Купити квартиру в Дніпрі

1447
1447

Чому Різдво святкуємо разом з католицькою церквою, а Великдень не співпадає – пояснив нікопольський священник

Чому Різдво святкуємо разом з католицькою церквою, а Великдень не співпадає пояснив нікопольський священник

Чому Різдво святкуємо разом з католицькою церквою, а Великдень не співпадає, пояснив благочинний церков ПЦУ Нікополя та району ігумен Меркурій Скороход. Повідомляє Nikopolnews.

«Свято – це особливий день, який покликаний наблизити нас до Бога, просвітити нас в знаннях про Нього. Найважливіший аспект календарної реформи покликаний об’єднати український народ, церковна єдність — це базова складова національної єдності», говорить Меркурій Скороход.

Також cвященник пояснив, чому Пасхалію залишили святкувати за Православною традицією.

– У 325 році в історії церкви відбувся Перший Вселенський собор, на який зібралися всі єпископи церкви Хрестової, він був скликаний імператором Костянтином. Одним з питань, яке виникло на соборі, було питання святкування Пасхи, яке так і не було вирішене. Щороку єпископи вірним висилали дату святкування Великодня, і ця дата у кожної церкви відрізнялася.

Чому Різдво святкуємо разом з католицькою церквою, а Великдень не співпадає

408336891 24364082546571424 2399907261477119965 n

– Чому так відбувається?

– Існує дві основні традиції вираховувати, коли буде Великдень. Перша – це так звана Григоріанська (Західна). Спочатку має настати весняне рівнодення, потім сходить повний місяць і наступна неділя після повні це і є власне Великдень. Друга – це Юліанська чи вже Новоюліанська (Східна). Якщо Ви пригадаєте події Хресних страждань Господа Нашого Ісуса Христа, які описані у Євангелії, то там є момент, що Христа розіп’яли перед юдейською Пасхою, і саме через це потрібно було зняти тіла розіп’ятих і похоронити, бо мало бути велике юдейське свято. Слідуючи цьому принципу, дату Великодня православні церкви встановлюють відповідно в неділю після юдейської Пасхи. Григоріанський календар не сповідує цього принципу, але нещодавно богослови Константинопольського патріархату і Католицької церкви дійшли до висновку, що ми мусимо вирішити дане питання.

У 2025 році буде 1700 років від того часу, коли відбувся Перший Вселенський собор, тоді Папа Римський Франциск і патріарх Варфоломій мають домовитись щодо спільної дати.

Зазначимо, що Великдень у 2024 році Православна церква України буде святкувати 5 травня.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×