Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2031
2031

«На слух вже відрізняємо майже все»: як живе село на Нікопольщині під обстрілами поблизу Каховського водосховища

поблизу Каховського водосховища

Журналісти сайту «Суспільне» розповіли, як живе село Вищетарасівка на Нікопольщині під обстрілами поблизу Каховського водосховища. Повідомляє Nikopolnews.

До 24 лютого 2022 року у цьому селі проживало до 3 тисяч людей, зараз – близько 2 тисяч.  Залишаються більше люди старшого віку.  Молодь виїхала. Також чоловіки та жінки пішли воювати у ЗСУ. За час терору Нікопольщину у селі Вищетарасівка армія рф вбила одну жінку, близько семи чоловік отримали поранення.

«Наше село розташоване на березі Каховського водосховища. І так воно було близько до окупантів, до бойових дій. А після того, як підірвали Каховську ГЕС, ми стали ще ближче, як мінімум візуально. Тепер між нами та окупантами лише декілька сотень метрів води», говорить староста Вищетарасівського старостинського округу Олександр Сівак.

6 червня 2023 року, коли окупанти підірвали Каховську ГЕС, мешканці села не повірили у те, що сталося. В той день, вода відійшла від села на 300 метрів.

Image00005

Згодом село, як і вся Нікопольщина залишилася без води. Але вже водопостачання відновили у 2/3 території села.

«За допомогою спонсорів, за допомогою підтримки громади. Більшість фізичної роботи виконували самостійно завдяки місцевим волонтерам і меценатам. Найважче було не роздобути обладнання чи труби, а прокласти його під обстрілами до самого русла річки Дніпра. Тепер не доводиться возити з далеких країв, адже нам до найближчої точки видачі води 50 км було», розповів староста селa

Як живе село на Нікопольщині під обстрілами поблизу Каховського водосховища

Село Вищетарасівка розташоване на березі Каховського водосховища. З іншого берегу якого, знаходяться російські окупанти. З  початку липня 2022 року, вони щоденно гатять по Нікопольщині.

За цей час по селу Вищетарасівка прилітали майже всі види озброєння, якими можна вести середньо-ближній бій: обстрілювали з артилерії, «Градів», «Ураганів», «Ланцетами», навіть з деяких модифікованих екземплярів мінометів.

«На слух вже відрізняємо майже все. Люди бояться, хвилюються, але свій будинок, своя земля — це своє. Нема куди з неї йти. Хтось поїхав, хтось взагалі не може витримати. Побув місяць, день, два та повернувся», каже Олександр Сівак.

Одна з місцевих жительок Ніна живе у селі 48 років

Image00003

«Як під обстрілами живеться? Лягаєш ввечері і думаєш — прокинешся зранку чи ні? (сміється). Чи не попадуть до нас? Якось в нас з чоловіком ледь не потрапили. Тільки заїхали в гараж, воно як бабахне. Якщо раніше, то попали б. А що робити? Жити треба. І корів тримаємо, і поросята, і курей», розповіла жінка.

Тим часом житель села В`ячеслав розповів, у липні 2022 року один з односельців коригував артилерію військ РФ.

Image00004

«Обстріл був вночі, десь о другій годині. Дружина з дітьми спали в будинку. Снаряд від «Граду» потрапив прямо в дах. Врятувало те, що він здетонував об покрівлю і в дім впала просто пуста болванка. Пробила стелю та вийшла через вікно. Слава Богу, що вони живі залишилися», сказав чоловік.

Коригувальнику військові армії рф платили гроші. 40-річного чоловіка затримала СБУ. Яка його подальша доля — невідомо.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×