Купити квартиру в Дніпрі

1545
1545

«Колись це місце було популярним у байдарочників»: чим приваблює туристів Токівський водоспад

чим приваблює туристів Токівський водоспад

Одним з унікальних місць Дніпропетровщини є Токівський водоспад. Його висота 6  метрів, а протяжність  майже  30 метрів. Він утворився на виступах червоного граніту.

Про це йдеться у матеріалі «Суспільного», передає Nikopolnews

За словами еколога Вадима Манюка, у тому місці, де протікає річка Кам’янка і перерізає гранітні скелі, утворилися так звані токівські граніти. Вони мають назву – токівські рожеві граніти.

«Це особливе утворення. За хімічним складом вони схожі на інші граніти, але мають особливий рожевий, такий темно-рожевий колір. Вони дуже монолітні, в них фактично не утворюються тріщини», каже еколог

Чим приваблює туристів Токівський водоспад: відео

Побувавши на Токівському водоспаді, можна уявити, якими були Дніпровські пороги.

«Цієї унікальної пам’ятки до нас могло б і не дійти. Річ у тім, що коли там почали добувати цей токівський граніт, був задум все це зруйнувати, захопити кар’єром, розкопати і видобути, а річку Кам’янку взагалі обійти, пустити іншим руслом. І тільки завдяки наполегливій боротьбі місцевих жителів, які розуміли цінність цієї пам’ятки, вдалося, навіть в ті складні, радянські часи, все ж таки відстояти», розповів Вадим Манюк.

Поряд з Токівським водоспадом розташований гранітний каньйон на річці Кам’янці. Його частина затоплена водою бірюзового кольору.

«Оскільки там є річка, степ, вона тече через степову місцевість, але там, де протікає річка, де є пороги, водоспад, там дуже багата флора. Там є і чагарники, і кущі, і трав’янисті рослини, і не тільки степові, але й болотяні, і річкові. Є рідкісні види, наприклад, наклад цимбахазма дніпровська. Та ж сама, це такі ендеміки дніпровські», додав Вадим Манюк.

Інфраструктура біля Токівського водоспаду відсутня. Найближчий магазин знаходиться за 5-7 кілометрів, у селі. Доїхати на Токівський водоспад можна через місто Покров, а потім – ловити попутки або домовлятись з таксистами.

d64d020e9357fc90

Під час повномасштабного вторгнення мешканці Дніпропетровщини шукають нові локації для відпочинку. Однією з них є Токівський водоспад.

«Ми вперше тут. Тут дуже гарно, було цікаво подивитись, як тут, — і нам сподобалось. Купатись не буду, але ноги помочу» говорить Олександра з Нікополя.

f1d20f0e84e8c95a

Чоловік, на ім’я Євген зазначає, що місцина більш популярна навесні.

«Колись це місце було популярним у байдарочників, вони тут сплавлялись. А ще тут багато змій — треба бути обережними», каже він

Ще новини Дніпропетровщини: Про нову специфіку обстрілів Нікопольщини, ймовірність наступу, евакуацію, світло і прогноз на зиму – розмова з Євгеном Євтушенком

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×