Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
558
558

«Здавав» переселенцям неіснуюче житло в Черкасах – як покарали шахрая з Покрова

«Здавав» переселенцям неіснуюче житло в Черкасах – як покарали шахрая з Покрова

Стало відомо, як покарали шахрая з Покрова, який «здавав» переселенцям неіснуюче житло в Черкасах. Про це Nikopolnews дізнався з Єдиного реєстру судових рішень, де оприлюднено матеріали справи і вирок. Суд над шахраєм відбувся у Нікополі у жовтні 2023 року.

Примітно, що фігурант раніше був 7 разів (!) судимий за корисливі злочини. І висновків для себе не зробив і на шлях виправлення не став. Також про обвинуваченого відомо, що він – уродженець села Шолохове Нікопольського району, із освітою 9 класів, не працює, не одружений.

7 разів раніше був судимий: скрін з Єдиного реєстру судових рішень

«Здавав» переселенцям неіснуюче житло в Черкасах – як покарали шахрая з Покрова

2

З матеріалів справи ми дізналися, що шахрай, перебуваючи на території міста Покров 15.09.2022, о 07:58 год на сайті ОЛХ створив оголошення, в якому розмістив, завідомо неправдиву публікацію щодо здачі для проживання в оренду житла, розташованого Черкасах, вказавши для контактів номер свого телефону.

Обвинувачений при цьому шляхом використання зазначеного оголошення, не маючи у власності, користуванні чи розпорядженні житла за вказаною вище адресою, мав намір у шахрайський спосіб, шляхом обману заволодіти коштами осіб у вигляді попередньої оплати за оренду житла.

5 жовтня 2022 року жінка, яка у зв`язку з початком повномасштабного військового вторгнення російської федерації на територію України, змушена була переїхати з тимчасово окупованої території, м. Золоте Луганської області до м. Харків, де отримала статус внутрішньо переміщеної особи, і хотіла надалі проживати в м. Черкаси, зайшла на сайт ОЛХ і побачила згадану вище шахрайську публікацію.

Жінка зателефонувала за вказаним в оголошенні мобільним номером телефону. Під час розмови автор повідомлення попросив перерахувати йому у якості завдатка 1000 гривень. Що і зробила жінка.

Отримавши гроші, мешканець Покрова перестав виходити на контакт з ошуканою ним жінкою.

Своїми умисними діями, які виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненого повторно, вчинив кримінальне правопорушення /злочин/, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України.

«Здавав» переселенцям неіснуюче житло в Черкасах, тому що його звільнили з роботи

В судовому засіданні обвинувачений вину свою визнав у повному обсязі та суду показав, що весною 2022 року його звільнили з роботи. Роботи не було зовсім. Почав за допомогою інтернету працювати ріелтором, але у нього це не вийшло. Тоді вирішив опублікувати оголошення про здачу в оренду житла на сайті «OLX». Адресу вказував за допомогою додатку Google. Фото житла також знаходив у Інтернеті. У даному випадку вказав адресу буднику у м. Черкаси. Люди телефонували по оголошенню, він говорив про передоплату. Одна із тих, кому було потрібне житло, погодилася на сплату передоплати і перерахувала йому на банківську картку грошові кошти в сумі 1 000 грн. Після цього він сім-картку, з якої спілкувався з потерпілою, викинув. По усім випадкам, він використовував сім-картки різних операторів. В ході проведення досудового розслідування він потерпілій грошові кошти в сумі 1 000 грн повернув. Всього у нього було 6 таких випадків шахрайського обману. За 5-ть таких випадків його вже засуджено. У скоєному щиро кається. Просить не позбавляти його волі, зробив належні висновки.

Позиція потерпілої

Потерпіла у судове засідання не з`явилася, заявивши, що матеріальна шкода їй відшкодована у повному обсязі і вона не має претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченого. Стосовно міри покарання для обвинуваченого, покладається на розсуд суду.

Що вирішив суд

При визначенні виду та міри покарання суд враховав, що обвинувачений раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, має постійне місце проживання, за яким характеризується задовільно, офіційно не працевлаштований, не одружений, на утриманні нікого не має. У лікаря психіатра та лікаря нарколога на обліку не перебуває.

Обставинами, що пом`якшують покарання, суд вважає щире каяття та визнання вини. При цьому, судом враховується, що щире каяття проявилося в критичній оцінці ним свого діяння шляхом визнання вини, запевнення, що він більше подібного не вчинить і бажає виправитись. Також було враховано добровільне відшкодування завданого збитку потерпілій.

Суд визнав мешканця Покрова винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні за ч. 2 ст. 190 КК України, і призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 (два) роки 6 місяців. При цьому на підставі ч. 1 ст. 75 КК України звільнив шахрая від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 (два) роки.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×