Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1218
1218

ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки: що відбувається на станції

ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки: що відбувається на станції

ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Про таке заявили 6 серпня у державній компанії «Енергоатом», передає Nikopolnews.

В «Енергоатомі» повідомляють, що подвійний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ протягом одного дня, 5 серпня, спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

У результаті атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

Станом на вечір 6 серпня наслідки пошкоджень азотно-кисневої станції та об‘єднаного допоміжного корпусу, в які поцілили під час обстрілів 5 серпня, ліквідуються. Персонал ЗАЕС знайшов можливість безпечно працювати в таких умовах.

Тим часом, російські військові на Запорізькій АЕС зайняли усі підвальні приміщення, де ховаються від обстрілів. Український персонал наразі не має доступу до цих приміщень, тож у випадку нових обстрілів люди не мають укриття і перебувають у небезпеці.

ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки: що відбувається на станції

Сьогодні з’явилася інформація про те, що Запорізька АЕС ймовірно замінована. Таку думку висловило видання The Insider, яке пише, що російські військові замінували машинну залу одного з енергоблоків ЗАЕС. За даними іншого джерела видання, відбулося мінування території навколо ЗАЕС.

Крім того, біля села Водяне, найближчого до ЗАЕС, стоять батареї «Градів». А ворожі міни та боєкомплект російські солдати зберігають у безпосередній близькості до енергоблоків, під естакадами. Причому частина боєкомплекту знаходиться всередині енергоблока.

ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається. Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України, – зазначають в «Енергоатомі».

Армія РФ прикривається Запорізькою АЕС як «атомним щитом» та знущається над персоналом станції.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу.

Запорізька АЕС дивом не злетіла в повітря, – заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк, звертаючись до МАГАТЕ та ООН із закликом

“Цей суботній ранок у багатьох містах Європи став можливим тому, що вчора Запорізька АЕС дивом не злетіла в повітря. Росія захопила станцію та влаштовує небезпечні провокації. МАГАТЕ та ООН мають жорстко вимагати від Росії вийти з АЕС та передати її під контроль спеціальної комісії”, – йдеться у повідомленні.

Поведінка військових рф на Запорізькій АЕС – безвідповідальне порушення правил безпеки на ядерних об’єктах і черговий приклад ігнорування росією міжнародних норм, – вважають у цивілізованому світі.

«Євросоюз засуджує воєнні дії росії довкола Запорізької АЕС», – заявив високий представник ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Жозеп Боррель на своїй сторінці у Twitter.

«Це серйозне і безвідповідальне порушення правил безпеки на ядерних об’єктах і черговий приклад ігнорування рф міжнародних норм», – наголосив він. І закликав надати доступ на ЗАЕС представникам МАГАТЕ.

Окупанти на ЗАЕС облаштовують для себе нову схованку і порушують правила радіаційної безпеки

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×