Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
936
936

ЗАЕС залишатиметься без резервного живлення щонайменше тиждень – МАГАТЕ

ЗАЕС залишатиметься без резервного живлення щонайменше тиждень – МАГАТЕ

ЗАЕС залишатиметься без резервного живлення і залежатиме від  єдиної діючої лінії електропередач напругою 750 кіловольтів щонайменше тиждень. Про це повідомляється на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії, передає Nikopolnews з посиланням на Укрінформ.

Відновлення резервної лінії 330 кВ планується щонайменше через тиждень.

Ще більше підкреслює нестабільну ситуацію з ядерною та фізичною безпекою на ЗАЕС те, що станція залишається без резервного зовнішнього електропостачання після того, як понад два тижні тому, 20 лютого, була відключена єдина лінія напругою 330 кіловольт (кВ), що залишилася робочою. Як наслідок, ЗАЕС залишається залежною від діючої лінії електропередач напругою 750 кВ – єдиної з чотирьох ліній, що були доступні до конфлікту. Команду МАГАТЕ поінформували, що лінія 330 кВ не буде підключена принаймні ще тиждень, – йдеться у повідомленні МАГАТЕ

Російська окупаційна адміністрація ЗАЕС також поінформувала команду МАГАТЕ, що розпочала роботи з технічного обслуговування реакторного блоку № 1, за винятком запланованих робіт на системах безпеки та електрообладнанні, які були відкладені до відновлення роботи лінії 330 кВ.

У заяві також повідомляється, що цього тижня експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, “продовжували чути вибухи та інші ознаки військової активності неподалік від об’єкта”.

Тричі цього тижня вони повідомляли, що чули кілька послідовних вибухів протягом кількох хвилин, а також один вибух вчора ввечері і кілька вибухів сьогодні вранці, що, можливо, свідчить про застосування важкого озброєння з району, близького до станції, – йдеться у заяві

ЗАЕС пережила вісім блекаутів

Укрінформ нагадує, що окупована росіянами Запорізька АЕС пережила вісім повних знеструмлень (блекаутів): п’ять у 2022 році і три у 2023 році.

  • Вперше Запорізька АЕС була відрізана від енергомережі країни 25 серпня 2022 року. Тоді внаслідок ворожих обстрілів була пошкоджена остання високовольтна повітряна лінія електропередачі – ПЛ-750 кВ “Дніпровська”.
  • Попри постійні заяви Енергоатома про реальні загрози, російські військові продовжували обстрілювати ЛЕП та відкриті розподільні пристрої (ВРП) ЗАЕС. До кінця 2022 року через пошкодження ЛЕП на станції відбулося ще чотири блекаути: 8 та 12 жовтня, 3 і 23 листопада.
  • У 2023 році сталося три повних знеструмлення: 9 березня, 22 травня та 2 грудня. В усіх випадках українським фахівцям вдавалось у найстисліші за тих обставин терміни відновлювати роботу ліній електропередачі.
  • Сім повних знеструмлень ЗАЕС подолала, залишаючись на єдиній магістральній лінії зв’язку з енергосистемою України. І лише 3 липня 2023 року нарешті відновили резервне живлення від вітчизняної енергосистеми через лінію 330 кВ.
  • Восьмий блекаут на Запорізькій станції стався вночі 2 грудня 2023 року внаслідок обриву ЛЕП ЗаТЕС – Феросплавна напругою 330 кВ та знеструмлення останньої лінії ЗАЕС – “Дніпровська” 750 кВ. Втративши зв’язок з обома зовнішніми лініями, Запорізька АЕС перейшла на живлення власних потреб від дизель-генераторів.
  • Нещодавно станція знову опинилась на межі блекауту. Внаслідок обстрілів з боку російських загарбників 21 лютого 2024 року відбулося знеструмлення ПЛ-330 кВ і в роботі вкотре залишилася тільки одна лінія ПЛ-750 кВ “Дніпровська”, яка з’єднує ЗАЕС з українською енергосистемою.

Ще новини Енергодара і Запорізької АЕС: Сьогодні 2 роки окупації ЗАЕС:  чому ймовірність трагічних подій на станції зараз висока як ніколи

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×