Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
4918
4918

У Нікополі заплановано підвищення тарифу на воду: оприлюднено проєкт

У Нікополі заплановано підвищення тарифу на воду: оприлюднено проєкт

У Нікополі заплановано підвищення тарифу на воду. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оприлюднила проєкт відповідної постанови і має розглянути їх, передає Nikopolnews.

Зазначимо, що заплановано підвищення тарифів на воду не тільки у Нікополі, а по всій Україні.

Підвищення цін планується у таких містах: Київ, Дніпро, Черкаси, Нікополь, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Бровари, Ужгород, Львів, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Чернівці, Дрогобич.

Тарифи пропонують підняти у два етапи: з 1 квітня та з 1 липня 2024 року.

Уже квітні тарифи на воду можуть зрости в середньому на понад 12%, а в липні – більш ніж на 14%.

Згідно з оприлюдненою постановою, у Нікополі з 1 квітня тариф на водопостачання для населення може стати 17,17 грн, а з 1 липня – 22,25 грн. На водовідведення, відповідно, з 1 квітня – 24,20 грн, а з 1 липня – 30,54 грн.

Увага! Цифри вказані без ПДВ, тобто треба додавати ще 25%.

 

У Нікополі заплановано підвищення тарифу на воду: оприлюднено проєкт

Нагадаємо, зараз тариф на воду у Нікополі складає:

  • водопосточання (з ПДВ) – 13,860 грн.
  • водовідведення (з ПДВ) – 19,764 грн.
  • Разом(з ПДВ): 33,624 грн.

Чому у Нікополі заплановано підвищення тарифу на воду

В обґрунтуванні необхідності підвищення   КП «НІКОПОЛЬСЬКЕ ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ ВОДОПРОВІДНОКАНАЛІЗАЦІЙНОГО ГОСПОДАРСТВА» НМР вказує, що на зміну тарифів впливає зменшення обсягів реалізації послуги, збільшення витрат на електричну енергію, на придбання води і реагентів, а також на оплату праці і ремонти. При цьому зменшилися витрати, пов’язані зі сплатою податків, зборів та інших, передбачених законодавством, обов’язкових платежів. А також витрати на пально-мастильні матеріали:

З урахуванням положень постанови НКРЕКП від 26 березня 2022 року № 349 «Щодо захисту інформації, яка в умовах воєнного стану може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом, у тому числі щодо об’єктів критичної інфраструктури» відкрите обговорення з питання щодо необхідності встановлення у сфері централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення на 2024 рік не проводилось, – зазначають у водоканалі

Якщо держава виконає свою обіцянку, плани можуть змінитися

Крім того, у водоканалі Нікополя зауважують, що від виконавчого комітету Нікопольської міської ради надійшов лист від щодо надання фінансової підтримки КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «НІКОПОЛЬСЬКЕ ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ ВОДОПРОВІДНО-КАНАЛІЗАЦІЙНОГО ГОСПОДАРСТВА» НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ.

Якщо така підтримка з метою зниження фінансового навантаження на населення буде надана, заплановані тарифи можуть бути знижені.

Тим часом, фахівці українських водоканалів вважають стан сектору водопостачання критичним.

Сектор стикається зі значними фінансовими труднощами через збитки, високий рівень боргів населення та водоканалів перед кредиторами, а також через низьку заробітну плату працівників, що спричинило відтік кадрів. Заборгованість за електроенергію водоканалів, яка сягнула 7,9 млрд грн, стала ще однією критичною точкою, яка вимагає негайного вирішення, – наголосив в одному з інтерв’ю президент Асоціації “Укрводоканалекологія”

Нагадаємо, підвищити тарифи на воду планували ще у минулому році. Але згодом представники центральної влади та органів місцевого самоврядування, які здебільшого є власниками водопостачальних підприємств, домовилися, що держава буде компенсувати різницю в тарифах, аби вони не зростали для людей.

“Однак з того часу жодної копійки на відшкодування різниці в тарифах у держбюджеті не було закладено, – розповіла  Оксана Продан, радниця голови Асоціації міст України. – Відповідно, кошти не було перераховано тепло-, електро- та водопостачальним підприємствам. Станом на сьогодні заборгованість по теплу – 36 млрд грн і 2 млрд – заборгованість по воді”

Ще новини Нікополя: Тарифи на комуналку у Нікополі за лютий

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×