обстріл у напрямку Нікополя. Близько 40 залпів було зроблено, тобто вони вже не приховують свою ракетну техніку і безпосередньо з території Енергодару починають стріляти.

Журналісти попросили президента «Енергоатому» прокоментувати повідомлення підконтрольних владі Росії ЗМІ, які 23 липня написали про «кінець енергетичної блокади» з боку України та «закільцювання» кримської енергомережі з мережею на нових окупованих територіях півдня України.

Котін цю інформацію спростував. Він пояснив, що «українська та російська електромережі працюють на різних частотах. Оскільки Крим приєднаний до російської мережі, для постачання туди електрики потрібне вартісне обладнання». За його словами, в України заплановані дії, щоб зашкодити крадіжці її електроенергії Росією.

Нічого з цього в них не вийде. Дійсно вони там поновлюють лінії, але це не призведе до того, щоб вони могли постачати нашу електрику до Криму. Є відповідні дії, які потрібно буде зробити нашим ЗСУ, щоб цього ніколи не сталося, – запевнив він.

«Запорізька АЕС може стати Фукусімою». Росія мілітаризує ЗАЕС | Новини Приазов’я«Запорізька АЕС може стати Фукусімою». Росія мілітаризує ЗАЕС | Новини Приазов’я

Вкрай небезпечна ситуація: окупанти затягли військову техніку, зброю і вибухівку до машинної зали ЗАЕС

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×