Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2026
Без категорії
2026

Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

Початок виробництва консервів на Нікопольському рибному заводі, вибори, страшний буран, вирок бахатоповерхівкам у місті. А також ремонт краєзнавчого музею, відродження міської бібліотеки, місячник допомоги воїнам і багато чого ще.

Nikopolnews пропонує знову поринути у минуле нашого міста. Таку можливість ми маємо завдяки старанням співробітників краєзнавчого музею. На цей раз пропонуємо вашій увазі огляд нікопольської преси у 1946 році, підготовлений Світланою П’ятигорець. Він допоможе отримати уявлення, чим і як жив Нікополь у післявоєнний рік рівно 75 років тому.

Отже, «машину часу» подано. Поїхали!

  • Виборці Нікопольської дільниці №401 по виборах до Ради Союзу Верховної Ради СРСР одностайно висунули кандидатом в депутати радянського парламенту Героя Соціалістичної Праці, народного комісара чорної металургії І. Тевосяна.
Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

Іван Федорович (Ованес Тевадросович) Тевосян. Народився 4 січня 1902 року у місті Шуша Єлизаветпольської губернії, тепер Азербайджан. Помер 30 березня 1958 року у Москві.  Радянський державний і партійний діяч, заступник голови Ради Міністрів СРСР. Член Центральної Контрольної Комісії ВКП(б) в 1930—1934 роках. Член ЦК КПРС в 1939—1958 роках. Кандидат у члени Президії ЦК КПРС з 16 жовтня 1952 до 5 березня 1953 року. Депутат Верховної Ради СРСР 1—5-го скликань. Герой Соціалістичної Праці.

  • 8 січня 1946 року найстарішій вчительці міста Оксані Дмитрівні Качайловій вручено знак «Відмінник народної освіти УРСР».
  • Харчова артіль ім. Щорса випускає кондитерські вироби для населення. Артіль виробляє 400 кг печива, більше 5000 булочок, велику кількість тортів і цукерок.
  • У відбудованому Нікополі працюють 58 магазинів, 17 ларків, 13 буфетів, 30 їдалень, краєзнавчий музей, 7 бібліотек, 10 клубів, 2 лікарні, 3 аптеки, 3 поліклініки, 7 дитсадків, 4 кінотеатри.

Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

  • З 11 години дня 19 лютого до 1 години ночі 20 лютого в районі Нікополя проходив буран, що рухався зі швидкістю 18 метрів за секунду. Це викликало заметіль з видимістю до 5 метрів.
  • Відбувся перший випуск металургійного технікуму. 26 спеціалістів за фахом «плановик-економіст» направлені на металургійні заводи Донбасу та Дніпропетровська.
Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

Федот Семенович Рудобашта – перший директор Металургійного технікуму

  • Геологічна партія, що випробовувала грунти на території будівництва Південнотрубного заводу, відзначила, що на території Нікопольщини лесові грунти, тому великі будови можуть бути споруджені лише методом штучного ущільнення грунтів та забивання в них залізобетонних паль.
  • На зборах працівників мистецтв було обговорено питання щодо проведення місячника допомоги родинам воїнів, інвалідів Вітчизняної війни. Збори ухвалили дати одну виставу та два кіносеанси, зібрати кошти та перерахувати у фонд допомоги.
  • Нікопольський рибзавод приступив до масового виробництва рибних консервів.
  • На 14 квітня 1946 р. в результаті повені вода в Дніпрі піднялася на 175 сантиметрів проти нормальної позначки.

До речі, така ж повінь була у Нікополі і у 30-х

Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото) Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

  • У змаганні фінансових органів області Нікопольський міськфінвідділ зайняв перше місце і отримав грошову премію 8000 карбованців.
  • Рада Міністрів СРСР дозволила Міністерству освіти відновити з 1946 року роботу Нікопольського вчительського інституту. В інституті два факультети: фізико-математичний і історико-філологічний. На перший курс прийнято 125 чоловік. студенти забезпечені гуртожитками і харчуванням.
Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

Головний корпус Нікопольського педучилища з 1925 по 1975 рік

  • У краєзнавчому музеї відкрилася виставка робіт художника І. Гудзя. Виставлено понад 60 його робіт, серед яких натюрморти, пейзажі, фронтові замальовки.
  • Діти – відмінники школи №13 – одержали подарунки від керуючого трестом «Нікопольбуд» т. Олександрова: хлопчики – костюми, дівчатка – блузки і сукні.
  • Промартіль «Цеглобуд» освоїла випуск марсельської черепиці.
  • Міськком КП(б)У прийняв рішення з 1 жовтня 1946 р. організувати школу фабрично-заводського навчання на базі промартілі «Більшовик» з контингентом учнів 100 чоловік.
  • Інститут проектування металургійних заводів та інститут проектування коксових заводів розробили проект, що передбачає газифікацію міст Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Запоріжжя та Нікополя.
  • У 1946 р. розпочато капітальний ремонт музею. директор музею М. Голуб сподівається, що міськвиконком вживатиме заходи щодо закінчення ремонту.
  • Для відродження міської бібліотеки міська Рада виділила 5 тис. крб., але цього було недостатньо для придбання книжок. Тому підприємства міста і громадяни надали бібліотеці допомогу.
  • До Нікополя прибула експедиція на чолі з професором Б.Граковим. Експедиція досліджувала групи курганів в районі Південнотрубного заводу. Знайдені в розкопках речі передані до краєзнавчого музею.
  • За рішенням Дніпропетровського облвиконкому у нашому місті відкрилася дитяча музична школа. розпочався перший набір на 1946-47 навчальний рік по класу фортепіано, скрипки, труби, тромбону, акордеону.

Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

  • На Нікопольському промкомбінаті проведено першу плавку скла. Виготовлено понад 200 пляшок, кулька штук лампового скла, кілька телефонних ізоляторів.
  • У Нікополі поновило свою роботу наукове товариство лікарів.

Нікополь у пресі 1946 року: цікаві факти про життя міста (фото)

Джерела фото:
Никополь и стар, и млад

БИЦ “Слово”

Вікіпедія

До речі, нещодавно “NikopolNews” писав:

Нікополь у пресі 1949-1953 рр.: цікаві факти про життя міста

Ремонт будівлі Краєзнавчого музею Нікополя: ціна питання і обґрунтування

А ви знали? Найепатажніший режисер України – уродженець Нікополя! (відео)

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×