Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
4628
4628

Обстріли, жертви і масштаби руйнувань у місті Нікополь – моторошні цифри за рік

Обстріли, жертви і масштаби руйнувань у місті Нікополь - моторошні цифри за рік
Фото: ТСН

Нікополь за рік обстріляли 162 рази, випустивши більше 3 тисяч снарядів. Про це розповів міський голова Олександр Саюк під час свого звіту, передає Nikopolnews.

Обстріли, жертви і масштаби руйнувань у місті Нікополь

За період дії військового стану в Україні на території Нікополя було зареєстровано 115 надзвичайних ситуацій воєнного характеру.

Всі ці ситуації зафіксовані вже, починаючи з 12 липня, коли на мікрорайоні Княжа був перший обстріл. Потім у нас був обстріл 16 липня, внаслідок якого загинули двоє мирних мешканців. І з цього періоду пішли обстріли майже кожного дня, – уточнив Олександр Саюк

За 172 дня було зафіксовано 162 обстріли. По Нікополю було випущено більше 3 тисяч снарядів з ЗСЗВ «Град» і «Ураган», ствольної артилерії та мінометних систем.

Обстрілювали нас з усього, чим могли дістати до Нікополя, – сказав мер

За 2022 рік загинуло 11 мирних мешканців, отримали поранення 90.

Було пошкоджено 471 багатоквартирний будинок та 2437 приватних будинків – 26 з них було знищено. Також понівечено об’єкти соціальної сфери: 7 об’єктів сфери охорони здоров’я, 47 освітніх закладів, 21 заклад культури та спорту, 55 промислових об’єктів, 65 об’єктів торгівлі, а також 197 інших об’єктів. Зіпсовано 198 транспортних засобів та 6 знищено.

Це цифри тільки за 2022 рік. Масштаб дуже великий. Наша основна робота сьогодні – співпрацювати з державою і різноманітними фондами з метою відновлення зруйнованого. Тому що ми розуміємо, що своїми синами ми не впораємось. І враховуємо те, що обстріли продовжуються. Вже у цьому році додалося ще близько 400 пошкоджених об’єктів, – сказав міський голова

Ліквідація наслідків обстрілів

Олександр Саюк розповів, що після кожного обстрілу він особисто виїжджає на місця подій, також туди прибувають комунальники, які допомагають ліквідовувати наслідки обстрілів.

Дуже важливо усувати наслідки оперативно, адже обстріли бувають у нас і двічі, і тричі на день. Якби ми не робили цього одразу, то вже б у місті не було б можливості проживати. Хто бував на місцях прильотів, той бачив, у якому стані після них і дороги, і дерева, і все інше, – сказав мер

Він розповів, що за 2022 рік на ліквідацію наслідків обстрілів з бюджету було витрачено близько 43 мільйонів гривень.

Будівельні роботи після прямих влучань виконувались у 58 багатоповерхових будинках та у 158 будинках приватного сектору. Основні роботи це – відновлення пошкоджених дахів, стін, фронтонів.

Всі ці роботи ми намагалися проводити негайно, аби люди могли і надалі проживати у своїх будинках. Також було важливо зробити це до холодів. Ситуація ускладнювалася тим, що мав місце дефіцит кадрів. Адже з міста виїжджали і комунальники, і будівельники. До того ж до нас багато організацій і компаній не хотіли їхати через обстріли, – сказав Олександр Саюк

Що з системою безпеки у місті Нікополь?

За словами Саюка, з самого початку повномасштабної війни у Нікополі працювало 16 сирен, які вмикалися вручну. Згодом додали ще 30 сирен, а також запустили систему, яка надає можливість автоматично і швидко вмикати сигнал.

За період з 24 лютого 2022 року кількість найпростіших укриттів у Нікополі збільшено з 154 до 226.

Були проблеми у нас з будинками ОСББ, де приміщення, які мали бути обладнанні під укриття, були зайняті складами і тому подібне. Але я дякую керівникам об’єднань, які провели роботу і звільнили ці приміщення. Також ми відремонтували укриття на базі комунальних об’єктів, – сказав міський голова

Також Олександр Саюк розповів, що на випадок повного припинення енергопостачання у Нікополі було створено запас паливно-мастильних матеріалів, генераторів, альтернативних джерел опалення. У 2022 році створили 10 міських пунктів незламності та 4 не комунальної власності. Крім того, було створено 2 пункти обігріву. На дані цілі з бюджету використано майже 4 мільйони гривень.

За потреби кількість пунктів незламності буде збільшено. Резерв у нас є, – запевнив мер

Проведено роботу з компанією «Водафон», аби навіть за відсутності електроенергії зберігався на достатньому рівні мобільний зв’язок та інтернет. Задля цього за бюджетні кошти закупили 8 дизель-генераторів.

Інші новини Нікополя:

Читайте також:

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×