Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
245
245

ЗАЕС перевела 5-й блок у стан холодного зупину після витоку реагентів

ЗАЕС перевела 5-й блок у стан холодного зупину після витоку реагентів

ЗАЕС перевела 5-й блок у стан холодного зупину після витоку реагентів. Про це повідомили у МАГАТЕ 21 листопада, передає Nikopolnews.

При цьому станом на зараз залишається у стані гарячого зупину один реактор.

Українська Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) переводить свій реакторний блок № 5 із гарячої зупинки на холодну та має намір визначити причину виявлення бору в контурі охолодження, залишаючи один із шести реакторів станції у гарячій зупинці для виробництва пари та опалення, Про це сьогодні заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

Перехід блоку на холодну зупинку розпочався 20 листопада та мав завершитися 21 листопада, повідомляли на ЗАЕС. Блок 4 залишиться в режимі гарячої зупинки. На даний момент немає планів виведення другого блоку на гарячу зупинку замість блоку 5, повідомили на станції.

Після холодної зупинки ЗАЕС проведе випробування, щоб визначити, чому у вторинному контурі охолодження одного з парогенераторів блоку було виявлено низький рівень бору.

ЗАЕС повідомила експертам МАГАТЕ, що концентрація бору в ураженому контурі охолодження залишається нижчою за межі, дозволені його технічними характеристиками. Крім того, не було виявлено радіоактивності у вторинному контурі охолодження. Борована вода використовується в теплоносії першого контуру для підтримки ядерної безпеки.

ЗАЕС вирішила перевести блок на холодну зупинку після того, як 17 листопада запрацював один із трьох дизельних котлів потужністю 17,4 мегават, розташованих за межами майданчика, забезпечуючи додаткове опалення сусіднього міста Енергодар, де проживає багато персоналу станції.

ЗАЕС тримала реакторні блоки 4 і 5 у гарячому стані, щоб забезпечити теплом і парою з метою ядерної безпеки на майданчику, а також задля забезпечення опалення Енергодару.

МАГАТЕ продовжує стежити за прогресом ЗАЕС у пошуку альтернативного джерела виробництва пари. Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) у червні видала розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків ЗАЕС до режиму холодної зупинки.

Крім того, експерти МАГАТЕ на місці продовжують збирати інформацію, щоб повністю зрозуміти причину події, яка сталася минулого тижня, в результаті якої блок 6 втратив електроенергію та покладався на дизель-генератор протягом 90 хвилин.

Пізніше цього тижня групу МАГАТЕ запросили спостерігати за плановими аварійними навчаннями ЗАЕС.

Ми з нетерпінням чекаємо можливості спостерігати за навчаннями з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на Запорізькій атомній електростанції як з тимчасового центру управління надзвичайними ситуаціями, так і на місці», – сказав генеральний директор Гроссі. – Надзвичайні навчання дуже важливі для ядерної безпеки, особливо в ці часи підвищеного ризику, викликаного конфліктом

Ще новини ЗАЕС: МАГАТЕ проводить перевірку на ЗАЕС через 90-хвилинний блекаут

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×