Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
685
685

Як живе і відновлюється Зеленодольськ через 2 місяці після припинення обстрілів

Як живе і відновлюється Зеленодольськ через 2 місяці після припинення обстрілів

Був час, коли мешканцям Зеленодольська, мабуть, здавалося, що це не припиниться ніколи. З міста виїхало багато людей, а ті, що залишилися, регулярно були під обстрілами – і вдень, і вночі. Окупанти діставали до території громади із захопленого правобережжя Херсонщини «Градами» і «Ураганами».

Напевне, всі пам’ятають той жахливий випадок, коли російські терористи вгатили по центру міста серед білого дня і вбили дев’ятирічного хлопчика, який гуляв у парку з братиком-близнюком…

Зеленодольці пережили багато важких днів. Хтось залишився без житла, чиїсь домівки понівечені. У місті побиті об’єкти інфраструктури.

І от вже 2 місяці ворог, якого вигнали з правого берега Херсонщини, не обстрілює громаду.

Як живе і відновлюється Зеленодольськ?

Про це дізнавалися журналісти Відкритого, передає Nikopolnews.

Зазначається, що сьогодні Зеленодольська громада щосили намагається відновити зруйновані та пошкоджені росією будинки місцевого населення. Також у громаді облаштовано 7 пунктів «Незламності». До кінця 2023 року планується створення нових робочих місць, відкриття приміщення для ВПО та підтримка малих підприємців.

Про це розповів Зеленодольський міський голова Дмитро Невеселий.

За його словами, майже всі Пункти незламності забезпечені Starlink та автономним резервним опаленням.

«Один Starlink нам подарував наш мешканець Антон Страшко, ще один передав мій друг Андрій Селецький, ще 3 – отримали від БФ Сергія Притули. Тепер усі населені пункти громади матимуть альтернативний супутниковий інтернет зв’язок в разі блекауту або проблем зі зв’язком. Нещодавно у нас діти здавали іспити на обласних олімпіадах у пунктах. Генераторами ми також ці локації вже забезпечили. Зараз ми намагаємося ще знайти їх для безперебійної роботи інфраструктури. З трьох необхідних генераторів у нас вже є два. Співпрацюємо наразі з волонтерами аби отримати ще один потужний», – сказав Дмитро Невеселий

Головне завдання громади на сьогодні – це ремонт постраждалих будинків. За словами Дмитра Невеселого, не вдається вчасно відновити житловий фонд. Адже, є затримки з постачанням будівельних матеріалів. Ще одна проблема – повне забезпечення водопостачання та водовідведення при відключенні світла.

«З відключеннями світла у нас спочатку було проблематично та хаосно, тепер всі звикли: іноді його відключають за графіками, іноді ні. Але ми пристосувалися. Треба також наголосити, що війна – не закінчилася. Про це не можна забувати. Так, всім важко. От у нас проблема з бюджетом через те, що ми у зоні бойових дій і всі платники податку на землю від нього звільнені. Тому бюджет просідає на 40%. Нам потрібна комунальна техніка, зокрема не вистачає крану», – розповів Зеленодольський міський голова

Також у громаді активно розвивається волонтерство: освітяни зранку навчають дітей, а вдень та ввечері плетуть маскувальні сітки, в’яжуть шкарпетки та роблять окопні свічки.

Детальніше – у відео Відкритого

Зеленодольськ: як живе прифронтова громада ДніпропетровщиниЗеленодольськ: як живе прифронтова громада Дніпропетровщини

Ховав гроші у дупло і застряг: на Херсонщині врятували хлопчика (фото)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×