Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2159
2159

Скасовані пільги: мешканка Нікополя звернулася до Уряду і отримала відповідь

Скасовані пільги: мешканка Нікополя звернулася до Уряду і отримала відповідь

Готуй сани літом – каже народне прислів’я. І хоч літо у нас поки що більше схоже на якийсь жовтень, проте без опалення все ж можна обітися. Але 3-4 місяці пролетять швидко, і перед  нікопольцями знову постане проблема гігантських платіжок за електрику.

Як відомо, в найближчому майбутньому тарифи на електроенергію планують підвищити знову. Пільги скасовано. І ті містяни, у кого вдома встановлено електроопалення (а таких у Нікополі приблизно половина), беруться за голову, адже і при теперішній ціні доводилось сплачувати не одну тисячу тільки за світло.

Було підписано Петицію, її розглянув президент. Верховна Рада ухвалила постанову, якою рекомендувала Уряду повернути пільги на електроенергію для мешканців 30-кілометрових зон. Проте віз поки що і нині там.

Нікопольці хвилюються. Наше місто, як, зокрема, і Марганець, найбільше постраждають від нового підвищення тарифів, адже в більшості інших населених пунктів збереглося централізоване опалення. Чи згадає про нас держава? Чи будуть якісь винятки для таких особливих випадків?

Навряд чи це станеться, якщо ми не будемо нагадувати про себе.

І деякі містяни це роблять. Так, мешканка Нікополя пенсіонерка Есаулова Любов Василівна направила на Урядову гарячу лінію звернення щодо скасованих пільг для жителів 30-кілометрових зон. І отримала відповідь, підписану членом НКРЕКП Р. Кайдашем, повідомляє Nikopolnews.

В своїй відповіді пан Кадаш дуже довго пояснює, чим саме зумовлені встановлені тарифи і чому не передбачені пільги. Він підкреслює, що нинішні ціни на електроенергію для населення не покривають витрати на її виробництво. Наводить багато нормативних документів, у яких пересічному громадянину непросто розібратися.

Але найцікавіший і найважливіший в цьому листі – останній абзац, в якому пан Кайдаш зазначає:

«Питання соціальної підтримки населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, на думку НКРЕКП, може бути врегульовано шляхом передбачення пільг (за рахунок бюджетних коштів) відповідним законодавством».

Повний текст листа надаємо нижче:

«Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг розглянула Ваше звернення на Урядову гарячу лінію та в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до статей 5 та 12 Закону України «Про ціни і ціноутворення» до повноважень Кабінету Міністрів України у сфері ціноутворення належить проведення державної цінової політики та здійснення державного регулювання цін. Державні регулювання ціни повинні бути економічно обґрунтованими (забезпечувати відповідність ціни на товар витратами на його виробництво, продаж (реалізацію) та прибуток від його продажу (реалізації).

Статтею 13 цього Закону встановлено, що державне регулювання цін здійснюється Кабінетом Міністрів України відповідно до його повноважень шляхом установлення, зокрема, обов’язкових для застосування суб’єктами господарювання фіксованих цін.

Законом України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) визначено, що функціонування ринку електричної енергії здійснюється на принципах недискримінаційного ціно- та тарифоутворення, що відображає економічно обґрунтовані витрати, а ціни та тарифи на ринку електричної енергії, що регулюються державою, повинні бути встановлені з урахуванням вимог цілісності ОЕС України, економічно обґрунтованих та прозорих витрат відповідного учасника ринку електричної енергії та належного рівня норми прибутку.

Звертаємо увагу, що економічно обґрунтована вартість електричної енергії для кінцевого споживача має включати в себе вартість її закупівлі на ринку електричної енергії, вартість послуги з розподілу електричної енергії та вартість послуги постачальника електричної енергії.

Законом України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та Законом визначені повноваження Регулятора на ринку електричної енергії, серед яких відсутні повноваження щодо встановлення цін (тарифів) на електричну енергію для побутових споживачів (населенню).

З метою збереження фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів згідно Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 №483 (далі – Положення), на ДП «Гарантований покупець», ДП  «НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго» та постачальників універсальних послуг покладено відповідні спеціальну обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії (далі – ПСО), що передбачає надання послуг із забезпеченням доступності електричної енергії побутовим споживачам.

Відповідно до Положення (у редакції, що діяла до 29.12.2020) фіксована ціна на електричну енергію для побутових споживачів встановлюється Кабінетом Міністрів України. До прийняття рішення щодо встановлення фіксованої ціни така ціна застосовувалась на рівні тарифів на електричну енергію для побутових споживачів (з урахуванням тарифів, диференційованих за періодами часу), які діяли станом на 30.06.2019.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 №483 (у редакції, що діяла до 29.12.2020) діяла до 01.01.2021. Таким чином, у разі невнесення у неї відповідних змін щодо продовження її дії, ціна на електроенергію для побутових споживачів формувалась би на ринкових умовах і у січні 2021 року становила би понад 300 копійок за 1 кВт год.

Отже, 28.12.2020 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №1325 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. №483», згідно з якою з 01 січня до 31 березня 2021 року встановлено фіксовану ціну на електричну енергію для всіх побутових споживачів на рівні 168 копійок за 1 кВт год (з урахуванням податку на додану вартість).

Крім того, Кабінет Міністрів України постановою від 24.03.2021 №238 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р №483 продовжив ціни у розмірі 168 копійок за 1 кВт год (з урахуванням податку на додану вартість) до 01.05.2021.

При цьому необхідно відмітити, що встановлена Кабінетом Міністрів України фіксована ціна на електричну енергію для побутових споживачів не покриває всі складові витрати на виробництво та постачання електричної енергії побутовим споживачам.

Крім того, варто зазначити, що Положенням не передбачено знижки для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Питання соціальної підтримки населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, на думку НКРЕКП, може бути врегульовано шляхом передбачення пільг (за рахунок бюджетних коштів) відповідним законодавством».

Скасовані пільги: мешканка Нікополя звернулася до Уряду і отримала відповідь

Скасовані пільги: мешканка Нікополя звернулася до Уряду і отримала відповідь

До речі, нещодавно “NikopolNews” писав:

Перевізники Нікополя вимагають переглянути тариф і погрожують зупинкою автобусів

Нікопольців запрошують обговорити тариф на воду на 2022 рік

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×