Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2507
2507

Окупанти готуються перевести 4-й блок ЗАЕС у стан «гарячого зупину», а біля станції чутно постріли – МАГАТЕ

Окупанти готуються перевести 4-й блок ЗАЕС у стан «гарячого зупину», а біля станції чутно постріли – МАГАТЕ

Окупанти готуються перевести 4-й блок ЗАЕС у стан «гарячого зупину», а біля станції чутно вибухи і постріли. Про це йдеться у звіті міжнародної організації  щодо ситуації на Запорізькій атомній станції від 29 вересня, передає Nikopolnews.

Окупанти готуються перевести 4-й блок ЗАЕС у стан «гарячого зупину»

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції готуються знову перевести енергоблок №4 в стан «гарячий зупин».

Зазначається, що окупаційна адміністрація збирається використовувати реакторний блок №4 для виробництва пари, щоб виконувати «різноманітні функції з безпеки на об’єкті після ремонту».

Після цього на ЗАЕС планують повернути у стан «холодного зупину» енергоблок №6. Блок №6 подає пару під час гарячої зупинки з середини серпня після виявлення витоку води в одному з чотирьох парогенераторів блоку №4.

Під час холодної зупинки енергоблоку № 4 ЗАЕС встановила, що причиною витоку води стала волоскова тріщина в зварювальному шві вентиляційної труби головного колектора парогенератора, яка наразі відремонтована та перевірена.

У МАГАТЕ зазначили, що окупаційна адміністрація станції збирається перевести блок №4 в стан «гарячого зупину» всупереч розпорядженню Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯР) щодо переведення всіх шести енергоблоків у стан «холодний зупин».

Крім того, МАГАТЕ «наполегливо заохочує» окуповану ЗАЕС знайти альтернативне джерело виробництва пари, щоб задовольнити потреби станції, зокрема для перероблення рідких радіоактивних відходів, і дозволити підтримувати всі шість реакторів у «холодному» стані.

Експерти МАГАТЕ цього тижня (25 вересня — 1 жовтня) повідомили, що ЗАЕС замовила обладнання, необхідне для вироблення достатньої кількості пари. Встановлення цього обладнання очікується в першій половині наступного року.

Постійно чути вибухи і постріли

Окупанти готуються перевести 4-й блок ЗАЕС у стан «гарячого зупину», а біля станції чутно постріли – МАГАТЕ

Згідно з останніми ознаками військових дій на деякій відстані від ЗАЕС експерти продовжують чути вибухи майже щодня, а також чути кулеметні черги, що підкреслює ризики для найбільшої в Європі атомної електростанції (АЕС) під час військового конфлікту в Україні.

У рамках обходу минулого тижня експерти МАГАТЕ відвідали машинний зал 6 блоку, не помітивши там військової техніки. Під час обходу периметра майданчика команда помітила, що деякі міни, які раніше спостерігалися, були видалені, а на внутрішніх огорожах проводилися деякі роботи.

Команда МАГАТЕ продовжує запитувати доступ до всіх шести турбінних залів, щоб підтвердити відсутність будь-яких матеріалів і обладнання, які можуть суперечити п’яти принципам захисту ЗАЕС. Наразі цей запит не схвалено, і команда може підтвердити статус лише одного машинного залу.

Експерти МАГАТЕ також продовжують вимагати доступу до дахів реакторних корпусів 1, 2, 5 і 6, який вони очікували отримати минулого місяця. Зараз МАГАТЕ очікує на дозвіл такого доступу наступного тижня.

«Як я неодноразово заявляв протягом останніх місяців, ми продовжуватимемо запитувати доступ, який нам необхідний для виконання нашої важливої місії, включно з моніторингом дотримання п’яти конкретних принципів захисту, розроблених для запобігання ядерній аварії на майданчику», — сказав генеральний директор Гроссі.

Ситуація з водою

Окупанти готуються перевести 4-й блок ЗАЕС у стан «гарячого зупину», а біля станції чутно постріли – МАГАТЕ

Щодо ситуації з водою на майданчику, який використовують для охолодження реактора, експерти МАГАТЕ повідомили, що на ЗАЕС завершили буріння ще однієї свердловини з підземними водами.

Загальна кількість нових свердловин становить 11 штук, які подають приблизно 250 кубометрів води на годину, що, як стверджують окупанти, буде достатнім для підтримки рівня всіх 12 спринклерних ставків-охолоджувачів.

Однак експерти МАГАТЕ під час огляду в середу помітили, що рівень води в трьох ставках впав після попереднього візиту кількома днями раніше. У той час на цьому майданчику відновлювали три спринклерні ставки, щоб повернути рівень води до нормального. 29 вересня команда провела черговий обхід спринклерних ставків і підтвердила, що рівні води в усіх ставках були в межах робочих меж. Експерти МАГАТЕ з’ясовують причину тимчасового скорочення води.

Ще новини ЗАЕС: «Негайне повернення ЗАЕС під контроль України» – генеральна конференція МАГАТЕ схвалила резолюцію

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×