Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2032
2032

Попросила допомогти винести плиту, потім напала з ножем, а він її простив: у Нікополі судили вдову

Попросила допомогти винести плиту, потім напала з ножем, а він її простив: у Нікополі судили вдову

У Нікополі судили вдову за статтею про умисне вбивство. Від завданих нею поранень жертва мала померти, такими серйозними вони були. Але, на щастя, чоловіка вдалося врятувати. І він врешті… простив нападницю. Про трилер по-нікопольськи Nikopolnews дізнався з Єдиного реєстру судових рішень, де в деталях описані події того драматичного дня… Ця справа – ще один приклад того, як алкоголь руйнує життя людей…

На лаві підсудних опинилася уродженка і мешканка Нікополя, вдова, інвалід дитинства другої групи. На утримання нікого не має, раніше судимою не була. Судове засідання відбулося 27 лютого. І на ньому жінці винесли вирок.

Попросила допомогти і напала – у Нікополі судили вдову

Що відбувалося того драматичного дня

Як стало відомо з матеріалів справи, 14 червня 2023 року приблизно о 10 годині ранку, мешканка Нікополя, перебуваючи неподалік одного з АТБ міста, випадково познайомилася з чоловіком, якого попросила допомогти здати металобрухт та запропонувала розпити разом з нею алкогольні напої. Чоловік пристав на пропозицію, і вони прослідували за місцем мешкання жінки. Там взяли металобрухт, який продали, та за отриманні гроші придбали алкогольні напої. Потім повернулися до жінки додому і почали разом розпивати спиртне.

На ґрунті раптово виниклих неприязних відносин у господині виник злочинний умисел, направлений на умисне вбивство.

Реалізуючи свій злочинний умисел, жінка, знаходячись в приміщенні зальної кімнати квартири за місцем свого мешкання, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, взявши зі столу кухонний ніж, направилася до спальної кімнати де відпочивав її гість. Усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, у вигляді спричинення смертельних ударів, умисно, кухонним ножем, який тримала у правій руці, завдала один удар в область спини зліва потерпілому, який в момент завдання удару перебував в положенні стоячи спиною.

Відчувши удар в спину, потерпілий повернувся обличчям до жінки , яка, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на заподіяння смерті потерпілому. Кухонним ножем, завдала ще одного удару в область грудної клітини зліва чоловіку, який стояв до неї обличчям.

Після останнього удару потерпілий втратив свідомість і впав у цій кімнаті.

Своїми умисними діями жінка спричинила потерпілому, згідно висновку судово-медичного експерта, тілесні ушкодження у вигляді проникаючого колото-різаного поранення грудної клітини, лівобічного гемопневматороксу, підшкіряної емфіземи грудної клітини зліва, які відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень та сліпого колото-різаного поранення спини, яке відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень.

Смерть чоловіка не настала з причин, які на залежали від волі нападниці , оскільки потерпілому своєчасно була надана кваліфікована медична допомога лікарями швидкої медичної допомоги.

Зазначені умисні дії підсудної органом досудового розслідування кваліфіковані за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України – закінчений замах на вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині.

Попросила допомогти винести плиту, потім напала з ножем, а він її простив: у Нікополі судили вдову

Що сказала обвинувачена

В судовому засіданні обвинувачена свою провину визнала частково, повідомивши, що потерпілому вона спричинила тілесні ушкодження, але на її думку, вона діяла в стані самооборони, тому, що останній пропонував їй вступити в інтимні стосунки і не хотів залишати приміщення її квартири.

В той день, їй потрібна була допомога чоловіка, щоб винести на смітник стару газову плиту, тому вона вийшла на зупинку і запропонувала їй допомогти. Вона пригостила незнайомця цигаркою і він погодився піти з нею. Вони винесли плиту на пункт металобрухту, купили горілки, яку спільно розпили. Новий знайомий розповів їй, що у нього згоріла хата, і вона дозволила йому залишитися на ніч в її квартирі. Принесла для нього воду, і він виправ свої речі. А потім ліг спати у спальній кімнаті. При цьому вона дала йому речі її покійного чоловіка.

Вона знаходилася в залі. Прокинулися вони з потерпілим від того, що в двері квартири постукала сусідка. Тоді вона почала виганяти з хати потерпілого, але він не хотів виходити, бо хотів з нею мати близькі стосунки. Він повалив її на диван, а вона лежачі на дивані, на підлозі відшукала кухонний ніж і вдарила ним в спину потерпілого, а потім він почав кусати її за руки і повернувся обличчям. В цей момент вона вдарила його в область грудної клітини. Бачила кров, він впав, а сусідка стояла за дверима, тому вона з її телефону викликала швидку допомогу. Після чого вийшла з сусідкою до під`їзду, де за двері під`їзду викинула ніж, яким спричинила тілесні ушкодження потерпілому і чекала приїзду швидкої допомоги і поліції. В скоєному вона розкаюється, але вважає, що вимушена була так вчинити, щоб захистити себе і свою гідність, бо потерпілий чіплявся до неї. З її слів, у неї були синці на руках від того, що потерпілий утримував її за руки, коли ніби то хотів зґвалтувати. Просила врахувати це під час призначення їй кримінального покарання і врахувати її щиросердне каяття та сприяння органам слідства у викритті своїх злочинних дій.

