Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
809
Без категорії
809

Нікопольський художник створив копію легендарної Ікони-Ставротеки

Никопольский художник создал копию легендарной Иконы-Ставротеки

Нікопольський художник, почесний громадянин міста Марк Продан створив копію легендарної Ікони-Ставротеки. Ікону освятило духовенство Православної церкви України у Нікополі. Про це Nikopolnews повідомляє, посилаючись на благочинного ігумена Меркурія (Скорохода).

Благочинний оприлюднив фото роботи майстра. Від духовенства Марк Продан отримав подячний лист.

Нагадаємо, оригінал унікальної ікони зберігається у Нікопольському краєзнавчому музеї.

Нікопольський художник створив копію легендарної Ікони-Ставротеки

Оригінал Ікони-Ставротеки

Ікона-Ставротека Війська Запорозького Низового – є одним з найбільш визначних предметів культового начиння Січової Святої Покрови Божої Матері. Ікона була створена у 1747 році і збереглася до нашого часу, переживши за чотири століття не одну війну та соціальний катаклізм. Ікона-ставротека є сховищем Хреста. Її основою є срібна масивна овальна пластина – тяблиця, в центрі якої вмонтований різьблений кипарисовий хрест.

І хрест, і тяблиця двобічні, розраховані на огляд довкруги. Кипарисовий Хрест складений, з барельєфним різьбленням розміром 19х12 см. Частини хреста склеєні. На лицевій стороні розп’яття Господнє із знаряддями катувань. На перехрестях у медальйонах з крученої виноградної лозини з гронами – сюжети про Христові страсті – моління про чашу, несення Хреста, чаша Господня з Божою Матір’ю та Іоанном.

У деяких медальйонах різьблені написи по сюжету. На зворотній стороні зображення Богородиці з Богонемовлям у лівій руці, в медальйонах – Богородичні свята – Благовіщення, Різдво Богородиці, Введення до Храму, Різдво Христово також з різьбленими написами. Вкладний Хрест 1747 р. є видатним твором українського бароко. Ймовірно, його автором є київський майстер. У Хресті зберігається свята частка Хреста, на якому був розп’ятий Христос. Про це свідчить напис “У сем кресте животворящее древо”.

На лицьовій стороні – зображення над Хрестом Святого Духа у вигляді голуба та віяло променів, що розходяться із хмар. У підніжжя Хреста ліворуч – Марія та Марія Магдалина, праворуч – Святий Іоан Богослов, внизу – янгол, що сидить на Гробі Господнім. По обидві сторони від Хреста – хмарні Херувими по чотири з кожного боку. Всі зображення подані титулованими різьбленими іменними написами.

На зворотній стороні у тому ж порядку: зверху – у хмарному сегменті Бог-Отець, нижче ліворуч – цар Костянтин і його мати Єлена, праворуч – архієписком Макарій, під Хрестом – Святий архістратиг Михаїл і зображення хмарних херувимів ліворуч та праворуч (по три з кожної сторони) від Хреста.

У 1998 році Ікона-Ставротека була передана до Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького для вивчення та реставрації. У 2000 році реставратори музею Коваленко Д.А., Передерій С.П., Шамрай Г.Ф. вивчили її фізико-механічні та історико-матеріальні данні для складання рекомендацій по реставрації та збереженню.

У 2002-2003 рр. на кошти, зібрані прихожанами Нікопольської Спасо-Преображенської церкви та козацького товариства Нікопольського району “Військо Запорозьке Низове Українського козацтва” Ікона-Ставротека була відреставрована.

В день Покрови та Українського козацтва 14 жовтня 2005 року оновлена Ікона-Ставротека була урочисто представлена відвідувачам у Нікопольському державному краєзнавчому музеї. Тут вона експонується і понині.

Джерело довідкової інформації – Нікополь туристичний

Ялинка своїми руками: подивіться, яку красу створили школярі із Нікополя! (фото)

Обережно! На Дніпропетровщині шахраї створили фейковий сайт державного органу

Святий Миколай завітав до Нікопольського пологового будинку (фото)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×