Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1828
1828

Санкції на Росатом через ЗАЕС: які країни вже приєднались

Санкції на Росатом через ЗАЕС: які країни вже приєднались

Українські атомники, енергетики і держпосадовці вважають, що тільки санкції на Росатом через ЗАЕС зможуть якось вплинути на ситуацію із захопленою окупантами станцією. Цей процес потроху триває. Все більше країн накладають санкції, які стосуються різних секторів економіки РФ. Про це повідомляє Енергоатом, передає Nikopolnews.

В Енергоатомі кажуть, що зараз українська влада докладає всіх зусиль, щоб наступні «санкційні пакети» містили обмеження діяльності держкорпорації «Росатом», до якої входить ціла низка підприємств ядерної галузі рф.

Так, президент України Володимир Зеленський закликав держави – члени Європейського Союзу працювати над наступним пакетом санкцій і запровадити дієві заборони стосовно Росатома.

Адже ядерні терористи з рф захопили найбільший атомний об’єкт Європи – Запорізьку АЕС, вдершись туди зі зброєю та перетворивши атомну станцію фактично на військову базу. Через дії російських окупантів світ постійно перебуває на межі катастрофи, бо вони цинічно нехтують усіма принципами ядерної та радіаційної безпеки, – йдеться у повідомленні

Із закликом притягнути росію до відповідальності за її злочини у сфері ядерної енергетики до світового атомного співтовариства зверталися й Міністр енергетики України Герман Галущенко та президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Санкції на росатом через ЗАЕС: які країни вже приєднались

Водночас уряди багатьох країн вже обмежили діяльність компаній, афілійованих із Росатомом. Так, нещодавно санкції на дочірні підприємства цієї компанії наклала Канада. За інформацією МЗС цієї держави, ухвалені нею обмеження спрямовані на те, щоб змусити росію припинити нехтувати міжнародними стандартами, розробленими для забезпечення ядерної безпеки, та сприяти притягненню її до відповідальності за такі дії.

Австралія теж оголосила про накладання санкцій проти низки дочірніх підприємств Росатома, які займаються ядерними дослідженнями, розвитком інфраструктури та виробництвом зброї. До заборонного списку потрапила і фейкова російська «експлуатуюча компанія» окупованої Запорізької АЕС.

Велика Британія теж додала до свого санкційного переліку як згаданого нелігітимного «оператора» станції, так і особисто її окупаційного директора.

Введення Європейським Союзом санкцій проти російської атомної промисловості вважає доцільним і уряд Німеччини.

Україна застосувала санкційні обмеження проти Росатома та низки інших підприємств ядерної галузі рф ще в лютому 2023 року. Відповідне рішення РНБО затвердив своїм Указом Президент Зеленський. Документом передбачається:

  • блокування активів,
  • обмеження торгових операцій,
  • припинення транзиту ресурсів територією України,
  • анулювання всіх ліцензій,
  • заборона участі у приватизації чи оренді державного майна.

Ще новини ЗАЕС: МАГАТЕ нічого не може вдіяти, окупанти роблять на ЗАЕС, що хочуть – Котін

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×