Позиція потерпілого

Потерпілий суду повідомив, що з обвинуваченою він познайомився випадково. Він був на зупинці, а вона підійшла і попросила допомоги перенести їй стару газову плиту на пункт металобрухту. Він погодився допомогти і вперше опинився в квартирі обвинуваченої, де був страшний безлад і навіть двері квартири не зачиняється. Допоміг їй здати плиту на металобрухт. За виручені кошти вона купила пляшку горілки і запропонувала йому випити, на що він також погодився. Закуски не було і він запивав горілку водою, а обвинувачена вином.  Так як йому ніде було ночувати, він попросився у неї залишитися на ніч, і вона дозволила. Він ліг в іншій кімнаті на ліжку і заснув.

Прокинувся від того, що обвинувачена кричала «вимітайся» і виштовхувала його. У дверях квартири стояла якась знайома обвинуваченої. Він намагався вдягнуться, бо речі його були випрані і знаходилися на балконі в тій кімнаті, де була обвинувачена і де вони вживали алкоголь.

Побачив ніж в руках у обвинуваченої. Вона почала його штовхати в спину а потім він відчув удар. Розвернувся до неї обличчям і вона завдала йому ще один удар попереду під серце. В нього йшла кров і він впав на ліжко, втративши свідомість. У свідомість прийшов в кареті швидкої допомоги.

Цивільний позов ним не заявлений, він пробачив обвинувачену, бо йому шкода її, у неї помер чоловік, і допоміг він їй з почуття жалю. Категорично спростовував факт домагання до обвинуваченої, оскільки він спав з її дозволу у спальні, не зрозумів, чому його розбудили і почали виганяти. На диван її не завалював, а міг кусати за руку, коли вона вдарила його ножем у спину. Просив призначити мінімально можливе покарання для обвинуваченої, оскільки він пробачає її.

Свідчення сусідки

Свідок повідомила, що протягом останніх п`яти років вона винаймає квартиру в будинку, де стався напад, і фактично є сусідкою обвинуваченої. Влітку 2023 року точної дати вона не пам`ятає, після 15 години, вона поверталася додому і звернула увагу, що двері до квартири обвинуваченої були напіввідчинені. Вона підійшла до дверей і до неї вийшла з квартири обвинувачена , яка просила у неї телефон, щоб викликати поліцію і вигнати потерпілого з квартири. З дверей квартири вона побачила чоловіка, який був без футболки і знаходився на балконі в кімнаті, що навпроти вхідних дверей, де начебто прав свої речі і не хотів виходити з квартири.

При цьому обвинувачена була вдягнута і, як їй здалося, в стані алкогольного сп`яніння, як і чоловік. В кімнаті вона не бачила чарок, пляшок чи інших слідів вживання алкоголю. Обвинувачена почала викидати мокрі речі потерпілого і виганяла його, але він стверджував, що та пообіцяла йому залишитися до ранку і крім того, його речі були мокрими. Потім обвинувачена пішла на кухню, напевно за ножем, бо вона пройшла з зали до кухні і потім повернулася назад. Чоловік сидів на дивані в цей час, і вона не бачила його, але чула чоловічий голос «у мене мокрі речі», а потім побачила як обвинувачена махнула рукою, а він крикнув « допоможіть» і вона здогадалася, що обвинувачена вдарила його ножем. Вона викликали швидку допомогу і обвинувачена сама повідомила у швидку, що вдарила ножем чоловіка. Ніж вона викинула за двері під`їзду у її присутності, бо разом вийшли палити і чекали на приїзд швидкої допомоги.

Що вирішив Нікопольський суд

В ході проведення слідчих дій у обвинуваченої не виявлено будь-яких тілесних ушкоджень, які б вказували на застосування насилля по відношенню до неї с боку потерпілого. Судом не встановлено, що потерпілий намагався зґвалтувати обвинувачену. До того ж свідок повідомила, що вона хоча і не заходила в приміщення квартири, але вона чула розмову, яка відбувалася між чоловіком і обвинуваченою і бачила, як та  пройшла на кухню, повернулася з ножем і вдарила чоловіка ножем. Після чого останні попросив про допомогу.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи, в період інкримінованого їй діяння обвинувачена не була здатна повною мірою усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними. Обвинувачена вперше притягається до кримінальної відповідальності, посередньо характеризуються за місцем свого постійного проживання, перебуває на обліку лікаря психіатра з діагнозом: легка розумова відсталість. Можливо тому, вона не оцінила адекватно обстановку під час вчинення злочину і дії самого потерпілого, зокрема відсутність у нього будь-яких протиправних намірів стосовно неї.

До обставин, які пом`якшують покарання обвинуваченої, суд відносить щиросердне каяття, яке полягає в тому, що обвинувачена давала послідовні правдиві покази, які викривають її злочинні дії, активно сприяла своїм діями органам досудового слідства у розкритті вчиненого злочину. Суд приймає до уваги позицію потерпілого, який пробачив обвинувачену та просив призначити їй мінімальне покарання. Крім того, злочин вчинений обвинуваченою є незакінченим.

З урахуванням викладених обставин, суд, враховуючи усі обставини вчинення злочину, вирішив призначити обвинуваченій покарання у вигляді позбавлення волі в межах санкції відповідної частини статті КК України, яке буде достатнім для виправлення її та попередження вчинення ним та іншими особами нових злочинів.

Суд визнав мешканку Нікополя винуватою у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України та призначив їй покарання у виді позбавлення волі строком на сім років.

Строк відбуття покарання обвинуваченій слід рахувати з 14 червня 2023 року, відповідно до протоколу затримання.

Ще новини Нікополя: Хотів повіситися, але впав на підлогу, і тоді вона його зарізала – у Нікополі судили жінку

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×