Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
737
737

Сьогодні у Нікополі вперше почнуть святкувати Хануку – запалять свічку №1

Сегодня в Никополе

Як повідомляв раніше Nikopolnews, у сквері Визволення, що в старій частині міста встановили менору (ханукію) – на честь єврейського свята Ханука. Сьогодні у Нікополі запалять першу свічку ханукії. Про це розповів депутат Нікопольської міської ради Олег Фельдман.

Олег Фельдман також повідомив, що семиметрову конструкцію менори подарувала Нікопольській міськрайонній єврейській релігійній громаді Дніпровська єврейська громада.

Сьогодні у Нікополі

З сьогоднішнього дня, неділі 28 листопада, розпочнеться запалювання символічних свічок ханукії. Щодня до 5 грудня о 15:30 буде запалюватися +1 свіча. Процес супроводжуватиметься фоновою єврейською музикою. Всього запалять 8 свічей.

Сьогодні у Нікополі вперше почнуть святкувати Хануку – запалять свічку №1

У четвер 2 грудня о 17:00 відбудеться святковий захід і запалення п’ятої свічі ханукії.

У програмі:

  • офіційні виступи (місцева влада, представники єврейської громади м. Нікополя, м. Дніпра, равин м. Нікополя Я. Мільман),
  • єврейська музика від діджею MC Doctor,
  • святкова призова лотерея,
  • роздача пізнавальної літератури,
  • ханукальні пончики і не тільки.

Чому святкування відбуватиметься саме в старій частині?

Тому що тут історично було і є місце компактного проживання євреїв Нікополя, тут знаходились колись дві синагоги, працювали єврейські купці, багато будинків до революції було побудовано саме представниками єврейської громади, – пояснив Олег Фельдман.

Довідка про Хануку

Ханука́ (освячення) — єврейське свято дива, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. Це єврейське восьмиденне зимове свято. В перекладі з івриту слово «ханука» означає «відданість». На честь цього дива щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукію (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й пам’ятали про диво. Свічки запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній.

Сьогодні у Нікополі вперше почнуть святкувати Хануку – запалять свічку №1

В Україні стало доброю традицією запалювати велетенські ханукії на головних площах міст. Це символізує дружні відносини між народами і підкреслює важливість толерантного і добросусідського відношення один до одного.

До речі, нещодавно “NikopolNews” писав:

У Нікополі з’явилася менора – єврейський символ, її встановили на честь свята

У Нікополі відзначили День Гідності і Свободи (фото)

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×