Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
11794
11794

«От вам, дядєнька, ядра, яким 500 років» – у Нікополі показали унікальні артефакти з дна Каховського водосховища

«От вам, дядєнька, ядра, яким 500 років» - у Нікополі показали унікальні артефакти з дна Каховського водосховища

У Нікополі показали унікальні артефакти з дна Каховського водосховища. Знайдені артефакти знаходяться у міському Краєзнавчому музеї. А показав їх журналістам «Суспільного» заступник директора закладу Мирослав Жуковський, передає Nikopolnews.

За словами Жуковського, новими і дуже цінними експонатами музею стали козацький поховальний хрест і кам’яні гарматні ядра, які знайшли на дні колишнього Каховського водосховища у Нікопольському районі. Їх виявили місцеві мешканці.

Перед вами кам’яні ядра. Їм по 450-500 років. Вони були безпосередньо біля території Томаківської Запорозької Січі. Хлопці принесли, сказали: «От вам дядєнька, ядра, це для вас». Самі можете уявити, яке у мене щастя було, отримати такий подарунок, – каже заступник директора музею

Всього таких ядр 9.

«От вам, дядєнька, ядра, яким 500 років» - у Нікополі показали унікальні артефакти з дна Каховського водосховища

У нас таких ядр не було Це для нас артефакти №1. Збереглися вони тому, що знаходилися в ґрунті, в піску. Там піщаний берег – річище там проходило на південному березі Томаківки. Поступово там утворився мул. Я їх не мию. Не бажано. Щоб вони не розсипалися, – радісно розповідає Мирослав Жуковський

За його словами, ядра з вапняку виготовляли вручну – під діаметр гармат. Цими ядрами колись козаки пробивали борта ворожих кораблів.

Також на місцях колишнього козацького зимівника і кладовища виявили унікальний артефакт – це козацький поховальний хрест.

За словами Жуковського, щоб витягнути хрест з місця, яке постійно обстрілюється ворогом, навіть організували спеціальну експедицію.

Це хрест 18 століття. Недалеко був козацький цвинтар, який був знищений. А хрести або використали  на побутові потреби, або викинули на берег Дніпра. Уламки від цих зимівників, а саме: залишки реманенту, кераміка, зброя – все це зараз понад берегом до сих пір лежить, – розповів Жуковський

«От вам, дядєнька, ядра, яким 500 років» - у Нікополі показали унікальні артефакти з дна Каховського водосховища

Доки берегову лінію обстрілює ворожа артилерія, наукові розвідки під забороною. Та музейник закликає людей, які все ж таки шукають і знаходять артефакти, безкоштовно передавати їх у музей для дослідження і зберігання, – каже журналістка у сюжеті «Суспільного»

У Нікополі показали унікальні артефакти з дна Каховського водосховища: відео

«От вам, дядєнька, ядра, яким 500 років» - у Нікополі показали унікальні артефакти з дна Каховського водосховища«От вам, дядєнька, ядра, яким 500 років» – у Нікополі показали унікальні артефакти з дна Каховського водосховища

Ще новини Нікополя: Фільм молодого режисера з Нікополя отримав спеціальну відзнаку на кінофестивалі «Молодість»

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×