Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1223
1223

«По нам вгатили, снаряди метрів за 50 падали» – рятувальник з Нікополя розповів про свою роботу

«По нам вгатили, снаряди метрів за 50 падали» - рятувальник з Нікополя розповів про свою роботу

Рятувальник з Нікополя розповів про свою нелегку роботу під час війни. Він став одним із героїв рубрики, яку веде ДніпроОВА «Творці перемоги», передає Nikopolnews.

Гасить пожежі, розбирає завали: рятувальник Юрій ліквідовує наслідки ворожих обстрілів у прифронтовому Нікополі.

«Врятувати, запобігти, допомогти». Для рятувальника з Нікополя Юрія це не просто гасло. Щодня чоловік ліквідовує наслідки ворожих обстрілів. Про надзвичайника з Міста Героїв – у рубриці Дніпропетровської ОВА «Творці перемоги» – йдеться у повідомленні

Пожежний-рятувальник Юрій служить у ДСНС 23 роки. Зізнається, що роботи завжди вистачало, а з початком повномасштабного вторгнення її додалося в рази.

«24 лютого 2022-го я був вдома. Рано-вранці забігла молодша донька. Аж захлиналась сльозами. Я спочатку нічого не міг розібрати. Дитина сказала, що почалась війна. Вона першою десь вже вичитала в інтернеті. Далі почули відлуння вибухів. Але навіть думки з міста виїжджати не було», – розповів надзвичайник

Дуже добре Юрій пам’ятає 12 липня, коли окупанти почали інтенсивно обстрілювати місто і район. Чоловік якраз був на чергуванні, стояв на посту. Тоді вперше в житті почув залпи з «Градів». Вороги накривали снарядами через водосховище.

З тих пір агресор гатить майже кожен день, зітхає рятувальник. Дні тиші можна порахувати на пальцях. «Прилітає» і на приватні подвір’я, і по багатоповерхівкам. У місті багато розбитих будинків.

«В одному з помешкань обвалилося перекриття. Під ним опинилось подружжя літнього віку. Чоловіку і жінці за 70 років. Вони загинули під завалами. Ми по цеглині все обережно розбирали, аби витягти людей. Це найтрагічніший випадок у моїй практиці», – зазначив Юрій

Він додав, що кожного разу мчить на виклик, і молиться. Аби тільки не було загиблих і постраждалих. Особливо дітей.

«По нам вгатили, снаряди метрів за 50 падали» - рятувальник з Нікополя розповів про свою роботу

Часто, каже, замість хати залишається просто купа будівельного сміття. Доводиться гасити пожежі, розбирати зруйновані конструкції.

«Дуже шкода людей, які втратили житло. Залишились без усього, що наживали роками. З іншого боку радієш, що вони самі вцілили. Адже немає нічого ціннішого за життя. Господарі часто в паніці, інші – в ступорі. Багатьом потрібна психологічна допомога. Доводиться заспокоювати», – поділився ДСНСник

Наголосив, що найбільше зворушують діти. Особливо, коли заявляють: «дядьку, я також хочу бути рятувальником, як ви». А ще малеча просить каску поміряти або іншу амуніцію.

«По нам вгатили, снаряди метрів за 50 падали» - рятувальник з Нікополя розповів про свою роботу

«Якщо є загроза для людей, виїжджаємо негайно. Траплялося, що й самі попадали під обстріли. По нам вгатили, снаряди метрів за 50 падали. Одразу лягали на землю в бур’яни», – розповів Юрій

Попри все чоловік пишається бути рятувальником. Зізнається, найбільше мотивує ставлення людей. Із поваги вони пропускають у чергах, дякують за роботу.

Найзаповітніша мрія пожежного зараз – перемога. Коли вона настане, з кумами, сусідами, друзями планує витягти столи на вулицю, пишно накрити і святкувати.

«По нам вгатили, снаряди метрів за 50 падали» - рятувальник з Нікополя розповів про свою роботу

«Творці перемоги» – рубрика Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Вона – про людей, які наближають нашу перемогу. Кожен – на своєму фронті. Таких мільйони. У великих містах, маленьких селищах і селах. В окупації, на звільнених територіях, в тилу і прифронтових зонах. Єдність українців допомогла державі вистояти 24 лютого 2022-го і вже понад рік мужньо боротися.
«По нам вгатили, снаряди метрів за 50 падали» - рятувальник з Нікополя розповів про свою роботу

 

Ще новини НІкополя:

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×