Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3656
3656

«Звільнення лівого берега розблокує промисловість Нікопольщини» – Лукашук про перспективи розвитку області

«Звільнення лівого берега розблокує промисловість Нікопольщини» - Лукашук про перспективи розвитку області

Голова облради Микола Лукашук поділився своїми думками щодо перспектив розвитку Дніпропетровщини в умовах війни та послявоєнної відбудови. Зокрема, згадав він і про промисловість Нікопольщини та фактори, які сприятимуть її відновленню.

Nikopolnews пропонує допис Миколи Лукашука «без купюр».

«Звільнення лівого берега розблокує промисловість Нікопольщини» - Лукашук про перспективи розвитку області

«Хочу поділитися думками щодо розвитку нашого регіону. Тут буде лонгрід.

Однією з ключових задач нині є розвиток економіки і залучення інвестицій. Адже нам всім слід пам’ятати, що війна – це також битва економік.

Розпочата росією у 2014 році агресія проти України вже на тому етапі внесла суттєві трансформації в логістичні трафіки, ланцюги постачання як сировини, так і готової продукції, а головне – в інвестиційну привабливість Дніпропетровщини. З початком повномаштабного вторгнення область стала не тільки прифронтовою, а й логістичним «глухим кутом» для більшості інвесторів, які при розміщенні тут виробництва розраховували на російський ринок збуту. Особливо у сфері машинобудування.

Повномасштабне вторгнення змусило український бізнес постійно пристосовуватись до нових умов: загроза окупації, дефіцит пального, брак трудових ресурсів, виїзд робітників за кордон, мобілізація ключових співробітників, ракетні атаки, зміна логістичних маршрутів та ринків збуту, блекаути та регулярна нестача електроенергії. І як наслідок – падіння доходів обласного бюджету. А якщо немає бюджету, немає і розвитку.

Втім бізнес нашого регіону проявив свою унікальну гнучкість та адаптивність. До того ж, саме індустріальний характер економіки забезпечив не тільки регіону, а й Україні працездатну промисловість в умовах війни.

На що чекати зараз. Враховуючи руйнацію підприємств та інфраструктури на тимчасово окупованих територіях, Дніпропетровщина зараз може значно посилити свої економічні позиції як центр металургії, хімічної промисловості, машинобудування, зберігання та переробки агропродукції, надання медичних та бізнес послуг. Внутрішня політична стабільність в області, координація роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, безпекова ситуація, географічне розташування, наявність природних ресурсів та корисних копалин і в подальшому забезпечуватимуть певний розвиток економіки регіону, навіть незважаючи на те, що до Бахмуту від Дніпра – близько 260 км. Тобто 3-4 години на авто. Відстань від Дніпра до, наприклад, тимчасово окупованих Полог, що на Запоріжжі, складає 194 км.

В Україні та Дніпропетровській області зокрема існує суттєва залежність темпів відновлення економіки від доступу до морської логістики (адже більше 50% промислової та 22% аграрної продукції експортується). Особливо важливим відновлення морської логістики є для великих підприємств Криворіжжя та Камʼянського. Саме для контролю морської і річної логістики ворог рвався у Миколаїв та Одесу. Саме для цього хотів контролювати острів Зміїний.

Відновлення судноплавства Дніпром та морського експорту продукції ГМК дозволить підприємствам максимально наростити виробництво навіть за умови продовження бойових дій. Стримуючими факторами залишатимуться дефіцит людських ресурсів, загроза ракетних обстрілів та капітальні інвестиції виключно на відновлення виробництва й поточні ремонти, а не на розвиток підприємств.

«Звільнення лівого берега розблокує промисловість Нікопольщини» - Лукашук про перспективи розвитку області

Звільнення тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей, лівого берега Каховського водосховища повністю відновить роботу добувних, металургійних, хімічних та аграрних підприємств Нікопольського району, створить значний профіцит в електросистемі (за умови працездатності ЗАЕС) та стабілізує роботу критичноі інфрастуктури, водоканалів, меліоративних мереж. Відновлення виробництва, крім наповнення бюджетів наших громад, дозволить активніше залучати внутрішньо переміщених осіб в економіку регіону, в тому числі з розподілом за територіями, які більш активно пропонуватимуть роботу та забезпечення житлом. Вже за таких умов можливе повернення частини переселенців з-за кордону»

Ще новини Дніпропетровщини: Покровський ГЗК планує відновити роботу

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×