Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
649
649

У Кам’янському чоловік вдавився шматком м’яса і вже посинів – його врятували медики «швидкої»

У Кам’янському чоловік вдавився шматком м’яса і вже посинів – його врятували медики «швидкої»

У Кам’янському чоловік вдавився шматком м’яса і вже не подавав ознак життя. На щастя бригада «швидкої», яка вчасно прибула на виклик, змогла його врятувати. Про це розповіла медик Лариса Буданцева, передає Nikopolnews.

Інцидент стався 3 вересня у місті Кам’янському на Дніпропетровщині. О 17.35 до Центральної обласної диспетчерської надійшов виклик з приводу того, що 37-річний чоловік під час трапези подавився їжею, не дихає, посинів.

Терміново на виклик  виїхала бригада інтенсивної терапії Центральної підстанції Кам’янської станції  обласного центру ЕМД та МК (генеральний директор Радій Шевченко) у складі Богдана Олега, сестри медичної Корсуновської Олени і водія Реп’яха Валентина.

У Кам’янському чоловік вдавився шматком м’яса і вже посинів – його врятували медики «швидкої»

По прибуттю на місці медиками був виявлений чоловік, який лежав на підлозі обличчям вниз, без ознак життя, шкіра його обличчя була синього кольору. Медсестра після доступу до ротової порожнини із ротоглотки корнцангом дістала шмат м’яса, який перекрив доступ повітря в дихальні шляхи.

Після оцінки стану відразу були розпочаті реанімаційні заходи: непрямий масаж серця, штучна вентиляція легень, адреналін. І На 12-ій хвилині реанімаційних заходів з’явились ознаки відновлення кровообігу, самостійне дихання, серцебиття, пульс! Терміново постраждалий був госпіталізований до реанімаційного відділення Кам’янської ЛШМД.

Спрацювали швидко і професіонально. Пишаємось вами, – написала Лариса Буданцева

Що робити, якщо ви подавилися, а поряд нікого немає

Що робити, якщо ви подавилися, а поряд нікого немає

Кожен може подавитися. Якщо при цьому поблизу нікого немає, це може закінчитися трагедією. Тому варто знати, як допомогти собі самостійно. Головне — не панікувати та чітко усвідомлювати, що треба робити.

Закупорка верхніх дихальних шляхів стороннім тілом може бути частковою або повною.

При частковій закупорці постраждалий може, хоч і важко, дихати, кашляти, говорити. При повній закупорці це неможливо. Характерний у цьому випадку жест – руки, що судорожно хапаються за горло.

Нижче – поради від рятувальників, які можуть врятувати життя.

Що робити, якщо ви поперхнулися

Насамперед постарайтеся заспокоїтися. Паніка не дасть вам зосередитися на самодопомозі і лише погіршить становище.

Спробуйте кашляти якомога інтенсивніше: це основний захисний механізм, придуманий природою. Щоб посилити кашель, можна зігнутися навпіл. У цьому випадку допоможуть м’язи черевного пресу.

У жодному разі не намагайтеся придушити кашель. Це лише погіршить ситуацію.

Якщо поруч є дзеркало, скористайтеся ним: відкрийте рот, притисніть язик донизу до щелепи пальцями, потягніть її вгору і висуньте трохи вперед. Це покращить огляд. Якщо ви побачите стороннє тіло, спробуйте зрушити його з місця ковзним рухом пальця, а потім видалити.

Не варто намагатися вхопити те, що застрягло у горлі, двома пальцями. Так ви можете випадково проштовхнути його далі та погіршити свій стан.

Що робити, якщо ви задихаєтеся

У цьому випадку людина має не більше півтори хвилини, щоб допомогти собі. Після цього більшість людей втрачає свідомість та шанс на порятунок.

  1. Використовуйте жорсткий вузький предмет

Це може бути спинка стільця (але не на коліщатках), край ванни і таке інше. Головне, щоб можна було навалитися.

Нахиліться так, щоб верхня частина живота знаходилася над жорстким ребром обраного предмета. Розслабивши ноги, різко наваліться на предмет. Тиск у животі передасться через діафрагму у легені. Це дозволить виштовхнути стороннє тіло назовні. Цей спосіб у практиці рятувальників вважається найбільш дієвим.

  1. Використовуйте прийом Геймліха

Одну руку стисніть у кулак. Притисніть її на 2–3 сантиметри вище за пупок великим пальцем до живота. Обхопіть кулак іншою рукою і виконайте п’ять різких натискань на себе та вгору.

Через незручну точку докладання сили і можливу фізичну слабкість через брак кисню цей спосіб вважається не дуже надійним. Набагато ефективніше, коли прийом Геймліха використовує хтось поруч.

  1. Вдарьтеся об підлогу

Встаньте навколішки, упріться прямими руками об підлогу. Різко приберіть руки убік і впадіть грудьми на підлогу. Удар повинен підвищити тиск у легень, стороннє тіло може вилетіти з дихальних шляхів.

Цей спосіб вважається теоретичним: спробувати можна, але чи допоможе — невідомо.

Ще новини Дніпропетровщини: На Дніпропетровщині 27-річній жінці відірвало обидві ноги: колишній чоловік кинув у вікно гранату

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×