Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
576
576

У Марганці живе чоловік, який намагався вплав втекти з СРСР і переплив Китайське море

У Марганці живе чоловік, який намагався вплав втекти з СРСР і переплив Китайське

У Марганці живе чоловік, який намагався вплав втекти з СРСР і переплив Китайське море. Це відомий дисидент Олег Софяник. Він приїхав до Марганця з Криму. Про нього пише Суспільне.Крим, передає Nikopolnews.

Автор матеріалу Олександр Сокирський розповідає про свого героя, що він колись три дні протримався на плаву у Чорному морі, намагаючись втекти з Радянського Союзу. А також переплив п’яте за величиною у світі – Південно-Китайське море. А ще шість років жив з відвертою проукраїнською позицією в окупованому Севастополі. Після ж ракетного удару по Севастопольському морському заводу російська ФСБ назвала його “куратором коригувальників”.

Олег Софяник

Олег Софяник

Зазначається, що рекордсмен Олег Софяник здійснив понад півсотні марафонських запливів, найдовший з них — 350 кілометрів через Південно-Китайське море. Він також переплив Середземне та Мармурове моря, протоку Босфор (вздовж і впоперек) і Дарданелли. Здійснював марафонські запливи на відстань до 100 кілометрів уздовж берегів Криму.

У рідному Севастополі він не був уже більше трьох років. Виїхав з Криму через переслідування ФСБ, адже не приховував своєї проукраїнської позиції та займався правозахисною діяльністю. У квітні 2019 року Олег Софяник у Севастополі здійснив заплив з нагоди 75-ї річниці депортації кримськотатарського народу. Після цього на адмінмежі з Кримом, коли намагався виїхати на материкову Україну, його затримали російські силовики. Влітку 2020 року спортсмен залишив окупований півострів. А у вересні Олег Софяник здійснив заплив через Середземне море — від турецької Аланії до узбережжя Північного Кіпру — присвятивши його деокупації Криму.

Після атаки на Севастопольський морський завод 13 вересня (тоді було уражено великий десантний корабель “Мінськ” і підводний човен типу “Ростов-на-Дону” — ред.) російські силовики почали серію обшуків та допитів серед працівників заводу та їх оточення, шукаючи коригувальників ракетних ударів. За словами Олега Софяника, його оголосили так званим “куратором” коригувальників. Обшуки проводили в його знайомих.

Сам спортсмен зараз живе у місті Марганець.

-До Марганця я переїхав після виїзду з Криму 2 червня 2020 року. Потім жив в Одесі, а з початком війни знову повернувся до Марганця (там у мене квартира). Це фактично лінія фронту, 7 км від Енергодара. З літа минулого року і до теперішнього часу місто зазнає щоденних обстрілів”, – розповів журналістам Олег Софяник.

Його дружину після того, як він у 2020-му виїхав з окупованого Криму, тривалий час окупанти не випускали з півострова та намагалися сфабрикувати справу за начебто крадіжку грошей. Зараз, за словами спортсмена, дружина з дітьми за кордоном, а сам він хотів долучитися до звільнення Криму.

У Марганці займається правозахисною діяльністю і мріє про нові запливи, якими міг би розповідати в світі про російську агресію та окупований Крим.

Як Олег Софяник намагався вплав втекти з СРСР

Олег Софяник народився у Севастополі. З набуттям повноліття відмовився від служби в радянській армії та громадянства СРСР. 24 жовтня 1985 року, будучи студентом другого курсу Севастопольського приладобудівного інституту, він зістрибнув за борт круїзного теплохода Одеса – Сухумі. Хотів доплисти до Туреччини. Протримався в морі три дні, але його перехопив югославський катер. Плавця-втікача передали радянським прикордонникам. Далі був суд, а потім в’язниця та каральна психіатрія.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×