Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1965
1965

Експертів МАГАТЕ пустили на дах енергоблоку №2 ЗАЕС: яка ситуація на станції

Експертів МАГАТЕ пустили на дах енергоблоку №2 ЗАЕС: яка ситуація на станції

Експертів МАГАТЕ пустили на дах енергоблоку №2 ЗАЕС. Про це йдеться у звіті організації від 11 жовтня, передає Nikopolnews. Також МАГАТЕ звітує про загальну ситуацію на ядерному об’єкті, захопленому росіянами.

Експерти МАГАТЕ оглянули дах енергоблоку №2 ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 11 жовтня отримали  доступ на дах реакторного блоку № 2 Запорізької атомної електростанції і не помітили там жодних мін або вибухівки, – повідомив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі

З верхньої частини будівлі команда МАГАТЕ також могла спостерігати весь дах машинного залу, а також частини дахів реакторних будівель і турбінних залів блоків 1 і 3, де також не побачивши жодних мін або вибухівки, зазначив генеральний директор, — сказав Гроссі

При цьому він наголошує що експерти продовжать наполягати, аби було виконане їхнє давнє прохання – відвідати дахи реакторних блоків № 1, 5 і 6, щоб контролювати дотримання п’яти конкретних принципів захисту найбільшої в Європі атомної електростанції (АЕС) під час військового конфлікту в Україні, які стверджують: що його не можна ані атакувати, ані використовувати як базу для важкого озброєння.

Гроссі зазначає, що раніше МАГАТЕ отримувало від окупантів допуск до дахів блоків 3 і 4 після повідомлень про те, що там, можливо, були розміщені вибухові речовини. Також тоді мінно-вибухових речовин вони не помітили.

Після неодноразових прохань протягом останніх місяців ми нарешті змогли підійти до ще одного даху реактора. Хоча це крок у правильному напрямку, нам все ще потрібен більший доступ для оцінки дотримання п’яти принципів, які були представлені та отримали підтримку в Раді Безпеки ООН. Ми продовжуватимемо наполягати, доки це не буде надано, – сказав генеральний директор Гроссі

Експерти МАГАТЕ також вимагають доступу до всіх шести турбінних залл, щоб підтвердити відсутність будь-яких матеріалів і обладнання. Цей запит ще не схвалено, і команда МАГАТЕ може підтвердити статус лише однієї турбінної зали.

Вибухи продовжуються

Також команда МАГАТЕ вже вкотре повідомляє, що продовжує чути вибухи біля станції.

Зазвичай вони відбуваються на деякій відстані від ЗАЕС, але 10 жовтня чотири вибухи сталися ближче до неї.

Поза сумнівом, ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій атомній електростанції залишається вкрай нестабільною. Ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб запобігти ядерній аварії під час війни в Україні, – сказав генеральний директор Гроссі

В якому стані реактори

Експертів МАГАТЕ пустили на дах енергоблоку №2 ЗАЕС

З шести реакторів ЗАЕС п’ять залишаються в режимі холодної зупинки, тоді як блок 4 продовжує перебувати в стані гарячої зупинки для виробництва пари для підігріву води для міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції, і для переробки рідких радіоактивних відходів.

Як повідомлялося, національний регулятор України – Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) видала розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків ЗАЕС до режиму холодної зупинки. Крім того, МАГАТЕ наполегливо заохочує ЗАЕС знайти альтернативне джерело виробництва пари, щоб покрити потреби станції та дозволити підтримувати всі реактори в холодному стані зупинки.

ЗАЕС продовжує проводити ремонтні роботи на 6 блоці після його переведення на холодну зупинку на початку цього місяця. Експертам МАГАТЕ повідомили, що на майданчику проводилися випробування двох парогенераторів блоку через наявність бору у вторинному контурі, що є індикатором витоку, хоча й значно меншого, ніж виявлено в одному з парогенераторів блоку 4. На 6 блоці в ході випробувань, проведених ЗАЕС, були виявлені невеликі витоки води в одній трубі кожного парогенератора, які наразі відремонтовані та проводяться випробування для підтвердження успішного ремонту.

Протягом останнього тижня команда МАГАТЕ здійснила обхід майданчика, в тому числі в межах периметра майданчика, головної диспетчерської та реакторної будівлі енергоблоку 5 і реакторної будівлі блоку 6. Експерти також спостерігали за тестуванням безпеки системи блоку 2 та роботи з технічного обслуговування трансформатора блоку 6. Під час цих обходів група не помітила нових мін чи вибухових речовин.

Яка ситуація з водою

Експертів МАГАТЕ пустили на дах енергоблоку №2 ЗАЕС

Експерти МАГАТЕ також продовжують моніторинг водної ситуації на станції після руйнування Каховської дамби на початку червня. Щоб знайти альтернативні джерела охолоджувальної води для реакторів і відпрацьованого палива, станція нещодавно завершила будівництво 11 підземних свердловин, які разом забезпечують близько 250 кубічних метрів на годину, що, за оцінками об’єкта, буде достатнім для підтримки рівня всіх 12 спринклерних ставків-охолоджувачів, які залишаються стабільними після деяких проблем з їх рівнями наприкінці вересня.

Ще новини ЗАЕС: «Негайне повернення ЗАЕС під контроль України» – генеральна конференція МАГАТЕ схвалила резолюцію

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×